Αλλαγή σελίδας στην Πειραιώς με την επιλογή του κ. Μεγάλου

Αλλαγή σελίδας στην Πειραιώς με την επιλογή του κ. Μεγάλου

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα εποχή σηματοδοτεί για τον όμιλο Πειραιώς η επιλογή του κ. Χρήστου Μεγάλου (φωτ.) για την ηγεσία της τράπεζας. Την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασε το Δ.Σ. της τράπεζας και καταλαμβάνοντας εξαπίνης τους πάντες, προχώρησε στην εκλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου, ολοκληρώνοντας μια μεγάλη διοικητική εκκρεμότητα που ταλάνισε καιρό τον όμιλο. Η ομόφωνη εκλογή του κ. Μεγάλου αποτυπώνει αφενός τη μεγάλη προεργασία που πραγματοποιήθηκε αθόρυβα τις προηγούμενες εβδομάδες από τον πρόεδρο κ. Γιώργο Χαντζηνικολάου αλλά και την αλλαγή σελίδας αφήνοντας πίσω τις διαφορετικές προσεγγίσεις του παρελθόντος.

Ο κ. Μεγάλου αναλαμβάνει σε μια πολύ απαιτητική συγκυρία το δύσκολο έργο να οδηγήσει την Πειραιώς στην επόμενη ημέρα, αντιμετωπίζοντας μεγάλες προκλήσεις με πρώτη πρώτη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με την προσέλκυση καταθέσεων και την ενίσχυση των δανείων προς υγιείς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Στις προτεραιότητες περιλαμβάνεται επίσης η υλοποίηση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Επαφές

με την Cosco, αλλά και άλλες κινεζικές εταιρείες, πραγματοποιεί η Celestyal Cruises, επιδιώκοντας να ανοίξει την ασιατική αγορά στην ελληνική κρουαζιέρα. Το ελπιδοφόρο είναι πως το υπουργείο Eξωτερικών προωθεί ήδη την ενίσχυση της δυνατότητας των ελληνικών προξενείων στην Κίνα να χορηγούν γρήγορα visa. Οι επαφές αυτές πραγματοποιούνται ανεξάρτητα από τις προχωρημένες συζητήσεις με κινεζικό όμιλο, που κάνουν οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, Louis Plc και DVB Bank, για πώληση ποσοστού της.

Περιμένοντας τη δεξαμενή

Ολοκληρώνεται η ναυπήγηση της πρώτης από τις δύο πλωτές δεξαμενές που έχει παραγγείλει ο ΟΛΠ για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και αναμένεται να αποπλεύσει με προορισμό την Ελλάδα τον Μάιο, ώστε να φτάσει εδώ τον Αύγουστο. Η μεταφορά της θα γίνει με semi submersible μεγάλο φορτηγό και όχι με ρυμουλκό, ώστε να κερδηθεί χρόνος. Ομως παραμένει προς διευκρίνιση το πόσο γρήγορα θα μπορέσει να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη αδειοδοτική διαδικασία στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσει να εγκατασταθεί σε ωφέλιμο και χρηστικό σημείο. Αλλά οι προσδοκίες (και η ανυπομονησία) στον διψασμένο για δουλειές Πειραιά μεγαλώνουν.

Η αγωνία των τραπεζιτών

Εχει βάθος η αγωνία των τραπεζιτών, την οποία μετέφεραν στον πρωθυπουργό και στους θεσμούς την περασμένη εβδομάδα, να προχωρήσουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις, που θα βοηθήσουν στην απομείωση των «κόκκινων» δανείων (εξωδικαστικός συμβιβασμός, ποινικές ευθύνες, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί). Δεν είναι μόνο η ανάγκη να τηρήσουν τους στόχους που έχουν συμφωνήσει με τη Φρανκφούρτη (SSM). Είναι και ότι βλέπουν μπροστά τους τα stress test του 2018 να έρχονται και αυτά θα γίνουν με στοιχεία του 2017. Οπως έλεγε υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή, στις τράπεζες δεν θέλουν ούτε να σκεφτούν τι θα γίνει αν προκύψει έστω και για μία τράπεζα, έστω κι ένα μικρό ποσόν ανακεφαλαιοποίησης. Εμείς να δουν…

«Ανασχηματισμός» στην Επ. Ανταγωνισμού

Την κ. Αννα Νάκου προτείνει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη θέση αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς η θητεία του σημερινού αντιπροέδρου Δημήτρη Λουκά ολοκληρώνεται στις 16 Μαρτίου, χωρίς να προβλέπεται από τον νόμο δυνατότητα νέας ανανέωσης. Η κ. Νάκου ήταν υπάλληλος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, όμως τον Σεπτέμβριο του 2015 αποσπάστηκε στο πολιτικό γραφείο του τότε υπουργού Επικρατείας και νυν Ψηφιακής Πολιτικής και Τεχνολογίας Νίκου Παππά. Μάλιστα, όπως πληροφορείται η στήλη, η κ. Νάκου ήταν η νομική σύμβουλος του υπουργού στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Πέραν του κ. Λουκά, πρόκειται να αντικατασταθούν ακόμη οι κ. Δανηλάτος και Αυγερινός, από την κ. Μαρίνα Σταυροπούλου, νομική σύμβουλο της Wind και τον κ. Σωτήρη Καρκαλάκο, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Τα προτεινόμενα από το υπουργείο νέα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα περάσουν από ακρόαση την ερχόμενη Πέμπτη από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ ο διορισμός της αντιπροέδρου θα πρέπει να γίνει με πράξη υπουργικού συμβουλίου.

Χρονιά μεγάλων προσδοκιών για τον τουρισμό το 2017

Οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής από τις ΗΠΑ θα κυριαρχήσουν κατά τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου. Επίσης, εξαιρετικά ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση συνεδρίων στη χώρα μας. Κυρίως συνεδρίων που «φεύγουν» από την Τουρκία λόγω του κλίματος αβεβαιότητας εκεί και αναζητούν άλλους, ασφαλέστερους προορισμούς. Αλλωστε, οι ίδιοι οι παράγοντες του κλάδου είναι αυτοί που παραδέχονται ότι μέρος της αυξημένης τουριστικής κίνησης που καταγράφηκε πέρυσι στην Αθήνα οφείλεται στις ακυρώσεις που έγιναν στην Τουρκία και στη μετατόπιση του ταξιδιωτικού ρεύματος προς την Ελλάδα. Τότε ήταν που μεταφέρθηκαν συνέδρια εταιρειών, κυρίως βρετανικών και γαλλικών συμφερόντων, από ακυρώσεις που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη. Γι’ αυτό και «κλειδί» προκειμένου να παραμείνει αυξητική η τουριστική ζήτηση για την Αθήνα και τη φετινή σεζόν αποτελεί η διατήρηση της ηρεμίας και η αποφυγή ακραίων καταστάσεων, που δημιουργούν φόβο στους Ευρωπαίους και στους Αμερικανούς. Το στοίχημα είναι μεγάλο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή