Η ΔΕΗ πήρε και έδωσε 100 εκατ. για να δανειστεί 200 εκατ. ευρώ

Η ΔΕΗ πήρε και έδωσε 100 εκατ. για να δανειστεί 200 εκατ. ευρώ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ρευστό 100 εκατ. ευρώ ενισχύθηκε το ταμείο της ΔΕΗ μέσα στην εβδομάδα. Δεν πρόλαβε ωστόσο να «ζεσταθεί», αφού το μεγαλύτερο μέρος «έφυγε» σχεδόν αυτόματα για να εξοφληθούν οφειλές στους παραγωγούς ΑΠΕ. Το ποσό αφορά ανεξόφλητες οφειλές από λογαριασμούς ρεύματος του ευρύτερου δημόσιου τομέα και καταβλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Αφενός λόγω της οικονομικής ασφυξίας της ΔΕΗ και αφετέρου για να προχωρήσει η έγκριση του νέου κοινοπρακτικού δανείου 200 εκατ. ευρώ από τις συστημικές τράπεζες, που είχαν θέσει σχετικό όρο στη συμφωνία τους με τα συναρμόδια υπουργεία.

Την επικαιροποιημένη λίστα των φυσικών προσώπων με οφειλές άνω των 150.000 ευρώ αναμένει η τρόικα. Και αυτό γιατί στην προηγούμενη, που είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιούλιο, περιλαμβάνονταν πτωχευμένες επιχειρήσεις εδώ και δεκαετίες, εταιρείες «μαϊμούδες» που εξέδιδαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια κ.ά. Η τρόικα έχει ζητήσει να ανανεωθεί η λίστα και να δοθεί στη δημοσιότητα άμεσα. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη λίστα περιλαμβάνονταν το Μινιόν και η Πειραϊκή Πατραϊκή…

Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης στη λιανική ρεύματος

Στη λιανική ρεύματος εισέρχεται και η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας, αξιοποιώντας το πελατολόγιό της, που αριθμεί περισσότερες από 8.000 επιχειρήσεις και 340.000 νοικοκυριά, αλλά και την εμπειρία της μετόχου ΕΝΙ, που δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στον ηλεκτρισμό, εξυπηρετώντας περισσότερους από 9 εκατ. πελάτες σε όλη την Ευρώπη. Την προετοιμασία της για είσοδο στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε επαφές για στρατηγικές συμμαχίες με κορυφαίες εταιρείες στον ευρύτερο χώρο της ενέργειας αλλά και σε διαφορετικούς κλάδους. Η ΕΠΑ Θεσσαλίας-Θεσσαλονίκης έχει πετύχει διείσδυση σε ποσοστό 56% στις περιοχές που καλύπτει γεωγραφικά, και ο αριθμός των πελατών που εξυπηρετεί την καθιστά, όπως αναφέρει η ίδια, τον μεγαλύτερο πάροχο ενέργειας, σε αριθμό συνδέσεων, μετά τη ΔΕΗ.

Λύση αναζητούν πολλές εισηγμένες εταιρείες για να αντεπεξέλθουν στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων τους, σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου. Ηδη υπάρχει σκέψη να αναθέτουν όλες τις οικονομικές υπηρεσίες και εργασίες τους σε εξωτερικούς συνεργάτες (outsourcing), δηλαδή σε εταιρείες που εξειδικεύονται στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο αναβαλλόμενος φόρος στη Βουλή

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ψηφιστεί η διάταξη για τον αναβαλλόμενο φόρο, δηλαδή τον λογιστικό χειρισμό των ζημιών που θα προκύψουν για τις τράπεζες από τη διαγραφή-πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τουλάχιστον έτσι έχουν ενημερωθεί αρμοδίως οι τράπεζες, που περιμένουν πώς και πώς τη διάταξη για να προχωρήσουν στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2016. Οπως έγραψε η «Κ» την προηγούμενη εβδομάδα, δίχως τον αναβαλλόμενο φόρο, οι ελεγκτές έχουν γνωστοποιήσει ότι δεν θα υπογράψουν τα πιστοποιητικά των ισολογισμών των τραπεζών.

Εξαιρετικές πωλήσεις επιτυγχάνουν τα ελληνικά κρασιά στην Ιαπωνία

Καρπούς φαίνεται ότι αποδίδει η εκστρατεία προώθησης των ελληνικών κρασιών στην Ιαπωνία, που ξεκίνησε το 2015. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εξαγωγές ελληνικού οίνου στην Ιαπωνία αυξήθηκαν κατά 48,5% το 2016 σε σύγκριση με το 2015, ενώ κατά 48,7% είχαν αυξηθεί το 2015 σε σύγκριση με το 2014. Η εκστρατεία προώθησης περιλαμβάνει δημοσιεύσεις στον κλαδικό Τύπο, επισκέψεις εισαγωγέων και εκπροσώπων του Τύπου στην Ελλάδα, συμμετοχή στις κλαδικές εκθέσεις, διοργάνωση γευσιγνωσιών και θεματικών σεμιναρίων για εξειδικευμένο κοινό, αλλά και εκδηλώσεις για καταναλωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή