Εμπόλεμη κατάσταση στον χώρο της ενέργειας

Εμπόλεμη κατάσταση στον χώρο της ενέργειας

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εμπόλεμη κατάσταση βρίσκονται ενεργοβόρος βιομηχανία και παραγωγοί φωτοβολταϊκών, με τη μεν ΕΒΙΚΕΝ να κατηγορεί τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών για «εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά του μέτρου της διακοψιμότητας», το δε ΣΠΕΦ να απαντά στα πυρά κάνοντας λόγο για «επίδικο μέτρο» που υποχρεώνει τον κλάδο των φωτοβολταϊκών να επιδοτεί τη βιομηχανία. Η νέα κόντρα ξέσπασε με αφορμή τον διαγωνισμό που προγραμματίζει η ΡΑΕ στις 12 Δεκεμβρίου για την εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών και την παράλληλη υποβολή αιτήματος της ΕΒΙΚΕΝ για παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας που λήγει τον Νοέμβριο του 2017. Το «μάρμαρο» είναι η χρηματοδότηση της διακοψιμότητας, από τη μια, και των νέων φωτοβολταϊκών, από την άλλη, με τον κλάδο των φωτοβολταϊκών να προσπαθεί να αποτρέψει όρο του διαγωνισμού που οδηγεί σε περιορισμένες αμοιβές και την ΕΒΙΚΕΝ να δίνει μάχη για τη διατήρηση της διακοψιμότητας.

Αρκετές εισηγμένες έχουν λάβει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος για να μεταφέρουν κεφάλαια στο εξωτερικό. Οπως πληροφορείται η στήλη, η κίνηση αυτή γίνεται με την αιτιολογία ότι θα πρέπει να υποστηριχθούν συγκεκριμένες επενδύσεις, κυρίως στις αγορές των Βαλκανίων, όπου για να ολοκληρωθεί ακόμη και η αγορά ενός βιομηχανικού κτιρίου μπορεί να απαιτηθούν από 18 έως 24 μήνες. Πάντως, πολλές επιχειρήσεις δήλωσαν φέτος απερίφραστα στις συνελεύσεις των μετόχων τους ότι διατηρούν στο εξωτερικό το μεγαλύτερο ποσοστό των ταμειακών τους διαθεσίμων (το ποσοστό αγγίζει ακόμη και το 90% για εξωστρεφείς επιχειρήσεις), προκειμένου να έχουν σταθερότητα στις πληρωμές για τις θυγατρικές τους.

Οι αφίξεις δεν έφεραν ευρώ

Η αύξηση κατά 11,2% που καταγράφηκε φέτος στις αεροπορικές διεθνείς αφίξεις στη Ζάκυνθο (στοιχεία έως Οκτώβριο) δεν αντικατοπτρίζεται και στα τουριστικά έσοδα, σημειώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά, Χριστίνα Τετράδη. Κατά την ίδια, οι πιο σημαντικοί λόγοι για το γεγονός αυτό είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς κινήθηκε με κρατήσεις τελευταίας στιγμής με μειωμένες τιμές, και με προσφορές που έκαναν οι ξενοδόχοι για να καταστήσουν ελκυστικότερο το προϊόν τους, χρησιμοποιώντας το έσχατο εργαλείο μάρκετινγκ που διαθέτουν για να αντιδράσουν στην πτώση της ζήτησης. Παράλληλα, σημειώθηκε και μείωση της μέσης διάρκειας παραμονής των τουριστών.

Παρέμειναν εξαγγελίες οριστικά και αμετάκλητα

Μετά τον ακατάσχετο λογαριασμό, τον οποίο απέρριψε η τρόικα, και το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκινήσει να ξηλώνει τις εξαγγελίες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη (φωτ.). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας που είχε ανακοινώσει ουκ ολίγες φορές ο πρώην υπουργός παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες, όπως και οι αλλαγές στη γεωγραφική κατανομή του επιδόματος θέρμανσης. Ωστόσο, προκειμένου να μη στεναχωρήσουν τον πρώην υπουργό, από το υπουργείο αναφέρουν ότι οι αλλαγές αυτές είναι τεχνικής φύσεως.

Η Carrefour παραπέμπεται για αθέμιτες πρακτικές

Στη Δικαιοσύνη παραπέμπει το υπουργείο Οικονομίας της Γαλλίας την Carrefour. Ο λόγος; Ο γνωστός όμιλος σούπερ μάρκετ, ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο, ασκεί πιέσεις στους προμηθευτές για πολύ μεγάλες εκπτώσεις στις τιμές. Μάλιστα, αυτές οι εκπτώσεις τίθενται από την Carrefour ως προαπαιτούμενο για την έναρξη των συζητήσεων για τις εμπορικές συμφωνίες με τους προμηθευτές που αφορούν το 2017. Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας, η πίεση της Carrefour προς τους προμηθευτές δεν προκαλεί μόνο βλάβη στους δεύτερους αλλά συνιστά και αθέμιτη εμπορική πρακτική. Η κίνηση αυτή, πάντως, εκτιμάται ότι γίνεται προς γνώση και συμμόρφωση και των υπόλοιπων αλυσίδων, με τη γαλλική κυβέρνηση να προειδοποιεί για παραπομπές στη Δικαιοσύνη και άλλων λιανεμπόρων. Οποιαδήποτε ομοιότητα με ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα με τις αλυσίδες και τους προμηθευτές είναι συμπτωματική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή