ΔΝΤ και λοιποί θεσμοί ζητούν όλο το πακέτο…

ΔΝΤ και λοιποί θεσμοί ζητούν όλο το πακέτο…

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση πανηγύριζε για τη συμφωνία που προέβλεπε να νομοθετηθούν από τώρα για το 2019 όχι μόνο η μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων αλλά και οι ελαφρύνσεις. Τώρα διαπιστώνει ότι δεν πρόκειται για νίκη δική της, αλλά του ΔΝΤ. Το Ταμείο ήταν που υποστήριζε ότι, ανεξαρτήτως δημοσιονομικών στόχων, το αφορολόγητο και οι συντάξεις πρέπει να μειωθούν, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για φοροελάφρυνση των επιχειρήσεων και στήριξη των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Η κυβέρνηση θεώρησε πως με τα «αντίμετρα» θα μπορούσε να μοιράσει στα χαρτιά παροχές σε ομάδες που είναι πολιτικά σημαντικές. Διαπιστώνει, όμως, ότι το ΔΝΤ και μαζί του οι υπόλοιποι θεσμοί θέλουν όλο το πακέτο. Ετσι προέκυψε το εξής παράδοξο. Για πρώτη φορά, το πεδίο αντιπαράθεσης με την τρόικα να μην είναι οι περικοπές, τις οποίες η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί, αλλά… οι ελαφρύνσεις.

Εκπνέει σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της Πειραιώς RealEstate, ο επαναληπτικός ανοικτός πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση δύο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε Λάρισα και Ξάνθη, καθώς και τριών ακινήτων. Η συνολική ελάχιστη τιμή πώλησης έχει προσδιορισθεί στα 20,06 εκατ. ευρώ. Στον αρχικό διαγωνισμό δεν υπήρξε καμία προσφορά για τα τέσσερα ακίνητα της ΕΒΖ: α) Το εργοστάσιο της Λάρισας, έναντι τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ. β) Το εργοστάσιο της Ξάνθης, συμπεριλαμβανομένου του μηχανολογικού εξοπλισμού, έναντι τουλάχιστον 7,8 εκατ. ευρώ. γ) Το ακίνητο στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, που διατίθεται με ελάχιστη τιμή 3 εκατ. ευρώ. δ) Το διαμέρισμα 3ου ορόφου, στην οδό Σκουφά 52, στο Κολωνάκι (ελάχιστη τιμή: 260.00 ευρώ).

Πανελλήνια Εκθεση Λαμίας

Την άρνηση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου αντιμετώπισε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννης, όταν διατύπωσε το αίτημα να παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η Πανελλήνια Εκθεση Λαμίας (ΠΕΛ). Δύο είναι οι λόγοι της άρνησης: Πρώτον, το υπουργείο επιθυμεί να διατηρήσει την εποπτεία της ΠΕΛ, καθώς τη θεωρεί σημαντικό αναπτυξιακό θεσμό. Δεύτερον, στην ΠΕΛ διενεργείται, ύστερα από πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομίας, οικονομικός έλεγχος για τα έτη από το 2010 έως σήμερα και, επομένως, δεν μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τη διαχείριση του οργανισμού της ΠΕΛ πριν υπάρξει πόρισμα των ελεγκτικών αρχών.

Ο Μισέλ Σαπέν συναντά Τσακαλώτο, Παπαδημητρίου

Μπορεί στον 6ο και στον 7ο όροφο της οδού Νίκης 5 – 7 να κατοικοεδρεύουν ο αγγλοτραφής υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτος και ο αμερικανοτραφής υπουργός Οικονομίας κ. Δ. Παπαδημητρίου, όμως σήμερα αμφότεροι θα υποδεχθούν έναν Γάλλο αξιωματούχο. Στις 10.30 ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν (φωτ.). Στις 11.10 ο κ. Σαπέν θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου. Οι συναντήσεις γίνονται στο περιθώριο της μονοήμερης επίσκεψης του Γάλλου πρωθυπουργού Μπερνάρ Καζνέβ, στην Αθήνα.

Συνέχεια δικαστικής διαμάχης για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Στα εφετεία έχει πλέον μεταφερθεί η διαμάχη για τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε ελβετικό φράγκο. Χθες συζητήθηκε άλλη μία υπόθεση στο Εφετείο Πειραιά, η οποία έχει δικαιώσει σε πρώτο βαθμό τον προσφεύγοντα. Η υπόθεση στην οποία μετέχει ως παρεμβαίνων ο Πανελλήνιος Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ) έχει σημειολογική αλλά και ουσιαστική σημασία. Αυτό γιατί ναι μεν πρόκειται για ατομική υπόθεση, πλην όμως η εν λόγω αγωγή προσομοιάζει στο σκεπτικό της συλλογικής αγωγής που ασκήθηκε από ΣΥΔΑΝΕΦ και ΙΝΚΑ, με χιλιάδες ενάγοντες. Aποτέλεσμα της εν λόγω συλλογικής αγωγής είναι η 334/2016 ΠΠΑ, που δικαίωσε τους προσφεύγοντες. Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν προηγηθεί άλλες δύο εφετειακές αποφάσεις του Εφετείου Ξάνθης, που δικαίωσαν τις τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή