Αποφάσεις στην Πειραιώς την επόμενη εβδομάδα

Αποφάσεις στην Πειραιώς την επόμενη εβδομάδα

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την επόμενη εβδομάδα παραπέμπεται η επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς. Η επιτροπή αξιολόγησης (nomination committee) δεν κατέληξε χθες σε οριστική απόφαση. Συμφωνήθηκε, ωστόσο, να μην ανακοινωθεί το όνομα του νέου προέδρου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο κ. Γιώργος Χατζηνικολάου, πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με πλούσια διεθνή τραπεζική εμπειρία. Τα ονόματα τόσο του προέδρου όσο και του διευθύνοντος συμβούλου θα ανακοινωθούν ταυτόχρονα. Παράλληλα, συνεχίζονται οι διεργασίες για την επιλογή του προέδρου στην Εθνική Τράπεζα. Η επιτροπή ανάδειξης μελών του Δ.Σ. καλείται να επιλέξει τον νέο πρόεδρο της τράπεζας μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων και, σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατέστερος είναι ο πρώην υποδιοικητής της ΤτΕ Τάκης Θωμόπουλος.

Περισσότερη ενημέρωση και σεβασμό στον μέτοχο των λίγων μετοχών θέλει να επιτύχει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Για αυτό, το επόμενο διάστημα θα αναβαθμίσει το ρυθμιστικό πλαίσιο, μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας, και θα καλέσει όλες τις εισηγμένες να τηρούν τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης. Μπορεί ο μετοχικός ακτιβισμός στην Ελλάδα να βρίσκεται σε νηπιακή κατάσταση, πρέπει όμως οι εταιρείες να αντιληφθούν ότι ο σεβασμός και η ενημέρωση δεν αφορούν μόνο τον μεγαλομέτοχο αλλά και τον μικρομέτοχο των 5 και 10 μετοχών. Επίσης, η Ε.Κ. συνεχίζει την έρευνα σε 150 ξένα funds που εμπλέκονται για τις «γυμνές» ανοικτές πωλήσεις που πραγματοποίησαν στις 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες.

Ο σκληρός κ. Ντομπρόβσκις

Εως το καλοκαίρι την επίβλεψη του ελληνικού προγράμματος και των διαπραγματεύσεων για λογαριασμό της Κομισιόν είχε ο αντιπρόεδρός της κ. Ντομπρόβσκις. Από το καλοκαίρι και μετά τον ρόλο αυτόν έχει πλέον ο αρμόδιος επίτροπος κ. Μοσκοβισί. Ωστόσο, χθες ο κ. Ντομπρόβσκις πήρε θέση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, δίνοντας συνέντευξη στο πρακτορείο ΜΝΙ. Ο κ. Ντομπρόβσκις έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο «σκληρός» στις τοποθετήσεις του για την Ελλάδα απ’ ό,τι ο κ. Μοσκοβισί. Και αποφάσισε να επανεμφανιστεί λίγο πριν από την έναρξη του ελέγχου και λίγο μετά την απόφαση του Eurogroup για «σπάσιμο» της υποδόσης, θέλοντας να δώσει το στίγμα της στάσης που θα πρέπει να τηρήσει η Κομισιόν.

Οδεύει προς το τέλος η υπόθεση Audatex

Στην τελική ευθεία μπαίνει η υπόθεση Audatex, που εξετάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού και αφορά τέσσερις ασφαλιστικές εταιρείες που συντόνισαν την εμπορική τους πολιτική. Στις 19 Οκτωβρίου κλείνει ο κύκλος της ακροαματικής διαδικασίας και η Ε.Α. θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για την υπόθεση, που θα καθορίσει, εκτός από το πρόστιμο το οποίο επιβλήθηκε από την ίδια στις τέσσερις εταιρείες, αλλά ακυρώθηκε από το Διοικητικό Εφετείο (φωτ.), και το κατά πόσον οι ασφαλιστικές θα μπορούν να διαχειρίζονται από κοινού ζητήματα για το κόστος επισκευής οχημάτων έπειτα από τροχαία ατυχήματα.

Ζητείται σχέδιο για τη Λέσβο

Η πρόταση για πενταετούς διάρκειας δέσμευση ξενοδοχειακών κλινών για πρόσφυγες στη Λέσβο (φωτ.) θα βάλει «ταφόπλακα» στον τουρισμό του νησιού, εκτιμούν οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων. Γι’ αυτό και αντιδρούν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που τους απήυθυνε ταξιδιωτικό γραφείο, εκπροσωπώντας μη κυβερνητική οργάνωση με σκοπό τη σύναψη συμβολαίου για πέντε χρόνια, προκειμένου να δεχθούν πρόσφυγες. Το αντίτιμο που τους πρότεινε είναι από 7 έως 10 ευρώ την ημέρα για κάθε άτομο. Σύμφωνα με εκπροσώπους των ξενοδόχων, αυτό που χρειάζεται η Λέσβος είναι η χάραξη από τα συναρμόδια υπουργεία ενός συγκροτημένου σχέδιου για την ανάκαμψη του τουρισμού του νησιού και όχι η δέσμευση ξενοδοχειακών κλινών για μη τουριστικούς λόγους που θα περιορίσει τις μελλοντικές δυνατότητες ικανοποίησης της ζήτησης για φιλοξενία Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή