Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μετατρέπεται σε Ανεξάρτητη Αρχή και χθες δόθηκε στη δημοσιότητα το νέο της λογότυπο: έξι γραμμές που τέμνονται μεταξύ τους και παραπέμπουν στον οβολό. Το αρχαίο νόμισμα αρχικά δεν ήταν στρογγυλό, αλλά μια μακριά μεταλλική βέργα (εξάλλου, κυριολεκτικά, οβολός σήμαινε μυτερό σουβλί). Εξι οβολοί αντιστοιχούσαν σε μία δραχμή, γιατί τόσους μπορούσε να δράξει με ένα χέρι κάποιος. Οι έξι οβολοί του λογότυπου της Ανεξάρτητης Αρχής παραπέμπουν στις έξι βασικές αρχές της: διαφάνεια, δικαιοσύνη, αξιοκρατία, λογοδοσία, διαρκής βελτίωση και εξωστρέφεια. Ο καιρός θα δείξει αν η φαντασία και η δημιουργικότητα που επέδειξε η Αρχή στην επιλογή του λογότυπου θα χαρακτηρίζουν τους ελέγχους της στους φοροφυγάδες και στις υπηρεσίες της προς τους φορολογουμένους.

Το 2012 η άγνωστη στο ευρύ κοινό τότε Σίμος Food συνεργάστηκε με τη ρωσική Strategic Initiatives UK LLP και εξαγόρασαν το 67,77% της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, ήτοι τη συμμετοχή που είχε έως τότε στην εταιρεία η ATEbank. Πολλοί θεώρησαν σκανδαλώδη την πώληση στη συγκεκριμένη κοινοπραξία, καθώς η Σίμος Food, διακινητής των προϊόντων της Δωδώνης, είχε οφειλές προς την ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία. Τέσσερα χρόνια μετά, η Σίμος Food αποτελεί πλέον μέρος της Δωδώνης, καθώς πριν από λίγες ημέρες αποφασίστηκε η απόσχιση του κλάδου παραγωγής τυροκομικών προϊόντων της Σίμος Food, με τον διακριτικό τίτλο «Πλαταιών», και η απορρόφησή του από τη Δωδώνη.

Σκοπίμως ασαφείς

Πριν κλείσει η Βουλή για τις γιορτές ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον χωροταξικό σχεδιασμό. Σε αυτό προστέθηκε μία τροπολογία που σε πολύ λίγες γραμμές ανέφερε ότι καταργούνται κάποιες διατάξεις (χωρίς να τις περιγράφει) παλαιότερου νόμου και συγκεκριμένα του 2010. Ανατρέχοντας στον παλαιότερο νόμο διαπιστώθηκε ότι αυτές οι ασαφείς γραμμές της τροπολογίας ανοίγουν διάπλατα το παράθυρο για μονιμοποιήσεις συμβασιούχων στους δήμους και οδηγούν ταυτόχρονα σε μισθολογικές αυξήσεις. Το συγκεκριμένο φαινόμενο ασαφών τροπολογιών, χωρίς να παρέχουν διευκρινίσεις για το τι αφορούν, δεν είναι νέο. Θα πρέπει, όμως, κάποια στιγμή να σταματήσει, για να γνωρίζουν τόσο οι βουλευτές όσο και οι πολίτες τι ψηφίζεται.

Στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 23 εκατ. μετοχές της Πειραιώς

Ενδοομιλική συναλλαγή ήταν η χθεσινή ανακοίνωση της απόκτησης 23 εκατ. μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς από τον κατασκευαστικό και ενεργειακό όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ απέκτησε τις σχετικές μετοχές από τη θυγατρική της ΤΕΡΝΑ, η οποία είχε συμμετάσχει στην τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του τραπεζικού ιδρύματος. Το μοναδικό πρόβλημα ίσως να έγκειται στο ότι η τότε αύξηση είχε γίνει με τιμή μετοχής 0,30 ευρώ, ενώ η πρόσφατη συναλλαγή έγινε με αισθητά χαμηλότερο τίμημα –0,21 ευρώ ανά μετοχή– και παρότι στο μεσοδιάστημα οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου είχαν ενισχυθεί λόγω της προσδοκίας για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Αυξημένες οι κρατήσεις από Βρετανία το 2017

Δεν χρειάζεται να απορεί κανείς γιατί πάνε καλά οι τουριστικές κρατήσεις από τη Βρετανία για την Ελλάδα το 2017. Αρκεί να δει τις τιμές που πουλάνε οι ξένοι τουριστικοί οργανισμοί τα ταξιδιωτικά τους πακέτα αυτή την εποχή σε ελληνικούς προορισμούς για την προσεχή σεζόν. Ετσι, η Τhomas Cook πουλάει πακέτο 7 διανυκτερεύσεων σε κατάλυμα στην Κρήτη με αεροπορικό εισιτήριο και μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο τον Μάιο, έναντι 195 λιρών. Η προσφορά ισχύει αν γίνει η κράτηση από 2 άτομα, για τα οποία το συνολικό κόστος θα είναι 390 λίρες. Η αρχική τιμή του πακέτου για τα 2 άτομα ήταν 984 λίρες, τα οποία, αν κλείσουν τώρα το πακέτο, θα εξοικονομήσουν 594 λίρες. Επιπλέον, πέραν των τιμών, οι κρατήσεις ενισχύονται στην Ελλάδα, γιατί το 2017 το ασφαλές ξενοδοχειακό απόθεμα στη Μεσόγειο θα είναι και πάλι μειωμένο, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν η Τουρκία και η Αίγυπτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή