Την επιστροφή της Λαγκάρντ αναμένει η Κομισιόν

Την επιστροφή της Λαγκάρντ αναμένει η Κομισιόν

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεδομένου ότι το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έδωσε τη στήριξή του στην επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά το αποτέλεσμα της δικαστικής της περιπέτειας, στην Ευρώπη περιμένουν πλέον να αναλάβει και πάλι τον ρόλο που είχε στο εγγύς παρελθόν. Είναι γεγονός ότι η κυρία Λαγκάρντ είχε αποστασιοποιηθεί τον τελευταίο καιρό και απέφευγε να πάρει δημοσίως θέση για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και γενικότερα στα θέματα του ΔΝΤ. Στο πλαίσιο αυτό, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούν ότι η απουσία της έδωσε το περιθώριο σε όσους στο εσωτερικό του Ταμείου υποστηρίζουν την αποχώρησή του από την Ελλάδα, να προβάλουν τις ιδέες τους δημοσίως και πίσω από τις κλειστές πόρτες των διαπραγματεύσεων. Ετσι, τώρα, στην Κομισιόν προσδοκούν ότι η κυρία Λαγκάρντ θα μπορέσει να επιστρέψει δριμύτερη στα καθήκοντά της και να αλλάξει τη σκληρή γραμμή που έχει κρατήσει το ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα. «Πρέπει να το πάρει πάνω της, να παίξει τον ρόλο της», αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της Κομισιόν. Βέβαια, για τη στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ δεν είναι υπεύθυνη μόνον η κυρία Λαγκάρντ. Καθοριστικό ρόλο θα έχει και η πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, ο οποίος επισήμως θα αναλάβει τα καθήκοντά του στα τέλη Ιανουαρίου. Οπότε, όλοι θα πρέπει να κάνουν λίγη υπομονή για να ξεκαθαρίσει τη στάση του το ΔΝΤ.

Μόνο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν λάβει γνώση της μελέτης βιωσιμότητας για τον κλάδο χαλυβουργίας που έχει εκπονήσει η Alvarez & Marsal. Οπως πληροφορήθηκε η στήλη, οι τρεις όμιλοι του κλάδου μέχρι σήμερα δεν έχουν καμία ενημέρωση για τα αποτελέσματα της έρευνας. Στόχος της μελέτης που ξεκίνησε να καταγράφεται το περασμένο καλοκαίρι είναι να αναδειχθούν τα αποδοτικότερα εργοστάσια, αυτά δηλαδή που παράγουν ποιοτικό προϊόν με το μικρότερο δυνατό κόστος. Τα κόστη χρηματοδότησης για τον κλάδο είναι δυσβάστακτα και πολλές φορές μη εξυπηρετήσιμα.

Οι καθυστερήσεις ωφελούν τις τράπεζες

Η καθυστέρηση στην απόφαση για την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ωφελεί τις τράπεζες. Ως γνωστόν, τα πρώτα μέτρα που θα εφαρμοστούν είναι η ανταλλαγή των ομολόγων EFSF που έχουν τράπεζες με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας που θα εκδώσει ο ESM. Αυτό θα έχει ένα κόστος για τα πιστωτικά ιδρύματα, που από τραπεζικές πηγές υπολογίζεται σε 750 εκατ. και από την πλευρά της κυβέρνησης σε λιγότερο από 400 εκατ. Αυτά τα ομόλογα τα αγοράζει η ΕΚΤ, σε καλή τιμή, στο πλαίσιο των εργαλείων νομισματικής πολιτικής για την ενίσχυση της ρευστότητας. Οσο καθυστερεί η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να πουλούν στην ΕΚΤ και έτσι θα έχουν λιγότερα ομόλογα EFSF για την ανταλλαγή. Δηλαδή, μικρότερη ζημιά για τις ίδιες αλλά και μικρότερη ελάφρυνση για το χρέος.

Η εφορία αγνοεί τη νομολογία

Παρά το γεγονός ότι τα διοικητικά δικαστήρια ακυρώνουν υποθέσεις ελέγχων που αφορούν από το 2010 και πίσω (θεωρούν ότι έχουν παραγραφεί) η εφορία συνεχίζει να επιβάλλει πρόστιμα, αγνοώντας τη νομολογία που επί της ουσίας έχει δημιουργηθεί.Από τη μία οι εφοριακοί φοβούνται ότι θα έχουν ποινικές ευθύνες καθόσον έχουν χρεωθεί τις υποθέσεις αυτές, από την άλλη, η φορολογική διοίκηση επιμένει να μην ξεκαθαρίζει στους ελεγκτές πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν παλαιές υποθέσεις φυσικών προσώπων. Αυτό που αναφέρουν πρώην αλλά και νυν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι οι ελεγκτές έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά εξαιτίας της απουσίας οδηγιών.

Ακολουθήστε το παράδειγμα της Ρουμανίας για τα καταστήματα

«Κάν’ το όπως στη Ρουμανία!». Αυτό εμμέσως πλην σαφώς φέρεται να είπε η Ντέλια Βελκουλέσκου, κατά την τελευταία επίσκεψη του κλιμακίου των ελεγκτών των δανειστών στην Αθήνα, αναφερόμενη στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Ως γνωστόν, το ΔΝΤ, εκπρόσωπος του οποίου στο κλιμάκιο των ελεγκτών για το ελληνικό πρόγραμμα είναι η κ. Βελκουλέσκου, Ρουμάνα στην καταγωγή, επιμένει στην πλήρη απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι στο μνημόνιο έχει προβλεφθεί ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει αφού πρώτα εκδοθεί η πολυαναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ζήτημα των Κυριακών. Πέρα από πολιτική του ΔΝΤ, μάλλον δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι στη Ρουμανία, όπως και σε όλες τις λεγόμενες πρώην ανατολικές χώρες, το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων είναι πλήρως απελευθερωμένο και ειδικά σε ό,τι αφορά την Κυριακή δεν έχει θεσμοθετηθεί κανείς περιορισμός. Το αντεπιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι αφενός στις τουριστικές περιοχές της χώρας τα εμπορικά καταστήματα φτάνουν να λειτουργούν 38 Κυριακές τον χρόνο και αφετέρου ότι σε μεγάλες πρωτεύουσες της δυτικής Ευρώπης υπάρχουν ακόμη πολλοί περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Πάντως, και στην Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται η έδρα του ΔΝΤ, τα καταστήματα λειτουργούν τις Κυριακές, αν και για λίγες ώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή