Τρέχουν να καταθέσουν τις δαπάνες για το ΕΣΠΑ

Τρέχουν να καταθέσουν τις δαπάνες για το ΕΣΠΑ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασθμαίνοντας προσπαθούν στο υπουργείο Οικονομίας να συγκεντρώσουν τις δαπάνες, προκειμένου να καταθέσουν στην Ε.Ε. τα αιτήματα πληρωμών που υποχρεούνται να κάνουν έως τα τέλη του έτους. Το ποσό που απαιτείται να κατατεθεί ως συνολική δαπάνη έως τα τέλη του έτους είναι 1 δισ. ευρώ, όση δηλαδή ήταν η προκαταβολή που έλαβε η κυβέρνηση στα τέλη του 2015 για το νέο ΕΣΠΑ. Η αυξημένη κατά 7% προκαταβολή από το νέο ΕΣΠΑ είχε δοθεί ως ταμειακή διευκόλυνση μετά τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, προκειμένου η χώρα μας να μπορέσει να πληρώσει τα έργα που είχε παγώσει κατά τη διάρκεια της περήφανης διαπραγμάτευσης του 2015. Σύμφωνα με τον σχετικό κανονισμό, τα αιτήματα που πρέπει να υποβληθούν πρέπει να είναι ισόποσα της προκαταβολής και μάλιστα ακέραια, που σημαίνει ότι εάν τα αιτήματα είναι 900 εκατ. ευρώ, το ποσό θα απαιτηθεί να επιστραφεί ακέραιο.

Με 10μελή δημοσιογραφική αποστολή, που επισκέφθηκε την Ελλάδα έπειτα από πρόσκληση του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, συναντήθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Ελενα Κουντουρά. Οι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν την Κρήτη, τη Σαντορίνη, την Πελοπόννησο και την Αθήνα. Η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την καθιέρωση απευθείας πτήσης Αθήνα – Σεούλ, από το 2017, καθώς και στην απόφαση της θυγατρικής εταιρείας της Korean Air, Ηanjin Travel, να πραγματοποιήσει στις 7 και 14 Οκτωβρίου δύο δρομολόγια τσάρτερ προς την Ελλάδα, σε συνέχεια των επαφών που έγιναν κατά τη συμμετοχή του ΕΟΤ στην έκθεση KOTFA τον περασμένο Ιούνιο.

Το ΥΠΟΙΚ πάει Θηβών

Επειτα από πολλά χρόνια φαίνεται ότι κάποιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα μεταφερθούν στο κτίριο του πρώην εργοστασίου Κεράνης στην οδό Θηβών. Με απόφαση του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Τρύφωνα Αλεξιάδη, στο κτίριο πρόκειται να μετεγκατασταθούν σε πρώτη φάση οι ακόλουθες υπηρεσίες: Γραφείο αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, η Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου, η Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας Αττικής, το ΣΔΟΕ και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Αυτό που απομένει να δούμε είναι εάν θα αντιδράσουν πάλι οι εφοριακοί.

Ελαφρώς μειωμένες έως τώρα οι οδικές αφίξεις στην Ελλάδα

Mε πτώση έκλεισε και στο εννεάμηνο ο αριθμός των οδικών αφίξεων στη χώρα μας. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, οι οδικές αφίξεις για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου μειώθηκαν κατά 1% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, φθάνοντας τα 9,8 εκατομμύρια. Πάντως, οι απώλειες περιορίστηκαν σε σχέση με το οκτάμηνο, που η πτώση έφθασε το 3,8%, καθώς τον Σεπτέμβριο φέτος καταγράφηκε αύξηση των οδικών αφίξεων κατά 14%. Αν διατηρηθούν οι ανοδικές τάσεις και τον Οκτώβριο, οι οδικές αφίξεις θα κινηθούν κοντά στα περυσινά επίπεδα.

Συμφωνία SSM – τραπεζών για «κόκκινα» δάνεια

Δύσκολη μεν, αλλά όχι αδύνατη χαρακτηρίζει η Bank of America – Merrill Lynch την «αποστολή» των εγχώριων τραπεζών να περιορίσουν δραστικά το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων έως τα τέλη του 2019. Ο αμερικανικός οίκος σχολιάζει θετικά τη συμφωνία SSM – τραπεζών για τον καθορισμό στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων, καθώς και την υιοθέτηση μιας περισσότερο «φιλικής» για τις τράπεζες νομοθεσίας. Παρ’ όλα αυτά, υπογραμμίζει η Bank of America, η επίτευξη των στόχων θα είναι δύσκολη, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η κατάσταση της οικονομίας να απαιτήσει και πρόσθετες προβλέψεις για την κάλυψη νέων «κόκκινων» δανείων, ενώ αρνητικά μπορεί να επηρεάσει η αδυναμία επίτευξης των ενδιάμεσων στόχων, με επιπτώσεις στη νέα αξιολόγηση των τραπεζών που θα πραγματοποιηθεί το 2018. Η BofA θεωρεί πιο εύκολη τη μείωση των NPLs μέσω διαγραφών και πιο δύσκολη μέσω πλειστηριασμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή