Ψάχνουν τον λογογράφο της… ανάπτυξης

Ψάχνουν τον λογογράφο της… ανάπτυξης

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψάχνουν κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ τον συγγραφέα της ομιλίας που εξέθεσε τον πρωθυπουργό, βάζοντάς τον να πανηγυρίζει για την ανάπτυξη λίγα λεπτά πριν η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώσει ύφεση. Και δείχνουν τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Δ. Λιάκο. Οικονομικά ξέρει, σου λέει, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του κ. Τσίπρα ήταν πριν γίνει υφυπουργός, άρα ό,τι έχει σχέση με την οικονομία στις ομιλίες του αυτός τα γράφει. Παραγνωρίζουν, όμως, πως στο Μαξίμου κυκλοφορούν διάφοροι φωτεινοί παντογνώστες, που παίζουν στα δάχτυλα τα οικονομικά και το Τwitter. Παραγνωρίζουν, επίσης, ότι το οικονομικό επιτελείο –Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Λιάκος και κάνα δυο ακόμη– δεν είχε χρόνο για πανηγυρικούς τις τελευταίες ημέρες. Κάποια διαπραγμάτευση γινόταν, λέει, στο Χίλτον και είχαν τρεξίματα. Αρα άλλος έκανε την γκέλα. Κάποιος από τους πολλούς που νομίζουν ότι η ανάπτυξη έρχεται κατόπιν παραγγελίας.

Το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στην ενέργεια άφησε ανοικτό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου. Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, συζητά με τους θεσμούς μέτρα για την ανακούφιση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Ενα από αυτά είναι και η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, είπε ο υπουργός. Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση είχε προτείνει το μέτρο, και μάλιστα ως αναπτυξιακό, υπό την έννοια ότι μειώνεται το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, οι θεσμοί το απέρριψαν. Οσοι, δε, συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις και ακούνε άλλους υπουργούς να μοιράζουν παροχές από την τηλεόραση, αρρωσταίνουν.

Δημοσιοποίηση ισολογισμών

H Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς καλεί τις εισηγμένες να μην καθυστερούν να δημοσιοποιήσουν τις οικονομικές εκθέσεις για το οικονομικό έτος 2016, όταν, μάλιστα, έχουν εγκριθεί οι καταστάσεις από τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών. Σε ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε χθες προς τις εισηγμένες, αναφέρεται σε ορισμένες επιχειρήσεις που με μεγάλη καθυστέρηση δημοσιοποίησαν τις εξαμηνιαίες οικονομικές εκθέσεις του 2016, δυσχεραίνοντας την άμεση ενημέρωση των μετόχων αλλά και ευρύτερα του επενδυτικού κοινού. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες στο Χρηματιστήριο, αφού δεν έχει βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος να υποχρεώνονται οι εταιρείες να δημοσιεύουν εγκαίρως τα αποτελέσματα.

Η ΤτΕ ανακοίνωσε μείωση του ELA κατά 100 εκατ. ευρώ

«Ηθικόν ακμαιότατον» προσπαθεί να διατηρήσει η Τράπεζα της Ελλάδος και να ρίξει τους τόνους όσον αφορά τις πιέσεις στη ρευστότητα, κάτι για το οποίο βοηθάει και η πρόοδος που καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες σε κάποια θέματα στις διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Ετσι, χθες η ΤτΕ ανακοίνωσε τη μικρή μείωση του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ρευστότητας, του γνωστού ELΑ, κατά 100 εκατ. ευρώ, το οποίο διαμορφώθηκε στα 46,2 δισ. ευρώ. Η μείωση ήρθε παρά τις εκροές καταθέσεων στο πρώτο δίμηνο και με την ελπίδα, φυσικά, ότι η συμφωνία θα έρθει γρήγορα.

Ποιος θα πάρει 4,5 εκατ. πελάτες της ΔΕΗ ώς το 2020;

Πιο ξεκάθαρα δεν θα μπορούσε να περιγράψει ο κ. Παναγιωτάκης την αδυναμία των δημοπρασιών ισχύος (ΝΟΜΕ) να καλύψουν τον δεσμευτικό στόχο μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% το 2020. Είπε στους βουλευτές της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής: «Για να φτάσει η ΔΕΗ στο 50%, αν δεν εξαιρεθούν από τον υπολογισμό ορισμένα τμήματα της πελατείας, τα οποία, ούτως ή άλλως, παραμένουν στη ΔΕΗ, όπως είναι οι ευάλωτοι καταναλωτές και η υψηλή τάση, θα πρέπει οι ανταγωνιστές μας έως το 2020 να πάρουν πάνω από 4,5 εκατ. ρολόγια. Αυτή τη στιγμή έχουν κάτω από 150.000. Δεν νομίζω ότι είναι στη στρατηγική ή στις δυνατότητες κανενός από τους ανταγωνιστές μας να επενδύσουν, να οργανωθούν, να ρισκάρουν και να δημιουργήσουν αυτούς τους μηχανισμούς, και να πάρουν τα 4,5 εκατ. ρολόγια. Δηλαδή καταναλωτές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή