Ολοι οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες στο 18ο Marine Money

Ολοι οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες στο 18ο Marine Money

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι βασικοί παίκτες της διεθνούς αγοράς ναυτιλιακών χρηματοδοτήσεων συγκεντρώνονται μεθαύριο στην Αθήνα, στο πλαίσιο του 18ου Marine Money. Σημειώστε ονόματα όπως των Northern Shipping Funds, Alpha Ships LLC, North Cape Capital, Bank Julius Baer, Berenberg, China Merchants Bank Financial Leasing, Credit Europe Bank, BNP Paribas, DVB Bank, DNB Bank, Eurobank, Ελληνική Τράπεζα, ING Bank, AXIA Ventures, Jefferies, KfW IPEX-Bank, Nord/LB, Nordea Bank, Τράπεζα Πειραιώς και ABN Amro.

Το ενδιαφέρον; Τεράστιο. Αρκεί να σημειωθεί ότι οι τράπεζες με τα 40 μεγαλύτερα δανειακά χαρτοφυλάκια στη διεθνή ναυτιλία έχουν χορηγήσει συνολικά 397,84 δισ. δολ. με βάση τα στοιχεία στο τέλος της χρήσης του 2015. Το ποσό αυτό είναι πρακτικά αμετάβλητο από τα τέλη του προηγούμενου έτους οπότε και τα υπόλοιπα ανέρχονταν στα 397,9 δισ. Από αυτά, τα 62,711 δισ. αφορούν δάνεια προς ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις και τα 9,172 δισ. δολ. έχουν χορηγηθεί από ελληνικές τράπεζες. Το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων προς την ελληνόκτητο ναυτιλία εμφανίζει η Πειραιώς (3 δισ.), η οποία καταλαμβάνει την 4η θέση στο σύνολο ελληνικών και ξένων τραπεζών που χρηματοδοτούν την ελληνόκτητη ποντοπόρο, και ακολουθούν η Εθνική Τράπεζα στην 5η θέση (2,640 δισ.), η Alpha Bank στη 13η (2,1 δισ.), η Eurobank στην 20ή (1,196 δισ.) και η Aegean Baltic στην 30ή (237 εκατ.).

Σημαντικές προσωπικότητες από τον ξενοδοχειακό χώρο εκφράζουν με επιχειρήματα τον φόβο ότι το 2017 ο ελληνικός τουρισμός θα υποστεί σημαντικές απώλειες, αν δεν δρομολογηθούν από τώρα σοβαρές δράσεις, τουλάχιστον, για τη διατήρηση των μεριδίων μας στις βασικές αγορές. Η φετινή συγκυρία, λένε, με την Τουρκία και την Αίγυπτο «κλειστές», λόγω προβλημάτων τρομοκρατίας, έστειλε στη χώρα μας σημαντικό αριθμό κρατήσεων τελευταίας στιγμής. Ο τουρισμός, όμως, καταλήγουν, δεν μπορεί να στηρίζεται στις αρνητικές συγκυρίες των άλλων…

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Το 2006 η Carrefour πρόσφερε 500 εκατ. ευρώ στον Σκλαβενίτη προκειμένου να τον εξαγοράσει. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες της αλυσίδας, Γεράσιμος, Στέλιος και Μαρία Σκλαβενίτη, κατείχαν τότε το 30% της εταιρείας.

Το υπόλοιπο 70% επιθυμούσε την πώληση στον γαλλικό όμιλο, όμως τα τρία αδέρφια είχαν διαφορετικά σχέδια. Κατάφεραν τότε να διασφαλίσουν χρηματοδότηση από τις τράπεζες, αν και η αλυσίδα αριθμούσε μόλις 36 καταστήματα και ήταν αυτοί που εξαγόρασαν και το υπόλοιπο 70% της οικογενειακής επιχείρησης. Δέκα χρόνια μετά, είναι ο Σκλαβενίτης που αποκτά τον έλεγχο του Μαρινόπουλου (μέχρι το 2012 Carrefour – Μαρινόπουλος) και είναι αυτός που θα βάλει τη δική του ταμπέλα εκεί που βρίσκεται ακόμη το σήμα Carrefour. Εχει ο καιρός γυρίσματα….

Καταγγελίες προς διερεύνηση

Τις προηγούμενες ημέρες η «Κ», συνεχίζοντας την έρευνα για την Τράπεζα Αττικής, δέχθηκε δεκάδες καταγγελίες από εργαζομένους και στελέχη της που αφορούν διαχρονικά τη διαχείρισή της. Από αυτές ορισμένες είναι ιδιαίτερα σοβαρές και πρέπει να ελεγχθούν από τη νέα διοίκηση. Για παράδειγμα: α) Νοικιάζονταν ακίνητα για τις ανάγκες της τράπεζας μόνο και μόνο επειδή οι ιδιοκτήτες είχαν κάποια σχέση με τη διοίκηση. β)

Εγκρίνονταν χορηγήσεις σε εταιρείες που δεν είχαν ασφαλιστική ενημερότητα. Δεν υπήρχε προφίλ του αιτούμενου τη χορήγηση ή αν υπήρχε, δεν συμπληρωνόταν στο αντίστοιχο πεδίο της αίτησης χορήγησης κατά το δοκούν. γ) Διευθυντές και υπάλληλοι μετετίθεντο ερήμην των υπηρεσιακών αναγκών, με κριτήρια που δεν ήταν διαφανή. «Κορωνίδα» αυτών των πρακτικών είναι η χρηματοδότηση ιδιωτικής κλινικής με εγγυητή γιατρό που είχε «δεκάδες σελίδες δυσμενή». Η κλινική βρισκόταν μπροστά στο φάσμα της παύσης πληρωμών…"

Επιτυχημένη η έκδοση πενταετούς ομολόγου από τα ΕΛΠΕ

Ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του ομίλου των ΕΛΠΕ αποτελεί η υπερκάλυψη του ομολογιακού δανείου πενταετούς διάρκειας στα 700 εκατ. ευρώ και με επιτόκιο στα 4,875%. Συνολικά αντλήθηκαν κεφάλαια ύψους 375 εκατ. ευρώ, από τον αρχικό στόχο της εταιρείας για 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, σημαντικό μέρος της ζήτησης προήλθε από κατόχους υφιστάμενων ομολογιών λήξης Μαΐου 2017 με επιτόκιο 8%, που συμμετείχαν στη διαδικασία πρότασης εξαγοράς η οποία ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη. Τα κεφάλαια της έκδοσης θα χρησιμοποιηθούν, μερικώς, για την εξαγορά των ομολογιών λήξης 2017 και, μερικώς, για την αποπληρωμή άλλων υφισταμένων δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια.

Η έκδοση ενισχύει περαιτέρω τον ισολογισμό του ομίλου, καθώς αυξάνει τη μέση ωρίμανση των δανειακών υποχρεώσεών του, διαφοροποιεί τις πηγές χρηματοδότησης και αυξάνει τις διαθέσιμες γραμμές χρηματοδότησης, ενώ παράλληλα μειώνει το χρηματοοικονομικό κόστος.

Σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ομίλου, Στάθης Τσοτσορός, επισήμανε πως η εξέλιξη αποτελεί δείγμα εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την εταιρεία και την ελληνική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή