Αnte portas το πολυνομοσχέδιο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα ή αύριο υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη ότι θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις προαπαιτούμενες δράσεις που χρειάζονται την έγκριση του Κοινοβουλίου. Μετά το πέρας των διαβουλεύσεων με την τρόικα, την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει ότι αυτήν την εβδομάδα θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο. Στόχος είναι την Παρασκευή να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την ερχόμενη εβδομάδα να ψηφιστεί, ώστε έως τις 29 του μήνα (οπότε συνεδριάζει το Euroworking Group) να έχει σημειωθεί πρόοδος στην υλοποίηση των δράσεων. Ακόμα, όμως, κι αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για το πολυνομοσχέδιο, τα προαπαιτούμενα δεν θα έχουν κλείσει. Αυτήν τη φορά η «μάχη» στη Βουλή αναμένεται πιο ήπια από τις «μάχες» πίσω από τις κλειστές πόρτες των κυβερνητικών γραφείων.

Aπόντες από το Λονδίνο και το φετινό συνέδριο των 27 εισηγμένων, που άρχισε χθες στις εγκαταστάσεις του πρακτορείου Bloomberg, είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης. Οι επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου δεν επιβεβαίωσαν την παρουσία τους, επικαλούμενοι φόρτο εργασίας. Tην κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Φραγκίσκος Κουτεντάκης. Αύριο στις 14.15 (ώρα Αθήνας) ο κ. Χαρίτσης θα είναι κεντρικός ομιλητής σε πάνελ με θέμα «Οι ελληνικές κεφαλαιαγορές επιταχύνουν την πραγματική οικονομία».

Αναπτυξιακός σχεδιασμός

Τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασε ο πρόεδρος του Ταμείου, Στέργιος Πιτσιόρλας, στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ που συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα. Ο κ. Πιτσιόρλας ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος του ΣΕΒ και στην ομιλία του διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του επιχειρείν για την προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ενώ μετέφερε και την ύπαρξη υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα, ο ίδιος είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τα μέλη του ΣΕΒ. «Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της χώρας αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, με ουσιαστική συμβολή στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».

Δεύτερη εξαγγελία για «ΚΕΠ» επιχειρήσεων

Την ίδρυση Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων εξήγγειλε ο κ. Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ). Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, η λειτουργία των κέντρων αυτών θα ανατεθεί στα επιμελητήρια και θα θεσπισθούν στο πλαίσιο της συνολικότερης αλλαγής της επιμελητηριακής νομοθεσίας, που θα δρομολογήσει το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση. Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων είχαν εξαγγελθεί ήδη από το 2009 από την τότε υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη. Κάλλιο αργά παρά ποτέ…

Διαπραγματεύσεις Cosco – ΟΜΥΛΕ

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται κύκλοι της Cosco απέναντι στη χθεσινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), η οποία θέτει θέμα καθυστερήσεων όσον αφορά την προσέγγιση των δύο πλευρών για ζητήματα αμοιβών, συλλογικών συμβάσεων εργασίας κ.λπ. Οπως επισημαίνουν στην «Κ» αυτοί οι κύκλοι, «οι αμοιβές των εργαζομένων συνεχίζουν με το ίδιο καθεστώς, όπως και πριν από την αλλαγή διοίκησης και βασικού μετόχου». Παράλληλα, επισημαίνουν ότι οι συναντήσεις ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν. Πράγματι, η ΟΜΥΛΕ γνωστοποίησε ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στις 29 Σεπτεμβρίου αλλά και ότι «το συνδικαλιστικό κίνημα μετά τη συνάντηση θα λάβει τις δικές του αποφάσεις». Η ΟΜΥΛΕ σχολίασε την επιστολή του νέου διευθύνοντος συμβούλου στις αρχές Αυγούστου προς τους εργαζομένους, σύμφωνα με την οποία «δεν θα υπάρξουν άδικες απολύσεις», λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν δίκαιες ή άδικες απολύσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή