Προσφυγή ΟΤΟΕ κατά του νόμου Κατρούγκαλου

Προσφυγή ΟΤΟΕ κατά του νόμου Κατρούγκαλου

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νόμου Κατρούγκαλου πρόκειται να καταθέσει άμεσα η ΟΤΟΕ. Η ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων αποφάσισε να κινηθεί δυναμικά προς την κατεύθυνση της ακύρωσης του συγκεκριμένου νόμου (ν.4387/2016), καθώς θεωρεί ότι η εφαρμογή του προκαλεί την οριστική κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που υπήρχαν επί δεκαετίες για τους τραπεζοϋπαλλήλους και για τα οποία, όπως υποστηρίζει, έχουν ήδη καταβληθεί υπέρογκες εισφορές. Οι προσφυγές της ΟΤΟΕ θα κινηθούν σε τρία επίπεδα και θα αφορούν τις συνέπειες του νόμου στις κύριες συντάξεις των ειδικών ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων, τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις των ειδικών ταμείων που έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑ, καθώς και τις μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων των Ταμείων, που είχαν ενταχθεί στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).

Στις 3 Δεκεμβρίου 1997, ο μεγαλύτερος Eλληνας αθλητής του μπάσκετ, o Νίκος Γκάλης, εισήγαγε την εταιρεία του Galis Camp στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διέγραψε τις μετοχές της εταιρείας από το Χρηματιστήριο. Η εταιρεία του Νίκου Γκάλη είχε χρησιμοποιηθεί ως «κέλυφος» από τον επιχειρηματία Φώτη Μανούση για την είσοδο της ακτοπλοϊκής εταιρείας ΣΑΟΣ Ανώνυμη Εταιρεία Σαμοθράκης. Η εταιρεία διέθετε αποκλειστικά και μόνο το επιβατηγό-οχηματαγωγό «ΣΑΟΣ ΙΙ» στη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη, το οποίο ανήκε στην «Αγιος Ευστάθιος Ν.Ε.». Το πρώτο εξάμηνο του 2016 τα ίδια κεφάλαια των μετόχων του ομίλου και της εταιρείας ήταν αρνητικά κατά 3,110 εκατ. ευρώ και 4,398 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Αποπληρωμή ομολόγων

Η Εθνική Τράπεζα έχει αποπληρώσει τα ομόλογα που είχε λάβει στο πλαίσιο του νόμου 3723, γνωστού ως νόμου Αλογοσκούφη. Πρόκειται για ομόλογα που είχαν εκδοθεί για τη στήριξη της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος. Εκδότης ήταν το ελληνικό Δημόσιο, που διέθετε τους σχετικούς τίτλους στις τράπεζες, προκειμένου αυτές να μπορούν να τα δώσουν ως εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να αντλήσουν ρευστότητα. Ομόλογα τέτοιου τύπου είχαν πάρει και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και, εκτός από την Εθνική Τράπεζα, στην αποπληρωμή τους έχει προχωρήσει και η Τράπεζα Πειραιώς.

Οι απεργίες κοστίζουν ακριβά στον τουρισμό

Aνυπολόγιστη ζημία στην τουριστική αλυσίδα θα προκαλέσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει από τις 9 έως και τις 13 Οκτωβρίου οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, επισημαίνει η Ομοσπονδία Συνδέσμων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδος σε επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γ. Σταθάκη, την αναπληρώτρια υπουργό Ελενα Κουντουρά και τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη. Η Ομοσπονδία σημειώνει πως οι επιπτώσεις στην επιβατική κίνηση θα είναι σοβαρότατες, καθώς αυτές τις ημέρες δεν θα πραγματοποιούνται πτήσεις στα αεροδρόμια.

Ορθή διαχείριση κοινοτικών πόρων

Tην ίδια στιγμή που ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης (φωτ.) έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου προς το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για την απώλεια κοινοτικών πόρων για την Αθήνα, λόγω κυβερνητικών καθυστερήσεων στην απορρόφηση, η αναπληρώτρια υπουργός Ελενα Κουντουρά και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου συζητούσαν την ένταξη νέων έργων στην Αθήνα σε συγχρηματοδοτούμενα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ αλλά και του ΠΕΠ Αττικής. Μιλώντας σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητήριου, ο κ. Καμίνης επισήμανε την ανάγκη το αρμόδιο υπουργείο να αποσαφηνίσει το πλαίσιο διαχείρισης των «ώριμων έργων» του δήμου που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα, προκειμένου να μη χαθούν σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι για τη χώρα. Πάντως, η κ. Κουντουρά και η κ. Δούρου εξέτασαν την ένταξη νέων έργων για αναπλάσεις χώρων και για εκσυγχρονισμό κτιριακών υποδομών σε τουριστικά σημεία της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή