Ελεγχος και περικοπές δαπανών στο ΥΠΟΙΚ

Ελεγχος και περικοπές δαπανών στο ΥΠΟΙΚ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σύσταση δύο επιτροπών προχώρησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτ.). Η μία αφορά ομάδα εργασίας που θα αναλάβει το έργο της επισκόπησης δαπανών (spending review) του υπουργείου Οικονομικών. Επί της ουσίας, το έργο της συγκεκριμένης ομάδας θα αποτελέσει και τον οδηγό για τα υπόλοιπα υπουργεία που θα υλοποιήσουν το spending review στο πρώτο εξάμηνο του 2017.

Η δεύτερη επιτροπή θα έχει ως έργο την καταγραφή του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, των επίπλων και των άλλων υλικών που διαθέτουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σε αποθήκες και όχι μόνο. Στόχος είναι να διαπιστωθεί ποιος εξοπλισμός μπορεί να αξιοποιηθεί και ποιος να αποσυρθεί. Το «μαχαίρι» στις δαπάνες του υπουργείου Οικονομικών αρχίζει να πέφτει από τις αποθήκες, για να προκύψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες εξοικονομήσεις από τη διαδικασία του spending review.

Οι ομάδες διαχείρισης κρίσης που έχουν συστήσει οι εισηγμένες επιχειρήσεις κυρίως της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, από

το 2013 και μετά, λόγω της πολυετούς ύφεσης, συνεδριάζουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και προτείνουν λύσεις για ανεπιθύμητες εξελίξεις, όπως είναι αυτές που συνέβησαν κυρίως το 2015 (πρόωρες εκλογές, capital controls). Φέτος –και ενώ απομένουν δύο μήνες για να ολοκληρωθεί το 2016– οι προτάσεις που υποβάλλονται στα διοικητικά συμβούλια είναι οι εταιρείες να μη σχεδιάζουν μακρόπνοα πλάνα, καθώς υπάρχει η ανησυχία ότι το 2017 πιθανόν να υπάρξουν κραδασμοί στην ελληνική οικονομία λόγω πολιτικών εξελίξεων.

«Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

Στους 909 ανέρχονται οι πρώτοι ωφελούμενοι του Εξοικονομώ κατ’ Οίκον μετά την επανέναρξη του προγράμματος που ανακοινώθηκε το καλοκαίρι. Πρόκειται για την πρώτη διαλογή που έγινε μετά το ξεσκαρτάρισμα των αιτήσεων που είχαν γίνει έως τα τέλη του 2015 και οι οποίες είχαν μείνει εκκρεμείς. Να σημειωθεί ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις ανέρχονταν στις 35.000 και όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα περισσότερα νοικοκυριά που είχαν δείξει ενδιαφέρον, έχουν εγκαταλείψει πλέον την προσπάθεια να υλοποιήσουν τη δαπάνη και να κάνουν χρήση των ευνοϊκών όρων του προγράμματος. Από το υπουργείο, πάντως, διαβεβαιώνουν ότι οι 909 είναι οι πρώτοι επιλαχόντες και ότι θα ακολουθήσει και επόμενος γύρος.

Ομαλά κύλησε η δίκη για τον Μαρινόπουλο

Χωρίς απρόοπτα –κάτι σπάνιο έως τώρα– εξελίχθηκε το χθεσινό δικαστικό επεισόδιο στην υπόθεση Μαρινόπουλος. Oλα κύλησαν ειρηνικά στο… Ειρηνοδικείο Αθηνών, όπου εξετάστηκαν τρεις μάρτυρες σχετικά με τη συμφωνία εξυγίανσης της γνωστής αλυσίδας. Οι τρεις μάρτυρες ήταν ο κ. Μ. Χουρδάκης από την E.Y., ο κ. Γ. Νίκας από τον Σκλαβενίτη και ο κ. Μ. Μαυράκης από το σωματείο των εργαζομένων στην επιχείρηση. Στο δικαστήριο χθες δεν εμφανίστηκε κάποιος εκ των διαφωνούντων πιστωτών. Την Πέμπτη κλείνει ο φάκελος της υπόθεσης και πλέον αναμένεται η ετυμηγορία του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Δέκα μέρες εκτός έδρας οι καθαρίστριες…

Δαπάνη 780.000 ευρώ θα βαρύνει τον φετινό προϋπολογισμό για τις ανάγκες μετακινήσεων στελεχών και υπαλλήλων του υπουργείου Τουρισμού, σύμφωνα με πρόσφατη υπουργική απόφαση. Για τον γενικό γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου, για τους υπαλλήλους που είναι αποσπασμένοι ή διατίθενται ή διορίζονται στα γραφεία τους, για τους συνεργάτες που υπηρετούν με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και ιδιότητα στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Ελενας Κουντουρά (φωτ.) και των γενικών γραμματέων, καθορίζεται ο αριθμός των επιτρεπόμενων κατ’ έτος ημερών εκτός έδρας: μέχρι 60 ημέρες. Για τις περισσότερες περιπτώσεις εκ των υπολοίπων υπαλλήλων, επίσης, ανώτατο όριο ημερών εκτός έδρας είναι οι 60 ημέρες, για άλλους οι 30 ημέρες, ενώ προβλέπονται εκτός έδρας 10 ημέρες και για υπαλλήλους με ειδικότητα καθαρίστριας!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή