Αύξηση χρήσης καρτών κατά 10% μειώνει την παραοικονομία κατά 5%

Αύξηση χρήσης καρτών κατά 10% μειώνει την παραοικονομία κατά 5%

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών βοηθάει στον περιορισμό της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, καθώς οι ηλεκτρονικές πληρωμές εντοπίζονται ευκολότερα. Σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Bank, όσο μεγαλύτερος είναι ο κατά κεφαλήν αριθμός καρτών τόσο μικρότερη είναι η παραοικονομία. Η αυξημένη χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών κατά 10% ετησίως επί τέσσερα συνεχή έτη μπορεί να μειώσει την παραοικονομία μέχρι πέντε εκατοστιαίες μονάδες. Στην Ελλάδα, ο κατά κεφαλήν αριθμός καρτών το 2015 διαμορφώθηκε στο 1,3, ενώ το ποσοστό της παραοικονομίας μειώθηκε στο 22,4% του ΑΕΠ (από 25,5% το 2010).

Κεφάλαια 52 δισ. ευρώ αντλήθηκαν μέσω Χρηματιστηρίου την περίοδο 2012 – 2016, εν μέσω οικονομικής κρίσης, όπως δήλωσε χθες σε οικονομικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης. Ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε πως, αν και όλοι ενδιαφέρονται για τους δείκτες του χρηματιστηρίου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σημαντικότερο που μπορεί να κάνει μια κεφαλαιαγορά είναι να δώσει τα αντληθέντα κεφάλαια από την πρωτογενή αγορά στις επιχειρήσεις.

Γεωστρατηγική συμφωνία

Επεκτείνονται οι επιχειρησιακές δυνατότητες του ελληνικού δορυφορικού συστήματος της Hellas Sat, ενισχύοντας την παρουσία της Ελλάδας στο πεδίο των δορυφορικών επικοινωνιών σε γεωστρατηγικό επίπεδο, ενώ επιλύονται επιμέρους θέματα συντονισμού και παρεμβολών μεταξύ των δορυφορικών δικτύων των τριών χωρών. Αυτό προβλέπει η συμφωνία κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των αποστολών Ελλάδας, Κύπρου και Ρωσίας, με θέμα τον συντονισμό των δορυφορικών δικτύων, που ολοκληρώθηκε χθες. Τον συντονισμό ανέλαβε η ομάδα της Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, με επικεφαλής τον κ. Βασίλη Μαγκλάρα. Η διαδικασία του συντονισμού είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς επεκτείνονται τα δικαιώματα της χώρας που απορρέουν από την κατοχύρωση των εθνικών μας δικαιωμάτων τροχιάς και φάσματος στη θέση 39 μοίρες ανατολικά. Επίσης, αξιοποιούνται αναμεταδότες και εξασφαλίζεται η κάλυψη εδαφών των τριών χωρών.

Η Τράπεζα Πειραιώς τιμήθηκε και φέτος από την Deutsche Bank με τις διακρίσεις αριστείας EUR STP Excellence Award και US Dollar STP Excellence Award. Σύμφωνα με την τράπεζα, πρόκειται για τη 13η και 9η, αντίστοιχα, συνεχόμενη χρονιά που η Τράπεζα Πειραιώς βραβεύεται για την άριστη ποιότητα στην εκτέλεση των πληρωμών.

Εκτιμήσεις περί τέταρτου μνημονίου

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τέταρτο μνημόνιο, καθώς το 2018 δεν θα κατορθώσει να «βγει» στις αγορές, εξέφρασε ο οικονομολόγος του ινστιτούτου Bruegel Ζολτ Ντάρβας. Ο ίδιος υποστήριξε πως «το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν φαίνεται βιώσιμο εάν η χώρα επιστρέψει στην αγορά δανεισμού στα τέλη του τρίτου προγράμματος διάσωσης, αλλά θα μπορούσε να είναι βιώσιμο εάν η προνομιακή χρηματοδότηση του ΕΜΣ συνεχιστεί μακροπρόθεσμα». Το θέμα ενός τέταρτου μνημονίου, όμως, αποτελεί πολιτική απόφαση και όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν ξεκαθαρίσει –μέχρι στιγμής τουλάχιστον– ότι δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο.

Παρατείνονται προαπαιτούμενα της σύμβασης για το Ελληνικό

Τη μετάθεση της ημερομηνίας πλήρωσης των αναβλητικών αιρέσεων της σύμβασης για την αξιοποίηση του Ελληνικού επιχειρεί το ΤΑΙΠΕΔ. Η ημερομηνία που έχει τεθεί για την ικανοποίηση των προαπαιτουμένων είναι η 14η Νοεμβρίου 2016. Ο χρόνος δεν επαρκεί και ο πρόεδρος του Ταμείου, Στ. Πιτσιόρλας, θα ζητήσει από τις εμπλεκόμενες πλευρές να υλοποιήσουν τον Μάρτιο τις αιρέσεις της σύμβασης. Δεν είναι γνωστές οι προθέσεις της Lamda και της Hellinikon Global, αλλά όλοι εκτιμούν ότι δεν θα χαλάσουν το χατίρι του κ. Πιτσιόρλα. Στις 14/11/2016 λήγουν οι εγγυητικές των επενδυτών και μπορούν ατιμωρητί να αποχωρήσουν από τη σύμβαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή