Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τους Ελληνες τραπεζίτες

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τους Ελληνες τραπεζίτες

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη (φωτ.) θα συναντηθεί σήμερα το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, με την ορατότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη και τις επιπτώσεις να πολλαπλασιάζονται στην πραγματική οικονομία και στις τράπεζες (μείωση καταθέσεων, αύξηση μη εξυπηρετούμενων δανείων). Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο, πρώτη φορά έπειτα από εννέα μήνες, σημειώθηκε αύξηση της χρηματοδότησης των τραπεζών, μέσω του ΕLA, εξέλιξη που αποτυπώνει τη σημαντική επιδείνωση των συνθηκών. Αύριο, το επιτελείο της ΕΕΤ θα βρεθεί στη Φρανκφούρτη, όπου θα έχει επαφές με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του SSM, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ένωσης για πιο ενεργή συμμετοχή στα δρώμενα.

Η παράδοση του εμπορεύματος κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα που έχει συμφωνηθεί με τον ξένο πελάτη είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να αυξήσουν τον δείκτη εξωστρέφειάς τους. Ταυτόχρονα, δεν διαθέτουν στελέχη που να μιλούν άπταιστα ξένες γλώσσες, ώστε να μπορούν να συνεννοηθούν επαρκώς με τους πελάτες τους. Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστού, που δεν επιτρέπει στις μεσαίου μεγέθους εταιρείες να στείλουν τα στελέχη τους στο εξωτερικό για να κλείσουν συμφωνίες ή και να πάρουν μέρος σε κλαδικές εκθέσεις, προκειμένου να υποδεχθούν τους πελάτες τους.

Ενημέρωση δανειοληπτών

Αυξανόμενη επισκεψιμότητα εμφανίζει τη δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας του το πρώτο Γραφείο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, που δημιουργήθηκε από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Η επισκεψιμότητα φθάνει περίπου τους 40 δανειολήπτες την ημέρα, οι οποίοι ζητούν συμβουλή για το πρόβλημα υπερχρέωσης που αντιμετωπίζουν. Το πρώτο πιλοτικό γραφείο επισκέπτονται, κατόπιν ραντεβού, δανειολήπτες από όλη τη χώρα, αποκαλύπτοντας το κενό ενημέρωσης και υποστήριξης που υπήρχε μέχρι σήμερα για τα συγκεκριμένα θέματα. Τον επόμενο μήνα θα ανοίξουν άλλα δύο γραφεία (Αθήνα, Πειραιάς), ενώ έως το καλοκαίρι το δίκτυο ενημέρωσης θα αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα.

«Παρκάρισμα» κοινοτικών κονδυλίων

Με τη μέθοδο του «παρκαρίσματος» σε υπό ίδρυση ταμεία επιτεύχθηκε ο στόχος απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» το 2016, όπως προκύπτει από απάντηση σε ερώτηση που κατέθεσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ν.Δ. Χρίστος Δήμας  (φωτ.). Πρόκειται για 167 εκατ. ευρώ, τα οποία δεσμεύθηκαν για τα ταμεία «Εξοικονομώ», «Επιχειρηματικότητας», «Επιχειρηματικών Συμμετοχών». Τα υπόλοιπα 103 εκατ. ευρώ είναι χρήματα για έργα του προηγούμενου ΕΣΠΑ, αποκαλύπτοντας ότι «ούτε ένα νέο έργο δεν σχεδιάστηκε έγκαιρα για τη νέα προγραμματική περίοδο», όπως καταγγέλλει ο βουλευτής της Ν.Δ.

Νέα παρέμβαση Σόιμπλε για την πολιτική της ΕΚΤ

Στο παρελθόν, όταν οι Ευρωπαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι καλούνταν να σχολιάσουν τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, συνήθως περιορίζονταν να απαντήσουν ότι η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη. Αυτό υπενθύμιζαν αυστηρά οι Γερμανοί πολιτικοί στις περιπτώσεις που κάποιος Γάλλος ή Ιταλός υπουργός έκανε κριτική στην ΕΚΤ για τη σφικτή –επί Τρισέ– νομισματική πολιτική. Αλλαξαν οι καιροί και οι πάλαι ποτέ «υπερασπιστές» της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ δεν χάνουν την ευκαιρία να παρέμβουν, να ασκήσουν κριτική, να επιτιμήσουν. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε την Τρίτη ότι τα επιτόκια στην Ευρωζώνη είναι πολύ χαμηλά και πως θα ήθελε να τα δει σε υψηλότερο επίπεδο. Προφανώς δεν τον τρομάζουν η υπερθέρμανση της οικονομίας και ο πληθωρισμός, αλλά η γκρίνια των Γερμανών ψηφοφόρων-αποταμιευτών, οι οποίοι, εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων, βλέπουν να εξανεμίζονται οι αποδόσεις των καταθέσεών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή