Ελάφρυνση του χρέους με πολύ βαρύ τίμημα

Ελάφρυνση του χρέους με πολύ βαρύ τίμημα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμφωνία πίσω από την πλάτη της μεταξύ των πιστωτών, που φοβόταν η κυβέρνηση, τελικά δεν την απέφυγε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξέχασε τα μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Δέχεται τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, για όσα χρόνια αποφασίσει η Ευρωζώνη, αρκεί να υπάρχουν αξιόπιστα μέτρα για την επίτευξή του. Επίσης, δεν θέλει λεπτομέρειες για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Του αρκούν τα βραχυπρόθεσμα και η γενική περιγραφή των μεσοπρόθεσμων, τα οποία θα ξανασυζητηθούν μετά τα μέσα του 2018. Το Βερολίνο δεν θα μπορούσε να είναι πιο ικανοποιημένο. Οσο κι αν πανηγυρίζει το Μέγαρο Μαξίμου για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, το τίμημα θα είναι βαρύ. Πόσο βαρύ θα φανεί τις επόμενες ημέρες, όταν τα κλιμάκια των πιστωτών επιστρέψουν για να παραδώσουν τον λογαριασμό, που έχει μέτρα και παράταση του «κόφτη» και μετά το 2018.

Αναβλήθηκε προσωρινά για την ερχόμενη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016 ο χθεσινός πρώτος πλειστηριασμός για το εργοστάσιο της Shelman στην Κομοτηνή. Η αναβολή δόθηκε έπειτα από αίτημα του συνδίκου πτώχευσης, προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων επενδυτών. Η τιμή εκκίνησης του πρώτου πλειστηριασμού για τη συνολική αξία του εργοστασίου θα ξεκινήσει από τα 11 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα οι 93 εργαζόμενοι του εργοστασίου της Shelman –ηλικίας μεταξύ 30 και 55 ετών– έχουν αναλάβει τη φύλαξη των εγκαταστάσεων. Η Shelman προστέθηκε στη «μαύρη λίστα» των ελληνικών επιχειρήσεων που πτώχευσαν το 2014 μετά τις Sprider, Neoset, Φωκάς, Καρούζος κ.ά.

Περιπλανώμενη Αρχή βρήκε στέγη

Στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά θα περάσει από 1ης Απριλίου 2017 η αρμοδιότητα της διαχειριστικής αρχής της Ψηφιακής Πολιτικής. Μάλιστα, η Αρχή θα μετονομαστεί σε «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Τομέα Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών». Η διαχειριστική αρχή σήμερα υπάγεται στο υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης και συγκεκριμένα στη Γ.Γ. Επενδύσεων. Πριν άνηκε στο υπ. Υποδομών και συγκεκριμένα στη Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και ακόμη πιο πριν στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Γενικώς, η Αρχή περιπλανήθηκε σε πολλά υπουργεία, αλλά αυτήν τη φορά εκτιμάται ότι θα βρει μόνιμη στέγη. Πάντως, ο προϋπολογισμός, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, θα παραμείνει στο υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Καθυστέρησε, αλλά ορίστηκε εισηγητής για Μαρινόπουλο

Τελικώς ορίστηκε χθες εισηγητής από το Πρωτοδικείο Αθηνών για την υπόθεση Μαρινόπουλου. Το ζήτημα, βεβαίως, τώρα είναι πόσο γρήγορα θα υπάρξει απόφαση, καθώς στις 30 Ιανουαρίου 2017 λήγει η αυτόματη αναστολή των αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης εις βάρος του Μαρινόπουλου, η οποία δόθηκε με την κατάθεση της συμφωνίας εξυγίανσης βάσει του άρθρου 106β του Πτωχευτικού Κώδικα. Προστασία από τους πιστωτές μπορεί να χορηγηθεί και στη συνέχεια, όχι όμως αυτομάτως, αλλά με την κατάθεση νέας αίτησης από την πλευρά του Μαρινόπουλου.

Δεν επηρέασε τα ελληνικά ομόλογα το ιταλικό «Οχι»

Στα επίπεδα του 6,5% παρέμεινε χθες η απόδοση των ελληνικών ομολόγων, δείχνοντας ότι όσοι το τελευταίο διάστημα αγόρασαν ελληνικούς τίτλους δεν επηρεάστηκαν από το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος. Αλλωστε, είναι σαφές ότι οι τοποθετήσεις του τελευταίου μήνα στα ελληνικά ομόλογα σχετίζονται με την απόφαση ορισμένων επενδυτών ότι αξίζει το ρίσκο να βάλουν τα κεφάλαιά τους στο ελληνικό χρέος εν αναμονή κάποιας θετικής εξέλιξης στο θέμα της αξιολόγησης, του χρέους και της συζήτησης για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Γι’ αυτό και τις δυο τρεις τελευταίες ημέρες, οπότε έγινε σαφές ότι τα όποια καλά νέα θα έρθουν με κάποια καθυστέρηση, σταμάτησε και το μίνι ράλι που είχαν «τρέξει» τα ελληνικά ομόλογα από τις αρχές Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή