Τα λέει για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τον ακούν και έξω

Τα λέει για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τον ακούν και έξω

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος δήλωσε χθες στη Βουλή ότι, όσο είναι υπουργός, δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν οι ΔΕΚΟ που περνούν στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων με το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται σήμερα. Πρόκειται για ΔΕΚΟ όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Είναι προφανείς οι πολιτικοί λόγοι για τους οποίους ο κ. Τσακαλώτος προέβη στην παραπάνω δήλωση. Ηθελε να στείλει μήνυμα προς τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι μπορεί οι ΔΕΚΟ να περνούν στο νέο υπερταμείο αλλά δεν θα πωληθούν. Οπότε οι βουλευτές μπορούν να υπερψηφίσουν τη διάταξη. Ωστόσο, το μήνυμα αυτό το λαμβάνουν και οι δανειστές, οι οποίοι είναι βέβαιον ότι, όταν ζητούσαν –και η κυβέρνηση συμφωνούσε– να περάσουν στο υπερταμείο οι ΔΕΚΟ, δεν είχαν στο μυαλό τους ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθούν. Και μετά απορεί κανείς για το πού βλέπει η τρόικα αναντιστοιχία λόγων και πράξεων από την κυβέρνηση.

Aύριο στις 10 το πρωί αρχίζει η προσπάθεια του ομίλου Fourlis να αντλήσει, μέσω ομολογιακού δανείου, κεφάλαια έως 40 εκατ. ευρώ. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Χρηματιστηρίου όπου εισηγμένη προσδοκά να αντλήσει κεφάλαια εκτός τραπεζικού συστήματος, κάνοντας χρήση των κανόνων λειτουργίας της νέας αγοράς εταιρικών ομολόγων. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της θυγατρικής House Market, η οποία έχει την ευθύνη ανάπτυξης της ΙΚΕΑ σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία. Η House Market την τελευταία επταετία έχει πετύχει διπλασιασμό μεριδίου αγοράς στην Ελλάδα, «ηγετικό» μερίδιο σε Κύπρο και Βουλγαρία και σήμερα απασχολεί 2.500 εργαζομένους.

Στον απόηχο της DB

Ισχυρές πιέσεις και στην Αθήνα και, φυσικά, στις μετοχές των τραπεζών προκάλεσαν οι ανησυχίες για την κατάσταση της Deutsche Bank, ανησυχίες που κλόνισαν τις τραπεζικές μετοχές σε όλη την Ευρώπη. Η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε κατά 5,56%, της Εθνικής Τράπεζας κατά 7,43%, της Πειραιώς κατά 6,9%, της Eurobank κατά 5,08%, ενώ στο -11,11% διαμορφώθηκαν οι απώλειες για τη μετοχή της Attica Bank. Σε σχέση με τις τιμές που πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, οι απώλειες της Alpha διαμορφώνονται στο 23,5%, της Εθνικής στο -37,7%, της Πειραιώς στο -55%, της Eurobank στο -49,6%, ενώ οι απώλειες της Attica Bank φθάνουν το -86,6%.

«Κόφτης» στις διπλές συντάξεις βουλευτών

Και οι διπλές συντάξεις βουλευτών και νομαρχών μειώνονται εξαιτίας της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ, ενώ υπολογίζονται και για την εφαρμογή του «κόφτη» όσον αφορά το πλαφόν συντάξεων (έως 3.000 ευρώ στο άθροισμα). Αυτό ξεκαθαρίζει έγγραφο του ΙΚΑ, σύμφωνα με το οποίο η χορηγία που λαμβάνουν από το Δημόσιο νομάρχες, πρόεδροι νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και βουλευτές λογίζονται ως συντάξεις. Παράλληλα διευκρινίζεται ότι βουλευτές και νομάρχες δεν γλιτώνουν ούτε από το όριο των 6.000 ενσήμων που απαιτείται για τη χορήγηση δεύτερης κύριας σύνταξης από το ΙΚΑ.

Τρέχουν για να σώσουν κονδύλια 1 δισ. ευρώ

Ασθμαίνοντας προσπαθεί το υπουργείο Οικονομίας να συγκεντρώσει τα αιτήματα πληρωμών για έργα του ΕΣΠΑ, προκειμένου να τα καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Οκτωβρίου και να διασώσει την προκαταβολή που είχε δοθεί ως ταμειακή διευκόλυνση πέρυσι το καλοκαίρι. Μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να καταθέσει αιτήματα πληρωμών 1 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή ήταν και η προκαταβολή για το νέο ΕΣΠΑ, που δόθηκε στη χώρα μας στο πλαίσιο της περυσινής συμφωνίας για να σωθεί το προηγούμενο ΕΣΠΑ και να πληρωθούν οι οφειλές του Δημοσίου. Μέχρι στιγμή από έργα του Ταμείου Συνοχής έχουν κατατεθεί αιτήματα 20 εκατ. ευρώ και απομένουν άλλα 199 εκατ. ευρώ. Από έργα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης έχουν κατατεθεί αιτήματα 135 εκατ. ευρώ και απομένουν άλλα 415 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 80 εκατ. ευρώ απομένουν από δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή