Απόφαση για τον επενδυτή στην Τράπεζα Αττικής

Απόφαση για τον επενδυτή στην Τράπεζα Αττικής

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το όνομα του επενδυτή που θα αναλάβει τη διαχείριση χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων 1 δισ. ευρώ, με παράλληλη συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έως και 90 εκατ. ευρώ, αναμένεται να εγκρίνει η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, που προγραμματίστηκε για τις 14 Δεκεμβρίου. Η σύγκλιση της γενικής συνέλευσης ανακοινώθηκε χθες από τη διοίκηση της τράπεζας, με βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης τη «λήψη απόφασης για τον τρόπο αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας». Η διαδικασία για την αξιολόγηση των επτά προτάσεων που έχουν κατατεθεί από ξένα funds για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου των «κόκκινων» δανείων είναι σε εξέλιξη, και με την κίνηση αυτή η τράπεζα θα καλύψει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί με βάση το δυσμενές σενάριο του stress test, που ανέβαζε τα απαιτούμενα κεφάλαια στα 748 εκατ. ευρώ.

Λόγω χαμηλής εμπορευσιμότητας, και με χθεσινή κεφαλαιοποίηση 578,3 εκατ. ευρώ, διαγράφεται από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Ftse Large 25 ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ, από την ερχόμενη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016. Αντικαθίσταται από την εταιρεία καλλυντικών Σαράντης, με μικρότερη κεφαλαιοποίηση (365,1 εκατ.). Επίσης, στις 28 Νοεμβρίου θα αποτελούν παρελθόν για το Χρηματιστήριο Αθηνών οι μετοχές Ηλεκτρονική Αθηνών, Καρδασιλάρης και Χαλυβδοφύλλων. Ταυτόχρονα, έως τα τέλη του έτους αναμένεται η διαγραφή των μετοχών των Ελληνικών Καλωδίων και της Σωληνουργεία Κορίνθου. Υποψήφιες προς διαγραφή το 2017 είναι ο Αστέρας Βουλιαγμένης και η Kleemann Hellas.

Εκκρεμότητες σε ΕΤΕ, Πειραιώς

Συνεδρίασε χθες το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπου συζητήθηκαν διάφορα θέματα, μεταξύ αυτών και το δυσεπίλυτο ζήτημα της Εθνικής Τράπεζας αλλά και η πρόοδος στο θέμα εύρεσης νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς. Σε ό,τι αφορά την Εθνική, όπως μαθαίνουμε, έγινε μεγάλη κουβέντα, χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις, με πηγές του Ταμείου να επαναλαμβάνουν ότι όλες οι επιλογές παραμένουν ανοιχτές. Για την Πειραιώς φαίνεται ότι συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα η Επιτροπή Αξιολόγησης, και γίνεται προσπάθεια η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως τις αρχές του επόμενου μήνα. Τέλος, σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ.

Φόροι και παραοικονομία βλάπτουν τον τουρισμό

Η παραοικονομία με τις τουριστικές μισθώσεις σε ακίνητα, εκτός από την Αθήνα, πήρε πολύ μεγάλες διαστάσεις, φέτος, και σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας. Για παράδειγμα, στα Χανιά, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Eνωσης Ξενοδόχων Χανίων, Μανώλης Γιαννούλης, καταγράφηκε τον περασμένο Απρίλιο διψήφια αύξηση διεθνών αεροπορικών αφίξεων και τα περισσότερα ξενοδοχεία ήταν κλειστά. Εκπρόσωποι των ξενοδόχων κάνουν λόγο για αρνητική τουριστικά χρονιά για τον κλάδο, λόγω της υπερφορολόγησης και της παραοικονομίας με τις τουριστικές μισθώσεις σε ακίνητα.

Το σχέδιο «Πηνελόπη» για Εθνική Ασφαλιστική

«Ανοίγει» τις προσεχείς ημέρες η διαδικασία των data rooms για τους υποψήφιους επενδυτές που θα ενδιαφερθούν για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Τη διαδικασία έχει αναλάβει να τρέξει η EY, ενώ η Goldman Sachs και η Morgan Stanley είναι οι σύμβουλοι της τράπεζας. Αυτό υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος εργαζομένων στην εταιρεία, εγκαλώντας την κυβέρνηση για αθέτηση των δεσμεύσεών της περί «εγκλήματος κατά της εθνικής οικονομίας», αλλά και τη διοίκηση του ομίλου σε σχέση με την πρόθεσή της να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις, αντί της πώλησης. Στην ίδια ανακοίνωση ο σύλλογος αποκαλύπτει ότι το πρότζεκτ της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής φέρει το όνομα «Penelope» («Πηνελόπη»), προφανώς λόγω των πολλών μνηστήρων που μπορεί να προσελκύσει, μεταξύ των οποίων είναι, όπως υποστηρίζει, επενδυτές από τη Γερμανία, τον Καναδά και την Κίνα, φωτογραφίζοντας την Allianz, τη Fairfax και τη Fosun.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή