Κέρδη κατέγραψαν το 2016 οι περισσότερες ΔΕΚΟ

Κέρδη κατέγραψαν το 2016 οι περισσότερες ΔΕΚΟ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπέρασαν τους στόχους που είχαν τεθεί για το 2016 τα συνολικά αποτελέσματα των ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ της Γενικής Κυβέρνησης, με προϋπολογισμό άνω των 10 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα 49 νομικά πρόσωπα-φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ξεπέρασαν τον στόχο κατά 85 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ στις 27 ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ η υπέρβαση έφθασε τα 601 εκατ. ευρώ. Επιμέρους αποκλίσεις, βεβαίως, υπήρξαν, και αυτές λένε μικρές, πικρές ιστορίες. Τα έσοδα του Πράσινου Ταμείου υστέρησαν κατά 43 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου του, γιατί δόθηκε παράταση στην προθεσμία για ρύθμιση των αυθαιρέτων, οπότε οι ενδιαφερόμενοι δεν έσπευσαν να πληρώσουν. Στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι απεργίες, ο αποκλεισμός στη σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης και η μη ολοκλήρωση των έργων υποδομής οδήγησαν σε απόκλιση κατά 6,3 εκατ. έναντι του στόχου.

Οι εισηγμένες εταιρείες με παρουσία πάνω από 90 χρόνια στην επιχειρηματική ζωή της χώρας συγκρίνουν την τωρινή οικονομική κρίση της Ελλάδας με παλαιότερες κρίσεις από τις οποίες κατάφεραν να επιβιώσουν. Οι αναφορές καταγράφονται στις ετήσιες εκθέσεις τους για το 2016 και για τις προοπτικές το 2017. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από ετήσια έκθεση εισηγμένης με λειτουργία πάνω από 90 χρόνια, που τονίζει τα εξής: «Αξίζει να επισημάνουμε ότι σε αυτά τα χρόνια η εταιρεία επέζησε της εθνικής καταστροφής του 1922, του Μεγάλου Κραχ του 1929, του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, της Κατοχής, του Εμφυλίου και του μεγάλου πληθωρισμού, των υποτιμήσεων της δραχμής και των υψηλών επιτοκίων της δεκαετίας του 1980».

Το ομόλογο του ΟΠΑΠ

Περισσότεροι από 200 θεσμικοί επενδυτές παρευρέθησαν χθες στο Μέγαρο Μουσικής και στην ενημέρωση που πραγματοποίησε η διοίκηση του ΟΠΑΠ για την επικείμενη κοινή ομολογιακή έκδοση 200 εκατ. ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ντάμιαν Κόουπ, ενημέρωσε τους επενδυτές σχετικά με την επικείμενη έκδοση έως 200.000 ομολογιών ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ η καθεμία. Ειναι η πρώτη μεγάλη ομολογιακή έκδοση που πραγματοποιείται στη χώρα μας με βάση τη νέα νομοθεσία για τη διαπραγμάτευση των νέων ομολογιών στο Χ.Α. Είχαν προηγηθεί οι εκδόσεις του ομίλου Φουρλή (40 εκατ. ευρώ) και της MLS (4 εκατ. ευρώ).

Δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, λόγω ανενεργών εφαρμογών

Η κυβέρνηση από το περασμένο έτος θέσπισε διάφορους νόμους, αρκετοί εκ των οποίων βασίζονται στη δημιουργία πληροφοριακών συστημάτων ή, διαφορετικά, ηλεκτρονικών εφαρμογών. Για παράδειγμα, για να λειτουργήσει το νέο ασφαλιστικό, πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο πρόγραμμα, για να φορολογηθούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα πρέπει να δημιουργηθεί το μητρώο ιδιοκτητών, για να λειτουργήσει το περιουσιολόγιο, θα πρέπει να δημιουργηθεί το σχετικό σύστημα, ενώ για να λειτουργήσουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές (η καταγραφή τους), θα πρέπει να δημιουργηθεί η σχετική εφαρμογή. Πόσα από αυτά είναι έτοιμα; Δυστυχώς κανένα.

Την οργή των Βρυξελλών «εξασφάλισαν» οι 5 δήμαρχοι

«Ανθρακες» ήταν, τελικά, το αναπτυξιακό πακέτο των 50 εκατ. ευρώ που επιχείρησαν να εμφανίσουν ότι εξασφάλισαν πέντε δήμαρχοι νησιών του Αιγαίου, κατά τις πρόσφατες συναντήσεις τους στις Βρυξέλλες με τον Ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο (φωτ.) και τον πρόεδρο της Ε.Ε. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σε συνέντευξη που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα, παρουσία του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, η δέσμευση για εξασφάλιση ειδικού αναπτυξιακού πακέτου, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, και η δήθεν απευθείας συνεννόηση των δημάρχων με τα όργανα της Ευρώπης εμφανίστηκαν ως η μεγαλύτερη επιτυχία των επαφών. Οι πληροφορίες έφθασαν στις Βρυξέλλες, προκαλώντας αγανάκτηση για το μέγεθος της παραπλάνησης περί δήθεν απευθείας συνεννόησης. Ο θησαυρός, άλλωστε, αποδείχθηκε «άνθρακες», καθώς πρόκειται για χρήματα που έχουν εγκριθεί και έχουν δεσμευθεί από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ, χωρίς καμία συμμετοχή της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή