Περιμένει τη λίστα των υποψηφίων του ΤΧΣ

Περιμένει τη λίστα των υποψηφίων του ΤΧΣ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη short list  των υποψηφίων για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας περιμένει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η επιτροπή επιλογής έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των υποψηφίων και έχει καταλήξει στα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με τον νόμο, πρέπει να επιλέξει ο υπουργός Οικονομικών τον διευθύνοντα σύμβουλο. Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής επιλογής έχει τοποθετηθεί από τους πιστωτές. Παράλληλα, «τρέχει» η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου. Η σχετική διαδικασία επιλογής αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Ετσι, προς το παρόν, το μόνο σίγουρο μέλος εκ των τριών της Εκτελεστικής Επιτροπής είναι ο κ. Δημήτριος Φραγκέτης, που υποδείχθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Οσες εισηγμένες είχαν την αρνητική εμπειρία της επιβολής περιορισμού κεφαλαίων στην Κύπρο (Απρίλιος 2013), είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την επιβολή περιορισμού κεφαλαίων και στην Ελλάδα (Ιούνιος 2015). Οπως αποκαλύπτουν στις φετινές εξαμηνιαίες εκθέσεις τους αρκετές εισηγμένες, εκτός από τη μεταφορά επαρκών χρηματικών διαθεσίμων στο εξωτερικό για την αδιάκοπη τροφοδοσία των θυγατρικών καταστημάτων τους στην Ελλάδα, προχώρησαν και σε αγορές μεριδίων ξένων αμοιβαίων κεφαλαίων που διατηρούν μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα προχώρησαν σε πλήρη εκκαθάριση του πελατολογίου τους, κρατώντας μόνο τους πελάτες που την τελευταία δεκαετία ήταν απόλυτα συνεπείς στις πληρωμές τους.

Πιστή στο καθήκον

Μόνο για διακριτική μεταχείριση πολιτικών δεν μπορεί να κατηγορηθεί η Δημοτική Αστυνομία. Χθες υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας αφαίρεσαν τις πινακίδες από το υπηρεσιακό αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, καθώς ο οδηγός του το είχε παρκάρει παράνομα επί της οδού Αμερικής. Αν και οι άνδρες της ασφάλειάς του αντιλήφθηκαν το περιστατικό, δεν θέλησαν να παρέμβουν ή να παρεμποδίσουν τους δημοτικούς αστυνομικούς, καθώς μπροστά βρίσκονταν αρκετοί δημοσιογράφοι. Κύκλοι του υπουργείου τονίζουν ότι θα τηρηθεί η νομοθεσία, με την πληρωμή εντός δεκαημέρου του μισού ποσού της κλήσης για την παραλαβή των πινακίδων.

Ενας πολύ «large» υπουργός

Ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης είναι «large». Oπως με τα capital controls, όταν επέτρεψε στον λαό να επιβιβάζεται δωρεάν στα μέσα μαζικής μεταφοράς, έτσι και τώρα ετοιμάζεται να διπλασιάσει τα σημεία εκπομπής της Digea. Από 156 που έχουν αναπτυχθεί, σύμφωνα με τον νέο χάρτη που θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργείο, θα ανέλθουν σε 307. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η κάλυψη από 96% σε περίπου 98%. Και παρόλο που αυτό θα μπορούσε να γίνει με άλλα μέσα και πιο φθηνά (π.χ. δορυφορικά), ο κ. Σπίρτζης δεν φείδεται χρημάτων. Ούτως ή άλλως, άλλοι θα τα δώσουν.

Ακατάσχετο με… άνοιγμα νέων λογαριασμών

Μαζικά είναι πλέον τα αιτήματα στις τράπεζες για το άνοιγμα λογαριασμών από επιχειρήσεις, στην προσπάθεια πολλών επαγγελματιών να αποφύγουν τις κατασχέσεις λογαριασμών. Αν και οι νέοι λογαριασμοί μπορούν εύκολα να εντοπιστούν κάθε φορά που το Δημόσιο αποστέλλει κατασχετήρια, το ελληνικό δαιμόνιο φαίνεται ότι καταφεύγει σε αυτή τη λύση σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο έως την επόμενη αποστολή κατασχετηρίων, προκειμένου να αποφύγει το ξάφρισμα των λογαριασμών που έχει γίνει καθημερινότητα στις τράπεζες. Η μέθοδος έχει βραχύβια αποτελέσματα, καθώς οι τράπεζες υποχρεούνται κάθε φορά που αποστέλλεται ένα παρόμοιο αίτημα να ελέγχουν το σύνολο των λογαριασμών μιας επιχείρησης ή ενός επαγγελματία, αλλά αυτό σε τίποτα δεν εμποδίζει αυτούς που έχουν λόγο να φοβούνται, να καταφεύγουν σε αυτή τη μέθοδο για να αποτρέψουν, έστω και προσωρινά, την κατάσχεση ενός λογαριασμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή