Ο επικεφαλής της ΔΕΗ πάει Βρυξέλλες

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ πάει Βρυξέλλες

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mάχες εντός και εκτός χώρας δίνει ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης (φωτ.) για να διασώσει ό,τι μπορεί από τα συμφέροντα της ΔΕΗ. Αφού κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης Σκουρλέτη για τα ΝΟΜΕ, χθες αναχώρησε για τις Βρυξέλλες για κατ’ ιδίαν επαφές με τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής ένωσης της βιομηχανίας ηλεκτρισμού (Εurolectric). Στις επαφές που θα έχει θα ζητήσει παρέμβαση του θεσμικού οργάνου των ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρισμού για τη στήριξη του κλάδου στο αίτημα της Ελλάδας προς την Ε.Ε. για παραχώρηση δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας. Αφορμή για την κινητοποίηση του κ. Παναγιωτάκη στάθηκε η κοινή παρέμβαση επτά εταιρειών ηλεκτρισμού της Ευρώπης προς την Ε.Ε. για τη λήψη ακόμα πιο φιλόδοξων στόχων για τους ρύπους, ενόψει της διαβούλευσης της πρότασης της Επιτροπής για την τροποποίηση της οδηγίας που αφορά το σύστημα εμπορίας ρύπων.

Τους τελευταίους έξι μήνες εξαγγέλλεται σχεδόν κάθε εβδομάδα ότι θα κατατεθούν στη Βουλή οι διατάξεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχουν κατατεθεί οι διατάξεις, αλλά δεν έχει έλθει και η πολυπόθητη συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας. Σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης, οι δύο διατάξεις δεν βρίσκονται στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Το περίεργο είναι ότι και οι δύο ανωτέρω αλλαγές είχαν εξαγγελθεί από τον επικεφαλής της κυβέρνησης, Αλέξη Τσίπρα, τις οποίες μάλιστα θεώρησε ιδιαίτερα σημαντικές για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Κλειστόν λόγω πορείας

Χθες, 17 Νοεμβρίου, δεν πραγματοποιήθηκε κάποια συνάντηση μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης και εκπροσώπων των δανειστών. Οχι, οι επικεφαλής της τρόικας δεν αποφάσισαν με αυτόν τον τρόπο να τιμήσουν την ελληνική επέτειο. Απλώς, το κεντρικό ξενοδοχείο στο οποίο γίνονται οι συναντήσεις των δύο πλευρών βρίσκεται στη διαδρομή της καθιερωμένης πορείας τη συγκεκριμένη ημέρα. Οπότε για λόγους ασφαλείας αποφασίστηκε χθες να μη γίνουν επαφές. Πλέον, το ενδιαφέρον για τις συζητήσεις Αθήνας – δανειστών μεταφέρεται κυρίως στο Σαββατοκύριακο, το οποίο αναμένεται να έχει γεμάτη ατζέντα. Αλλωστε η Δευτέρα είναι η τελευταία ημέρα παραμονής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα.

Αποχωρεί και από τη Βουλγαρία η ΕΤΕ

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση της Εθνικής Τράπεζας από τη Βουλγαρία, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο προβλέπει δραστική μείωση των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. Πριν από λίγες εβδομάδες ολοκληρώθηκε η πώληση της Finansbank στην Τουρκία, ενώ μετά την αποχώρηση από τη Βουλγαρία ακολουθούν Ρουμανία και Κύπρος. Η δραστική μείωση των διεθνών δραστηριοτήτων είναι αποτέλεσμα της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης και της νέας κρατικής βοήθειας που έλαβε η τράπεζα και η οποία επέβαλε το «τσεκούρι». Σημειώνεται ότι η θυγατρική της UBB είναι μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Βουλγαρίας.

Στο επίκεντρο ο τουρισμός μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας

Ενα σημαντικό τουριστικό συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδος. Πρόκειται για το ετήσιο συνέδριο της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και Τour Operators του Ισραήλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή 350 και πλέον επαγγελματιών. Το εν λόγω συνέδριο που ενισχύεται οικονομικά από τον ΕΟΤ, με απόφαση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Δημήτρη Τρυφωνόπουλου (φωτ.), είναι η σημαντικότερη ετήσια εκδήλωση της ένωσης και της τουριστικής αγοράς του Ισραήλ. Ο ελληνικός τουρισμός θα προβληθεί από τη δημοσιότητα που θα λάβει η διοργάνωση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Ισραήλ και στη διεθνή ισραηλινή κοινότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ισραηλινοί ταξιδεύουν όλον τον χρόνο, και κυρίως εκτός σεζόν, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του δωδεκάμηνου τουρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή