Τα στελέχη του ΔΝΤ άρχισαν να πιέζουν

Τα στελέχη του ΔΝΤ άρχισαν να πιέζουν

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η τελευταία αποστολή των κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα να ήταν η συντομότερη από την αρχή της κρίσης, ωστόσο στις τρεις ημέρες που διήρκεσε, υπήρξε σημαντική αλλαγή σε σχέση με τις προηγούμενες επισκέψεις. Είναι γνωστό ότι η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Ετσι, τα στελέχη του Ταμείου, αν και συμμετείχαν σε όλες τις συσκέψεις, δεν έπαιρναν θέση επί των θεμάτων της διαπραγμάτευσης. Ομως, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένα στελέχη, στην τελευταία επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών, το ΔΝΤ από «silent partner» («σιωπηλός εταίρος») άρχισε να συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση. Και, όπως εξηγούν, αυτό οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερο αδιέξοδο, καθώς, όταν μιλούσαν τα στελέχη του ΔΝΤ, το έκαναν για να ζητούν πιο σκληρά μέτρα σε όλους τους τομείς της διαπραγμάτευσης.

Τον δρόμο της εξόδου από το Χρηματιστήριο στο ξεκίνημα του 2017 θα ακολουθήσει η Ιονική Ξενοδοχειακή, που ελέγχει το ξενοδοχείο Hilton. Χθες το απόγευμα υπεβλήθη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση των υπόλοιπων μετοχών της Ιονικής Ξενοδοχειακής από τη Home Holdings Α.Ε. Η υποχρεωτική δημόσια πρόταση αφορά την απόκτηση του 2,73% του μετοχικού κεφαλαίου της Ιονικής Ξενοδοχειακής, που δεν ελέγχει η Home Holdings A.E. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία προσφέρει 10,02 ευρώ σε μετρητά για κάθε μετοχή της δημόσιας πρότασης. Χθες η μετοχή έκλεισε στα 10 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 5,26%, σε σύγκριση με το κλείσιμο της συνεδρίασης της περασμένης Τετάρτης, ενώ διακινήθηκαν μόλις 230 μετοχές.

Λοταρίες από ΥΠΟΙΚ

Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν τις λοταρίες που θα γίνουν το 2017 και θα αφορούν όσους φορολογουμένους συγκεντρώσουν περισσότερες αποδείξεις από αυτές που απαιτούνται (για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου). Στους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται και η κλήρωση ακινήτων από αυτά που έχουν κατασχεθεί από το ελληνικό Δημόσιο. Το σημαντικό είναι ότι αυτά τα ακίνητα θα είναι απαλλαγμένα για έναν χρόνο από τον ΕΝΦΙΑ. Μπορεί η κυβέρνηση να μην κατάφερε να καταργήσει τον φόρο που χαρακτήριζε παλαιότερα ληστρικό, ωστόσο θα μπορέσει έστω για έναν ή και δύο φορολογουμένους να αναστείλει τον ΕΝΦΙΑ για το 2018.

Νεοκλασική, διατηρητέα η νέα στέγη του ΙΝΕΜΥ

Τη δική του στέγη απέκτησε το ερευνητικό ινστιτούτο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ). Oπως ανακοίνωσε η ΕΣΕΕ, χθες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την αγορά, με ιδίους πόρους, νεοκλασικού διατηρητέου κτιρίου που βρίσκεται επί της οδού Πετράκη, στο κέντρο της Αθήνας. Αν μη τι άλλο, ευχόμαστε η στεγαστική αναβάθμιση να συνοδευθεί και από την αναβάθμιση του επιστημονικού έργου του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, καθώς το εμπόριο παραμένει ζωτικής σημασίας κλάδος της ελληνικής οικονομίας.

Το πρόβλημα στο IBAN «πάγωσε» το βοήθημα

Δώδεκα εκατ. ευρώ περισσότερα απ’ όσα είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός κόστισε στον προϋπολογισμό το βοήθημα. Συγκεκριμένα, διατέθηκαν 629,48 εκατ. ευρώ (αντί 617 εκατ.) σε 1.577.503 συνταξιούχους. Η διαδικασία αυτή αποτελεί και την πρώτη πράξη του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ), που ξεκινά τη λειτουργία του από την 1η Ιανουαρίου 2017, ενώ νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε η ακρόαση στη Βουλή του νέου διοικητή του ΕΦΚΑ Θανάση Μπακαλέξη (φωτ.). Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία είσπραξης της έκτακτης οικονομικής παροχής, πρόβλημα διαπιστώθηκε για περίπου 8.500 δικαιούχους και αφορούσε το ΙΒΑΝ. Εξ αυτών, οι 6.900 περίπου είναι κάτοικοι εξωτερικού για τους οποίους θα ακολουθηθεί ξεχωριστή διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, τα χρήματα θα τους διατεθούν μόλις οι δικαιούχοι ταυτοποιηθούν. Η διαδικασία είσπραξης της έκτακτης οικονομικής παροχής από συνταξιούχους, μέσω διανομέων των ΕΛΤΑ, θα ολοκληρωθεί σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή