Η ιστορία ξεκινάει το 1935

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τη μάχη που δίνεται σχετικά με τον έλεγχο της «Σουρωτής» θα διαβάσετε τις λεπτομέρειες στη σελίδα 4 της Οικονομικής «Κ». Εδώ θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε την πορεία της και κυρίως τα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, για να φτάσει η εταιρεία στο σημερινό σημείο. Λοιπόν, η ιστορία της ξεκινάει τυπικά το 1935, όταν η πηγή της Σουρωτής αναγνωρίζεται επίσημα ως ιαματική και συντάσσεται η πρώτη σύμβαση ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο με επιχειρηματία της εποχής. Με τη λήξη της σύμβασης αυτής, το Δημόσιο το 1987 παραχωρεί το δικαίωμα της εκμετάλλευσης στην κοινότητα Σουρωτής. Το 1998 μετατρέπεται σε Α.Ε., με μετόχους περί τα 1.200 άτομα, που συνδέονται στην πλειοψηφία τους με την κοινότητα. Μετέχουν όμως και φορείς, όπως ο Δήμος Θέρμης, αλλά και αγροτικοί συνεταιρισμοί, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και διάφοροι σύλλογοι και ενώσεις… Το μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξης του 17,8%, ήλεγχε η εταιρεία «Μυστράς», συμφερόντων Θωμά Λιακουνάκου, το οποίο πέρασε στην κυριότητα της Τράπεζας Πειραιώς. Η τελευταία κατόπιν διαγωνισμού πώλησε το 15% στην Coca-Cola HBC. Πώς όμως βρέθηκε ο Θ. Λιακουνάκος με το 17,8%; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προ ετών είχε επιχειρήσει και αυτός να αποκτήσει τον έλεγχο της «Σουρωτής». Εξαγόραζε τότε μετοχές από πρόσωπα που με τη σειρά τους τις είχαν αποκτήσει έναντι οικοπέδων τους που εισέφεραν στη «Σουρωτή». Κάποια στιγμή κι αυτό το περιουσιακό στοιχείο του ομίλου Λιακουνάκου πέρασε στην Πειραιώς και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Η Αθήνα κατατάσσεται 24η μεταξύ 386 πόλεων όσον αφορά τη λίστα συνεδριακών προορισμών, σύμφωνα με την International Congress & Convention Association. Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Αθηναίων, ο συνεδριακός τουρισμός έχει ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 95 εκατ. ευρώ, με τον μέσο όρο των κατά κεφαλήν δαπανών των συνέδρων να είναι τέσσερις φορές υψηλότερος από αυτόν των τουριστών αναψυχής. Δεν προκαλεί έτσι απορία στους συμμετέχοντες σε αυτήν την αγορά το ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον που αναμένεται να τονωθεί με το άνοιγμα της αγοράς των «κόκκινων» δανείων.

Εμειναν με την απορία

Διαδικτυακό τόπο προς πώληση, που ενημερώνει τους χρήστες ότι αν θέλουν να τον αγοράσουν μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ιδιοκτήτη, φιλοξενεί στην πρώτη σελίδα του επίσημο φυλλάδιο του υπουργείου Τουρισμού για τον γαστρονομικό τουρισμό, το οποίο μοιράσθηκε σε διεθνές τουριστικό συνέδριο στη Σαντορίνη. Ο εν λόγω διαδικτυακός τόπος είναι τυπωμένος στο φυλλάδιο μαζί με το www.visitgreece.gr, που αποτελεί την επίσημη διαδικτυακή πύλη του υπουργείου Τουρισμού. Οσοι εκ των συνέδρων, Ελληνες ή ξένοι, τον επισκέφθηκαν έμειναν με την απορία: γιατί περιλαμβάνεται σε ένα επίσημο φυλλάδιο του υπουργείου; Οσοι πάλι επιχείρησαν να μπουν σε κάποια link, που είχε, επίσης, στην πρώτη σελίδα του, «μεταφέρθηκαν» σε ιστοσελίδες επιχειρήσεων. Και φυσικά όλοι έμειναν με την απορία.

«Ξέχασαν» το επίδομα θέρμανσης

Χωρίς επίδομα θέρμανσης φαίνεται ότι θα μείνουν φέτος οι δικαιούχοι, καθώς κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τον προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο που δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες ημέρες δεν έχει συμπεριληφθεί κονδύλι για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης εντός του 2016. Αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 700.000, θα πρέπει να περιμένουν το νέος έτος για να πάρουν την πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης. Δηλαδή θα αγοράσουν πετρέλαιο μία, ίσως και δύο φορές και θα περιμένουν κάποια στιγμή στο επόμενο έτος να βγει η σχετική απόφαση και να εγκριθεί ταυτόχρονα το σχετικό κονδύλι, το οποίο υπολογίζεται σε 105 εκατ. ευρώ. Η κοινωνική πολιτική, όπως φαίνεται, είναι α λα καρτ για την κυβέρνηση.

Αστεία τα ποσά στο Χρηματιστήριο

Μπορεί το 60% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου να ανήκει σε ξένους επενδυτές, αλλά αυτό δε σημαίνει ούτε πως είναι χαρούμενοι με τις αποδόσεις των τοποθετήσεών τους ούτε πως είναι απαραίτητα όλοι αποφασισμένοι «να μείνουν Ελλάδα» αν παραμείνει ίδια η κατάσταση της οικονομίας. Το μεγαλύτερο κομμάτι, πάντως, της ελληνικής κεφαλαιοποίησής του ελέγχουν αμερικανικής προέλευσης επενδυτές. Συγκεκριμένα το 12,43%, σύμφωνα με την ΕΧΑΕ, ανήκει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα με έδρα τις ΗΠΑ. Το 9,59% ανήκει στην Κύπρο (χωρίς απαραίτητα να είναι Κύπριοι οι τελικοί δικαιούχοι). Ακολουθούν με ποσοστό 8,44% οι εκ του Λουξεμβούργου ορμώμενοι επενδυτές (…όπως προηγουμένως) και έπονται οι Βρετανοί με 5,73% και οι Γερμανοί με 4,77%. Ολλανδοί ελέγχουν άλλο ένα 2,48% της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. και εκ των νήσων Κέιμαν προέρχονται οι δικαιούχοι άλλου 2,52%. Τη δεκάδα κλείνουν οι Ελβετοί με 1,3%, οι Ιρλανδοί με 1,15% και οι Νορβηγοί με 1,04%. Από τις ισχνές εισροές από το εξωτερικό οι περισσότερες προέρχονται από τα νησιά Κέιμαν και ανήλθαν σε 75,1 εκατομμύρια…. Οι δύο επόμενες σε μέγεθος εισροές προήλθαν από τις Βερμούδες (73,2 εκατ.) και την Κύπρο (66,5 εκατ.). Τα ποσά αυτά όλα είναι βέβαια αστεία… Βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε, πάντως, πόσο ξεχασμένοι είμαστε πλέον από τη mainstream διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή