Κρίσιμες συναντήσεις στην Ουάσιγκτον

Κρίσιμες συναντήσεις στην Ουάσιγκτον

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαλίτσες για την Ουάσιγκτον ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο για να εκπροσωπήσει τη χώρα στη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου. Στην Ουάσιγκτον θα βρεθούν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης (φωτ.), ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φρ. Κουτεντάκης και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στ. Παπαδόπουλος, ο οποίος χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις για το χρέος που γίνονται με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM). Το ζητούμενο για την ελληνική αποστολή είναι να μπορέσει στο παρασκήνιο να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και το χρέος, καθώς σε αυτές τις εκδηλώσεις λαμβάνονται συνήθως και οι πιο σημαντικές αποφάσεις που καθορίζουν τις εξελίξεις των επόμενων μηνών.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου θα είναι η Ελλάδα και η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων για την ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου. Δηλαδή του ελέγχου που «πολιτικά» έκλεισε στο Eurogroup, αλλά «τεχνικά» πρέπει να κλείσει σε αυτό της επόμενης εβδομάδας.  Να υπενθυμίσουμε ότι τα «τεχνικά» ζητήματα που κρατούσαν ανοικτό τον έλεγχο δεν είναι ασήμαντα, καθώς αφορούν σε αλλαγές στην αγορά ενέργειας, στις αποκρατικοποιήσεις, στις τράπεζες κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου θα δοθούν στους εκπροσώπους της τρόικας και οι κατευθύνσεις για τον δεύτερο έλεγχο που αναμένεται να ξεκινήσει στις 17 του μήνα.

Πέραν της στατιστικής…

Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου το υπουργείο Οικονομίας αμφισβήτησε τα στοιχεία για τις συστάσεις και διαγραφές επιχειρήσεων, όπως αυτά δημοσιεύονταν στην ιστοσελίδα του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και κατηγόρησε τους δημοσιογράφους για ανεύθυνη και υπονομευτική προπαγάνδα. Από τότε, και με το επιχείρημα ότι θα δημιουργηθεί πιο αξιόπιστο στατιστικό εργαλείο, τα στοιχεία αυτά δεν δημοσιοποιούνται. Το δε νέο στατιστικό εργαλείο ακόμη… κατασκευάζεται. Αυτό, πάντως, δεν μπορεί να αλλάξει τη ζοφερή πραγματικότητα. Το γεγονός ότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα τα στοιχεία της βάσης δεδομένων του ΓΕΜΗ δεν σημαίνει ούτε ότι δεν τηρείται η βάση δεδομένων ούτε, πολύ περισσότερο, ότι δεν υπάρχουν «λουκέτα».

Ασκήσεις οικονομικών επιτελών επί χάρτου

Η εισήγηση του υπουργείου Οικονομίας για τη διαμόρφωση της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής παρουσιάστηκε χθες στο ΚΥΣΟΙΠ, υπό την προεδρία του Γιάννη Δραγασάκη (φωτ.). Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι προς το παρόν γενικόλογο ευχολόγιο. Τα λεπτομερέστερα κείμενα θα αρχίσουν να συντάσσονται τώρα. Μετά την ενσωμάτωση σχολίων και παρατηρήσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα αποσταλούν στην τρόικα το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου. Εν συνεχεία, αφού ολοκληρωθεί η κατάρτιση της αναπτυξιακής στρατηγικής, θα συγκροτηθεί συμβούλιο που θα παρακολουθεί την εφαρμογή της. Σαν άσκηση επί χάρτου ακούγεται.

Νέο ψαλίδι σε επικουρικές

Αλλοι 25.000 συνταξιούχοι που δεν είχαν μέχρι τώρα περικοπές στις επικουρικές τους θα δουν σήμερα μειωμένη σύνταξη ακόμη και κατά 40%. Η πληρωμή του Οκτωβρίου από το ΕΤΕΑ φέρνει το τρίτο κύμα επανυπολογισμού των επικουρικών, που «ακουμπά» 100.000 συνταξιούχους, και ειδικότερα πρατηριούχους υγρών καυσίμων του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΠΥΚ), μηχανικούς και εργολήπτες δημοσίων έργων, συμβολαιογράφους και δικηγόρους (ΕΤΑΑ), τεχνικούς Τύπου (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) κ.ά. Οι 25.000 από αυτούς θα δουν «ψαλίδι» στις συντάξεις τους έως και 40%. Οι συμβολαιογράφοι θα έχουν 25% μειώσεις, οι τεχνικοί Τύπου από 15% έως 18%. Για την επόμενη πληρωμή του Νοεμβρίου παραπέμπεται ο επανυπολογισμός για πρώην αρτοποιούς, δημοσιογράφους και συνταξιούχους της πρώην Αστυνομίας Πόλεων, όπως και η πρώτη δόση των αναδρομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή