Περικοπές σε φοροαπαλλαγές και επίδομα θέρμανσης

Περικοπές σε φοροαπαλλαγές και επίδομα θέρμανσης

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 207 εκατ. ευρώ ανεβάζει τις περικοπές φοροαπαλλαγών και επιδόματος θέρμανσης το τελικό κείμενο των δανειστών, όπως παραδόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση, λίγο πριν από την αποχώρηση των επικεφαλής του κουαρτέτου από την Αθήνα. Επιβεβαιώνοντας πλήρως την «Κ», οι… εξοικονομήσεις αφορούν το 2018, στηρίζονται στις προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και έχουν να κάνουν κυρίως με την εξοικονόμηση 52 εκατ. ευρώ από την αναμόρφωση της διαδικασίας καταβολής επιδόματος θέρμανσης και 155 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό των φοροαπαλλαγών, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες. Παράλληλα προβλέπονται η κατάργηση επιδομάτων κόστους 10 εκατ. ευρώ (για τα έτη 2017-2018) που αλληλοκαλύπτονται από το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, καθώς και η εξοικονόμηση επιπλέον 2 εκατ. ευρώ από ένα επίδομα που δίνεται μέσω ΟΑΕΔ. Ετσι, για να χρησιμοποιήσουμε και την έκφραση της κ. Φωτίου (φωτ.), έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση… Τουλάχιστον για τα επιδόματα.

Eνοποιημένες ζημίες μετά από φόρους 1,691 δισ. ευρώ εμφάνισαν οι 26 εισηγμένες που ανακοίνωσαν μέχρι χθες το απόγευμα τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2016, έναντι ζημιών 3,797 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2015.

Θυμίζουμε ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ήταν προαιρετική, γι’ αυτό και μόνο 26 εισηγμένες σε σύνολο 211 (ποσοστό 12,32%) έκαναν τον κόπο και σεβάστηκαν τους μετόχους τους και την εταιρική τους φήμη.

Σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή, αν αφαιρέσουμε τα αποτελέσματα των τραπεζών-επενδυτικών και ασφαλιστικών εταιρειών, το τελικό αποτέλεσμα είναι θετικό, με κέρδη 978,096 εκατ. ευρώ, από 769,479 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2015.

Χριστός, Κρίστιαν και Κορκίδης

Μια εικόνα του Χριστού δώρισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης στον Κρίστιαν Βερσούρεν, γενικό διευθυντή της EuroCommerce, που αποτελεί το συλλογικό όργανο εκπροσώπησης του εμπορίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Σου κάνω δώρο μια εικόνα του Χριστού. Σε λένε άλλωστε Κρίστιαν. Δεν είσαι ο Ιησούς Χριστός. Είσαι, όμως, ο σούπερ σταρ της EuroCommerce», ήταν τα λόγια του κ. Κορκίδη όταν έδωσε το δώρο στον Βέλγο αξιωματούχο, συνδυάζοντας με αυτόν τον τρόπο πίστη και καλλιτεχνικές γνώσεις. Δεν γνωρίζουμε, πάντως, αν στη Δυτική Ευρώπη οι έμποροι κάνουν τάματα για να ανακάμψει το εμπόριο. Στην ημεδαπή, διόλου απίθανο.

Συμφωνία για πώληση της Cyta Hellas

Και οι συνδικαλιστές της Cyta, υπέρ της πώλησης της Cyta Hellas. Μετά την κυπριακή κυβέρνηση και τη διοίκηση της Cyta, τώρα και οι συνδικαλιστές της τελευταίας χαιρέτισαν την απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας τους, αλλά και την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της κυπριακής κυβέρνησης για πώληση της Cyta Hellas. Oι συνδικαλιστές της μητρικής εταιρείας χαρακτήρισαν «βαρίδι» τη θυγατρική εταιρεία. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η πώληση της Cyta Hellas θα επιτρέψει στη μητρική εταιρεία να «αποσυνδεθεί από μια αφαιμάσσουσα θυγατρική εταιρεία και να πορευθεί χωρίς αυτό το βαρίδι».

Aμοιβή για αξιολογήσεις και νέα έκδοση χρέους

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης (φωτ.) με απόφασή του ενέκρινε τη διάθεση πίστωσης για την πληρωμή του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, που αφορά τις αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας που θα κάνει το 2017 και το 2018. Πρόκειται για πάγια τακτική, ενώ το ποσόν ανέρχεται σε 50.000 αγγλικές λίρες ή περίπου 58.500 ευρώ, με τα σημερινά δεδομένα της ισοτιμίας ευρώ/λίρας.

Από την εν λόγω απόφαση, όμως, αξίζει να κρατήσουμε άλλα δύο στοιχεία. Πρώτον, ότι προβλέπεται η καταβολή αμοιβής 0,015% του ποσού που θα δανειστεί η Ελλάδα από ενδεχόμενη νέα έκδοση. Αρα στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν νέες εκδόσεις. Δεύτερον, γίνεται αναφορά για εκδόσεις τόσο σε ευρώ όσο και σε ξένο νόμισμα. Αν και αρμοδίως διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για έκδοση ομολόγου σε ξένο νόμισμα, στο υπουργείο θέλουν να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή