Το 2017 η αξιολόγηση τριών προγραμμάτων

Το 2017 η αξιολόγηση τριών προγραμμάτων

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εξαίρεση το πρόγραμμα για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, τα αποτελέσματα του οποίου για την ένταξη των δικαιούχων αναμένονται έως τα τέλη του χρόνου, για το 2017 οδηγείται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης για τα τρία ακόμη προγράμματα, που προκηρύχθηκαν στα μέσα του χρόνου. Πρόκειται για τα προγράμματα ενίσχυσης της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αναβάθμισης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενίσχυσης τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για τα οποία οι υποψήφιοι που υπέβαλαν αίτημα πρέπει να περιμένουν αρκετά ακόμη. Στο υπουργείο Οικονομίας αποδίδουν την καθυστέρηση στον φόρτο εργασίας που έχει δημιουργηθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, αλλά μάλλον αρχίζουν να κατανοούν ότι η τακτική των διαδοχικών παρατάσεων που ακολουθήθηκε, προκειμένου να υποβληθούν όσες περισσότερες προτάσεις γινόταν, μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα είχε.

Η κυριαρχία του «πλαστικού χρήματος» το 2017, μετά και την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, έχει σημάνει συναγερμό σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, κυρίως στο λιανεμπόριο (τρόφιμα, παιχνίδια), όπου τα προϊόντα τους απευθύνονται στο καταναλωτικό κοινό. Οπως πληροφορείται η στήλη, από το καλοκαίρι οι διοικήσεις πολλών ομίλων είχαν ξεκινήσει συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών προκειμένου να επιτύχουν τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των συναλλαγών τους κάτω από τον μέσο όρο της αγοράς. Ηδη σε πολλές εταιρείες έχουν υπάρξει θετικά αποτελέσματα για χαμηλότερες προμήθειες από τις τράπεζες. Οπως εκτιμούν οι εταιρείες, το «πλαστικό χρήμα» θα καλύπτει πάνω από το 30% του τζίρου τους.

Αδήλωτα εισοδήματα

Η εφορία προσκαλεί τους φορολογουμένους να κλείσουν τις διαφορές με βάση το σχέδιο νόμου που ψηφίζεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή για τα αδήλωτα εισοδήματα. Δηλαδή, σε καλούν τηλεφωνικά και σε ενημερώνουν ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ καταθέσεων και δηλωθέντων στοιχείων στη φορολογική δήλωση. Για να μην προχωρήσουν στον έλεγχό τους, συστήνουν να κάνουν χρήση των διατάξεων και να τελειώσει η διαδικασία. Διαφορετικά θα πρέπει να γίνει έλεγχος σε βάθος και να αποδείξει ο φορολογούμενος ότι οι καταθέσεις και τα δηλωθέντα συμβαδίζουν. Με αυτόν τον τρόπο εικάζουν ότι θα αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα το 2017.

Διακοπή συζητήσεων λόγω Χριστουγέννων

Στον «πάγο» λόγω εορτών μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Ουσιαστικά, η σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group, για να εξεταστεί το πακέτο παροχών της κυβέρνησης, θα είναι η τελευταία σημαντική συζήτηση σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα για φέτος. Αν και κάποιες τηλεδιασκέψεις θα υπάρξουν μεταξύ των δύο πλευρών, οι ουσιαστικές συζητήσεις αναμένεται να γίνουν από το νέο έτος. Αλλωστε, οι θεσμοί έχουν αποδείξει και στο παρελθόν ότι τα τελευταία χρόνια πολύ δύσκολα «θυσιάζουν» τις ημέρες των εορτών για να ασχοληθούν με την ελληνική υπόθεση.

Στις 22 Δεκεμβρίου ιδρύεται το Υπερταμείο Συνεπενδύσεων

Hταν 22 Δεκεμβρίου 2014, όταν στο υπουργείο Ανάπτυξης, παρουσία τού τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, εγκαινιαζόταν σε πανηγυρικό κλίμα το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (ΕΕΤ) με την υπογραφή των τεσσάρων πρώτων συμβάσεων με μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ακριβώς δύο χρόνια μετά, στις 22 Δεκεμβρίου 2016, θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση στο ξενοδοχείο Χίλτον η υπογραφή της σύμβασης για τη δημιουργία του Υπερταμείου Συνεπενδύσεων, παρουσία του σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Το εν λόγω ταμείο απευθύνεται, επίσης, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αν και με διαφορετικό τρόπο σε σύγκριση με το ΕΕΤ, καθώς δεν θα παρέχει δάνεια, αλλά θα εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση μέσω συμμετοχών στα κεφάλαια. Δύο χρόνια πριν, η ίδρυση του ΕΕΤ γινόταν εν μέσω ψηφοφοριών για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, που τελικά οδήγησαν σε εθνικές εκλογές. Αναπόφευκτοι οι συνειρμοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή