Οταν η τρόικα κλείνει και ακυρώνει ραντεβού…

Οταν η τρόικα κλείνει και ακυρώνει ραντεβού…

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ραντεβού του κουαρτέτου με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών είχε οριστεί για χθες το μεσημέρι στις 12. Περίπου μία ώρα πριν, όμως, έπεσε τηλεφώνημα από τους θεσμούς ότι, δυστυχώς, δεν μπορεί να γίνει η συνάντηση την καθορισμένη ώρα και έτσι οι τραπεζίτες παρέμειναν στα γραφεία τους. Λίγες ώρες αργότερα, νέο τηλεφώνημα τους καλούσε στο Χίλτον για συνάντηση «εδώ και τώρα», στις 4 το απόγευμα.

Σχεδόν ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, η οποία όλο το πρωί δεν είχε ανακοινώσει πρόγραμμα συναντήσεων με τους δανειστές, ενημέρωνε ότι το δικό της ραντεβού στο Χίλτον ορίστηκε για τις 5 το απόγευμα.

Περιττό να αναφέρουμε ότι τα ραντεβού έγιναν κανονικά, έστω κι αν η ειδοποίηση ήρθε την τελευταία στιγμή. Για να επιβεβαιωθεί πως όταν η τρόικα βγάζει «πρόγραμμα» (συναντήσεων ή μέτρων, αδιάφορο) δεν υπάρχουν περιθώρια για πολλά πολλά…

Η έκδοση εταιρικού ομολόγου από τον ΟΠΑΠ, που θα εισαχθεί στη νεοσυσταθείσα εγχώρια αγορά ομολόγων του Χρηματιστηρίου εντός του πρώτου τετραμήνου του 2017, αναμένεται να προσελκύσει και άλλες εισηγμένες της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Οπως διέρρευσε χθες στη χρηματιστηριακή αγορά, το ύψος της έκδοσης αναμένεται να κυμανθεί από 100 έως και 200 εκατ. ευρώ. Τα αντληθέντα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών του σχεδίων. Σύμβουλοι έκδοσης είναι η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, ενώ ανάδοχοι είναι η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, η Επενδυτική Τράπεζα και η Euroxx. Υπενθυμίζουμε ότι εισηγμένες στην Κύρια Αγορά είναι οι ομολογίες του ομίλου Fourlis και στην Εναλλακτική της MLS Πληροφορική.

Επεσαν οι υπογραφές

Στις 5 τα ξημερώματα χθες, 1 Μαρτίου 2017, υπεγράφη, τελικά, το ιδιωτικό συμφωνητικό μεταβίβασης της «Μαρινόπουλος» στη «Σκλαβενίτης». Η υπογραφή είναι, αν μη τι άλλο, ιστορική, διότι με αυτήν θεωρείται ότι ολοκληρώνεται μια εξαιρετικά περιπετειώδης συναλλαγή, η οποία ουκ ολίγες φορές κινδύνευσε να ακυρωθεί για διάφορους λόγους. Πλέον ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της νέας χρηματοδότησης προς την εταιρεία «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη», όπου μεταβιβάστηκαν 400 καταστήματα και συμμετοχές της «Μαρινόπουλος». Τελευταία νομική εκκρεμότητα είναι η εκδίκαση των τριτανακοπών, στις 8 Μαρτίου 2017, με κάποιους ήδη να έχουν παραιτηθεί από αυτές.

Γνώριμος στην Ελλάδα ο νέος υπ. Εμπορίου ΗΠΑ

Τη θέση του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ στη νέα κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Γουίλμπουρ Ρος (φωτ.), ο οποίος είναι γνωστός στη χώρα μας από τις επενδύσεις που πραγματοποίησε στην Eurobank και στην Τράπεζα Κύπρου. Μάλιστα, ομάδα Δημοκρατικών γερουσιαστών έθεσε το ζήτημα της συμμετοχής του στο Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου, όπου κατείχε θέση αντιπροέδρου, και έγιναν πολλές ερωτήσεις για ενδεχόμενη σύνδεση της τράπεζας με Ρώσους αξιωματούχους. Σημειώνεται ότι ο κ. Ρος ρευστοποίησε τις επενδύσεις του προτού αναλάβει τα νέα καθήκοντά του.

Μήνυμα Στουρνάρα στην κυβέρνηση για ΔΕΗ

Δύο φορές σε λίγες ημέρες ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας (φωτ.) έστειλε σαφή προειδοποίηση για τις επιπτώσεις που έχουν οι επιλογές της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ. Μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «φαίνεται πως έχουν γίνει λάθη στη νομοθέτηση μέτρων τόσο για τους πλειστηριασμούς (ΝΟΜΕ) και για το πώς ιδιωτικοποιείται ο ΑΔΜΗΕ, όσο και για το πώς καλύπτεται το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ. Νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει τον διοικητή της ΔΕΗ και να υιοθετήσει τα μέτρα που προτείνει». Λίγες ημέρες αργότερα, κατά τη γενική συνέλευση της ΤτΕ, επανήλθε: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα ψηφίστηκαν νομοθετικές διατάξεις που δημιουργούν μεγάλα προβλήματα ακόμη και σε επιχειρήσεις που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας». Ε… πόσο πιο καθαρά να πει ότι θα μας φάει το μαύρο σκοτάδι;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή