Ρεαλισμός στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Ρεαλισμός στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ρεαλισμός δεν χαρακτηρίζει πολλά από τα στελέχη της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και έκανε εντύπωση η παρέμβαση του υφυπουργού Δ. Λιάκου (φωτ.) στο συνέδριο των Δελφών, που δεν περιορίστηκε στο προσφιλές για τον ΣΥΡΙΖΑ θέμα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους. Αναφέρθηκε και στις οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο, υπενθυμίζοντας ότι πολύ μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών αφορά χρεοκοπημένες επιχειρήσεις και δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθεί. Πρέπει να γίνει διαχωρισμός όσων είναι εισπράξιμες και οι υπόλοιπες να διαγραφούν για να μην απασχολείται προσωπικό με αυτές. Στο υπουργείο Οικονομικών τον άκουσαν;

H χρηματιστηριακή Eurobank Equities είχε το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς (15,92%) τον φετινό Φεβρουάριο μεταξύ των 51 χρηματιστηριακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα – εκ των οποίων οι 15 είναι μέλη εξ αποστάσεως (remote members). Στη δεύτερη θέση ήταν η Euroxx, με μερίδιο αγοράς 15,48%, και ακολούθησαν οι θυγατρικές χρηματιστηριακές της Πειραιώς (10,66%) και της Εθνικής (10,20%). Στην πρώτη δεκάδα βρέθηκαν η Citigroup, με μερίδιο αγοράς 4,15%, και η UBS (3,70%).

ΔΕΗ: νέα ευκαιρία στους οφειλέτες

Μία ακόμη παράταση έως την Παρασκευή 10 Μαρτίου έδωσε χθες η ΔΕΗ στο πρόγραμμα «Δεύτερη Ευκαιρία» για την επανένταξη στις ευνοϊκές ρυθμίσεις των 36 δόσεων σε καταναλωτές που είχαν απενταχθεί. Οι καταναλωτές αυτής της κατηγορίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, θα μπορούν να συμπεριλάβουν στη νέα αίτησή τους, που θα υποβάλουν έως και τις 10 Μαρτίου, και το τρέχον ποσόν της οφειλής τους. Η νέα παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη μετά την κοσμοσυρροή που σημειώθηκε από χθες τα ξημερώματα, οπότε έληγε η προηγούμενη παράταση του προγράμματος, στα κατά τόπους καταστήματα της επιχείρησης, από οφειλέτες που έσπευσαν να ενταχθούν στη ρύθμιση την τελευταία στιγμή. Από τις 10 Ιανουαρίου που ξεκίνησε το πρόγραμμα «Δεύτερη Ευκαιρία» εντάχθηκαν 51.000 καταναλωτές και ρυθμίστηκαν οφειλές 183 εκατ. ευρώ.

Περισσότερες από 150 εισηγμένες εταιρείες ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και απέκτησαν κωδικούς εισόδου στη διαδικτυακή πύλη (hcmc.gr) της εποπτικής αρχής του Χρηματιστηρίου. Στόχος είναι να εισάγουν τις λογιστικές καταστάσεις εξαμήνου, εννεαμήνου και έτους, προκειμένου να ενημερώνεται άμεσα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ανάσα ρευστότητας πήραν τα ΕΛΤΑ

Σε εξομάλυνση του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετώπισαν τα ΕΛΤΑ οδηγεί η ανανέωση της σύμβασης factoring με τη Eurobank, που είχε διακοπεί το καλοκαίρι. Η ανανέωση της σύμβασης θα επιτρέψει στα ΕΛΤΑ να αποπληρώσουν τα οφειλόμενα από τις εργασίες που πραγματοποιούνται μέσω του δικτύου τους για λογαριασμό της Eurobank (13 εκατ. ευρώ). Επιπλέον, θα δώσει την αναγκαία ρευστότητα για να μπορούν να καλύπτουν τις τρέχουσες ανάγκες τους. Ανοιχτό, πάντως, παραμένει το γενικότερο πρόβλημα αναδιάρθρωσης των ΕΛΤΑ, που θα πρέπει να επιλυθεί με το υπουργείο Μεταφορών.

Μάντης καλών νέων ο Ρολφ Στράουχ του ESM

Λόγια παρηγοριάς είχε για την Ελλάδα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ESM, Ρολφ Στράουχ, από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου μίλησε χθες. Οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν, είπε, θυμίζοντας ότι χώρες που ήταν σε πρόγραμμα (Ισπανία, Ιρλανδία) έχουν τώρα τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Αυτό προοιωνίζεται καλό μέλλον και για την Ελλάδα. Η Αθήνα είχε να διανύσει μεγάλη απόσταση για να εκσυγχρονίσει την οικονομία της, κάτι που σε πρώτη φάση προκαλεί δυσκολίες στον κόσμο, παραδέχθηκε. Ωστόσο, τα πράγματα στη συνέχεια γίνονται καλύτερα και η ανταμοιβή θα είναι νέες θέσεις εργασίας και ευημερία. Από το στόμα του…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή