ΤΕΕ: προεκλογική υπερδραστηριότητα

ΤΕΕ: προεκλογική υπερδραστηριότητα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oποιος πιστεύει ότι εδώ και χρόνια το Τεχνικό Επιμελητήριο βρίσκεται σε κατάσταση λήθαργου (με εξαίρεση κάποιες εξάρσεις επί κλαδικών θεμάτων), καλά θα κάνει να λάβει υπ’ όψιν την εξωστρέφεια που ο φορέας έχει επιδείξει τον τελευταίο μήνα. Στα τέλη Σεπτεμβρίου διοργάνωσε διήμερο συνέδριο με θέμα «Βιώσιμες αγορές ακινήτων – Πολιτικό πλαίσιο και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις». Αρχές Οκτωβρίου ακολούθησε εκδήλωση με θέμα «Χρηματοδοτικά μέσα για την ελληνική αγορά». Στα μέσα Οκτωβρίου το «στρογγυλό τραπέζι» «Χτίζοντας το μέλλον: Ο δρόμος για την ευμάρεια είναι πάντα υπό κατασκευή». Και τέλος, χθες, εκδήλωση με θέμα «Χρηματοδοτικά εργαλεία και καλές πρακτικές για την υλοποίηση και παρακολούθηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας». Οσοι ισχυρίζονται ότι η επιδεικνυόμενη υπερδραστηριότητα σχετίζεται με το γεγονός ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει στις 20 Νοεμβρίου εκλογές είναι κακοήθεις…

«Η συσχέτιση της οικονομικής ανάπτυξης μιας χώρας με την υλοποίηση ιδιωτικών και ακολούθως δημοσίων επενδύσεων είναι αυτονόητη σχεδόν σε όλο τον κόσμο, εκτός μάλλον από τη χώρα μας». Αυτό τόνισε χθες, μιλώντας στο συνέδριο «Food for Success», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Αθ. Σαββάκης. Και για του λόγου το αληθές, έδωσε τα στοιχεία για τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Οι ροές ξένων επενδύσεων από 0,48 δισ. δολάρια το 2010 έφτασαν στα -0,29 δισ. δολάρια το 2015 και αυτό σημαίνει αποεπένδυση. Επιπλέον, το ισοζύγιο των ροών ξένων επενδύσεων από 1,23 δισ. δολάρια το 2010 μειώθηκε το 2015 σε 0,67 δισ. δολάρια.

Νομιμοποίηση εγκαταστάσεων

Τη νομιμότητα 85 εγκαταστάσεων που αναπτύσσονται εντός της ζώνης του αιγιαλού στον Αστέρα Βουλιαγμένης υπέγραψε, μέσω διαπιστωτικής πράξης, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά. Η διαπιστωτική πράξη νομιμότητας αφορά εγκαταστάσεις που αναπτύσσονται σε τέσσερις περιοχές έμπροσθεν του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Στην πρώτη περιοχή διαπιστώθηκε η νομιμότητα 19 εγκαταστάσεων, στη δεύτερη περιοχή 33, στην τρίτη 11 και στην τέταρτη 22. Σύμφωνα με τουριστικούς παράγοντες, η εν λόγω απόφαση ανοίγει τον δρόμο για τη διευθέτηση με αντίστοιχους τρόπους ζητημάτων εντός της ζώνης του αιγιαλού και σε άλλες υφιστάμενες ιδιωτικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Οι πειθαρχημένοι και επίλεκτοι του Σπίρτζη

Ούτε δέκα ούτε είκοσι, αλλά… 42 άτομα προσωπικό διαθέτει ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ Χρήστος Σπίρτζης (φωτ.) στο γραφείο του, πλην των μονίμων υπαλλήλων που υπηρετούν στο υπουργείο. Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι στην ομάδα του κ. Σπίρτζη φαίνεται να επικρατεί στρατιωτική πειθαρχία. Κάθε μήνα το «ειδικό επιστημονικό προσωπικό», οι «ειδικοί σύμβουλοι», οι μετακλητοί και οι αποσπασμένοι αστυνομικοί έχουν ακριβώς τις ίδιες υπερωρίες (20 ώρες απογευματινές, 8 ώρες νυχτερινές, ήτοι 40 ώρες τον μήνα), ασχέτως ειδικότητας. Αυτό σημαίνει ότι έρχονται και φεύγουν ακριβώς τις ίδιες ώρες, ως οφείλει μια ομάδα. Πλασματικές υπερωρίες δεν θα ενέκρινε ποτέ ο άτεγκτος Σπίρτζης.

Βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος

Τη στιγμή που φλέγοντα ζητήματα, όπως οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, η κατάρτιση του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος, η συζήτηση για το χρέος, ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι στον «αέρα», το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να «διασώσει» τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες. Συγκεκριμένα, προσπαθούν να «διασώσουν» τον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό ή προστατευόμενο, όπως αυτός διατυπώθηκε στην τελευταία συνάντηση με τους θεσμούς, και τη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων. Και οι δύο διατάξεις «σκοντάφτουν» στις έντονες αντιρρήσεις που εκφράζουν οι πιστωτές της χώρας. Το θέμα είναι ότι η διαπραγματευτική ομάδα επικεντρώνεται σε επουσιώδη και χάνεται πολύτιμος χρόνος για τα ουσιώδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή