Ο «λαγός», η δημοπρασία και το κομμένο καλώδιο

Ο «λαγός», η δημοπρασία και το κομμένο καλώδιο

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ακόμα η πρώτη δημοπρασία για τα ΝΟΜΕ ήταν υπό σχεδιασμό, κάποιοι, χαριτολογώντας, σχολίαζαν αν θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στον ηλεκτρισμό το μοντέλο δημοπρασιών για τις τηλεοπτικές άδειες που κυριαρχούσε τότε στη δημόσια συζήτηση. Μπορεί να μην έγινε έτσι, δείχνει όμως να έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά, κυρίως μετά την προσφυγή της ΔΕΗ στο ΣτΕ. Οι επενδυτές κατέθεσαν προκαταβολές για ποσότητες ενέργειας που μπορεί να μην παραλάβουν αν δικαιωθεί η ΔΕΗ από το ΣτΕ. Ενα άλλο κοινό είναι πως η διαδικασία της πρώτης δημοπρασίας είχε και «λαγό». Πρόκειται για τα ΕΛΤΑ, που αγόρασαν 15 ΜW, «χτυπώντας» την υψηλότερη τιμή απ’ όλους. Τώρα όμως δυσκολεύονται να βρουν πελάτες για να τα διαθέσουν. Οπερ δύσκολο, καθώς όλοι σχεδίαζαν να πουλήσουν μέρος των ποσοτήτων που αγόρασαν στην Ιταλία. Ωστόσο, το καλώδιο διασύνδεσης με τη γείτονα ετέθη εκτός λειτουργίας.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μίλησε χθες σε συνέδριο στο Λονδίνο. Στο επίκεντρο των τοποθετήσεών του βρέθηκαν το Brexit, η τραπεζική ενοποίηση και ο λαϊκισμός. Μεταξύ άλλων, δήλωσε πως «τα τελευταία χρόνια έχουμε όλοι μάθει ότι το να σώσεις μια ήπειρο από την οικονομική κρίση δεν είναι εύκολο και δεν είναι πάντα δημοφιλές για τους ψηφοφόρους. Ετσι, καταλαβαίνω ότι κάποιοι πολιτικοί δυσκολεύονται να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο. Καταλαβαίνω ότι αυτό απαιτεί αποφασιστικότητα. Αλλά θα πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο σχέδιό μας». Να σημειωθεί ότι και ο ίδιος θα κριθεί από τους ψηφοφόρους της Ολλανδίας στις αρχές του 2017.

Διαφάνεια στην αγορά ακινήτων

Επίκληση του νόμου με τον οποίο καταργήθηκε η υποχρέωση κατάρτισης και δημοσίευσης τριμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων έκανε με χθεσινή της ανακοίνωση η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα Intercontinental International ΑΕΕΑΠ, προκειμένου να αιτιολογήσει την απόφαση της διοίκησης να μη δημοσιεύσει αποτελέσματα εννεαμήνου. Ασφαλώς η σχετική κίνηση εντάσσεται εντός των θεσμικών της δικαιωμάτων, παρότι τόσο η Grivalia Properties όσο και η Εθνική Πανγαία ανακοίνωσαν πριν από λίγες ημέρες τα αποτελέσματα του εννεαμήνου τους. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους κινήσεις δεν συνάδουν με την «κουλτούρα» του συγκεκριμένου κλάδου, ο οποίος έχει ταυτιστεί με τη διαφάνεια στην αγορά ακινήτων.

Ούτε πέντε λεπτά δημοσιότητας

Είναι άγνωστο πότε θα επισκεφθεί και πάλι την Ελλάδα –ως ιδιώτης πια– ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο κ. Κ. Μίχαλος, πάντως, του προσέφερε μία… μοναδική ευκαιρία. Τον κάλεσε να έρθει τον Σεπτέμβριο του 2017, προκειμένου να είναι ο κεντρικός ομιλητής σε επιχειρηματικό φόρουμ που θα διοργανώσει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ). Το αν ο κ. Ομπάμα θα αποδεχθεί την πρόσκληση του προέδρου του ΕΒΕΑ, θα φανεί. Είναι απίθανο, κι αυτό το ξέρουν στο Επιμελητήριο. Αλλά η επίδοση της πρόσκλησης εξασφάλισε τον χρόνο που χρειαζόταν ο φωτογράφος…

Επιδότηση ξενοδοχείων σε περίοδο αναστολής

Το ζήτημα επιδότησης των ξενοδοχείων που συνεχίζουν να λειτουργούν και να απασχολούν εργαζομένους κατά την περίοδο περιορισμού ή αναστολής της δραστηριότητάς τους συζήτησε, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου (φωτ.) με τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό. Η κ. Αντωνοπούλου ανέφερε ότι πλέον οι διαδικασίες επιδότησης των ξενοδοχοϋπαλλήλων απλουστεύθηκαν. Σύμφωνα με πρόσφατη νομοθεσία, στο εξής θα χρειάζεται η έκδοση υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των δικαιούχων της επιχορήγησης. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα απαιτούνταν ξεχωριστή υπουργική απόφαση για κάθε αίτημα επιχορήγησης που κατέθετε κάθε επιχείρηση. Βάσει της νέας ρύθμισης, οι επιχειρήσεις-δικαιούχοι θα συγκεντρώνονται από τον ΟΑΕΔ σε ενιαίο πίνακα και θα λαμβάνουν την επιχορήγηση με την έκδοση της υπουργικής απόφασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή