«Πέφτουν» οι υπογραφές για το 24% του ΑΔΜΗΕ

«Πέφτουν» οι υπογραφές για το 24% του ΑΔΜΗΕ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρουσία του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη (φωτ.), αναμένεται να «πέσουν» την Παρασκευή το μεσημέρι οι υπογραφές για τη μεταβίβαση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid. H ανακήρυξη της State Grid σε προτιμητέο επενδυτή για το 24% του ΑΔΜΗΕ, έναντι τιμήματος 320 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ στις 24 Νοεμβρίου. Αμέσως μετά την υπογραφή της, η συμφωνία μεταβίβασης θα αποσταλεί στις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. προς έγκριση, διαδικασία που, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, θα είναι χρονοβόρος, καθώς πρόκειται για εταιρεία τρίτης χώρας. Αν και η υπόθεση δεν παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά ΔΕΣΦΑ-Socar, και αυτό γιατί η κινεζική εταιρεία εξαγοράζει μειοψηφικό ποσοστό, ενώ έχει ήδη συμμετοχή σε ευρωπαϊκή εταιρεία, το γεγονός ότι θα έχει τον έλεγχο του μάνατζμεντ θα πρέπει να αξιολογηθεί πολύ προσεκτικά από την Ε.Ε., όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές.

Τριμερή συνάντηση για την επέκταση του αγωγού Turkish Stream είχαν χθες ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, ο αντιπρόεδρος της EDF και διευθύνων σύμβουλος της Edison SpA Μαρκ Μπεναγιούν και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκος στα κεντρικά γραφεία της ρωσικής εταιρείας στη Μόσχα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Gazprom, οι εμπλεκόμενες πλευρές συζήτησαν την εξέλιξη της συνεργασίας τους στο πλαίσιο του μνημονίου κατανόησης (MoU) που υπεγράφη τον περασμένο Φεβρουάριο στη Ρώμη, για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ε.Ε. Ειδικότερα, συζήτησαν για τον προσδιορισμό της βέλτιστης διαδρομής των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ελλάδα και κατόπιν στην Ιταλία.

Δυσαρέσκεια για ελέγχους

Εντονη δυσαρέσκεια για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσεις γερμανικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα εξέφρασε χθες ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μ. Μαΐλλης, μιλώντας σε δημοσιογραφικό γεύμα. Ο ίδιος υποστήριξε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι τα λογιστήρια των γερμανικών εταιρειών είναι αμέμπτου ηθικής και απέδωσε τους ελέγχους σε οδηγίες που έχουν λάβει οι ελεγκτικές αρχές να μαζέψουν έσοδα μέσω της επιβολής προστίμων. Στον αντίλογο, βεβαίως, ότι οι εταιρείες μπορούν να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα των ελέγχων και να μην πληρώσουν πρόστιμα, υποστήριξε πως πρόκειται για δαπανηρή για τις επιχειρήσεις διαδικασία.

Κυρίαρχος ο τουρισμός «δύο ταχυτήτων»

Παγιώνεται η τάση του τουρισμού «δύο ταχυτήτων» στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέα Ανδρεάδη (φωτ.). Από τη μία υπάρχουν καθιερωμένες περιοχές και επιχειρήσεις με αναγνωρίσιμη τουριστική ταυτότητα, που κινούνται από θετικά έως πολύ θετικά, και από την άλλη υπάρχουν πολλές περιοχές και επιχειρήσεις που καταγράφουν αρνητικά αποτελέσματα. Η εξέλιξη αυτή, κατά τον κ. Ανδρεάδη, οφείλεται στην υπερφορολόγηση που έχει επιβληθεί και επηρεάζει άμεσα τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα.

Εκλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου στην Πειραιώς

Για σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί το κρίσιμο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς, με βασικό θέμα την εκλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου. Η Επιτροπή Αξιολόγησης της τράπεζας έχει εισηγηθεί στο Δ.Σ. δύο υποψηφίους: τον Ανθιμο Θωμόπουλο και τον Χρήστο Παπαδόπουλο, με τον δεύτερο να θεωρείται φαβορί, δεδομένης της ισχυρής αντίδρασης του ΤΧΣ για τον κ. Θωμόπουλο. Μάλιστα, το ΤΧΣ έχει στείλει επιστολή στο Δ.Σ., υπογραμμίζοντας την αντίθεσή του. Σε ό,τι αφορά τα σενάρια για την προώθηση τρίτου υποψηφίου την τελευταία στιγμή, πηγές του Ταμείου τα απορρίπτουν, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ακύρωνε όλες τις σχετικές διαδικασίες εταιρικής διακυβέρνησης. Σημειώνεται, πάντως, ότι η εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης είναι συμβουλευτική και όχι δεσμευτική και κάθε μέλος του Δ.Σ. έχει το δικαίωμα να καταθέσει τη δική του πρόταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή