Τα εύσημα στις ελληνικές τράπεζες απέδωσε η κ. Νουί

Τα εύσημα στις ελληνικές τράπεζες απέδωσε η κ. Νουί

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το άριστο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση που είχε η επικεφαλής της εποπτείας κ. Ντανιέλ Νουί (φωτ.) με τον διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα. Χθες ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη της κ. Νουί στην Αθήνα, όπου είχε επαφές επίσης με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, του ΤΧΣ και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη επίσκεψη της προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου του SSM στην Ελλάδα και εντάσσεται στο πλαίσιο των ετήσιων επαφών που έχει σε κάθε μια από τις 19 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης. Και μπορεί το γενικότερο κλίμα λόγω των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση να μην ήταν το καλύτερο δυνατό, ωστόσο το ειδικότερο σε ό,τι αφορά τις τράπεζες ήταν ιδιαίτερα θετικό, με την κ. Νουί να αναγνωρίζει τις συστηματικές προσπάθειες της ΤτΕ και των τραπεζών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Δύσκολες καταστάσεις βίωσαν τα στελέχη του ομίλου Fourlis στην Τουρκία, μετά το πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. Οπως ανέφεραν στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, «οι πωλήσεις κατέρρευσαν για αρκετές μέρες, καθώς υπήρχε διάχυτος φόβος στους καταναλωτές λόγω των επεισοδίων», αλλά επισήμαναν ότι «επειδή τα καταστήματά μας βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα και φυλάσσονται, δεν έπεσαν θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως συνέβη σε δημόσιους χώρους στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγκυρα». Μάλιστα, έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην τουρκική οικονομία, σημειώνοντας ότι το 40% της γειτονικής οικονομίας αποτιμάται σε δολάρια, καθώς τα ενοίκια των καταστημάτων πρέπει υποχρεωτικά να καταβάλλονται σε αμερικανικό νόμισμα.

Ηλεκτρονικές συναλλαγές

Προθεσμία έως τις 6 Μαρτίου είχε δώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στις αρμόδιες υπηρεσίες να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους, προκειμένου να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο νόμος για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ωστόσο, μέχρι στιγμής ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Οι υπηρεσίες δεν έχουν παραδώσει το παραμικρό σχέδιο στην πολιτική ηγεσία, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί ακόμα η απόφαση για την υποχρεωτική χρήση POS από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Επίσης, δεν είναι γνωστό πότε θα ξεκινήσουν οι λοταρίες αλλά και πώς θα αντιμετωπιστούν οι πληρωμές των φορολογουμένων μέσω e-banking, κυρίως αυτές που αφορούν την παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.ά.

Τι είναι έξι μήνες μπροστά στην αιωνιότητα

Αργησε ή δεν άργησε η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι δεν μπορούσαν να βγουν συντάξεις με τον συντελεστή ετήσιας μεταβολής μισθών, όπως προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου; Κατά τον υφυπουργό Εργασίας Αν. Πετρόπουλο (φωτ.) δεν έχει καμία σημασία, αφού, όπως υποστήριξε στη Βουλή, 160.000 συντάξεις που εκκρεμούσαν θα αποπληρωθούν μέσα στο 2017. Είπε, επίσης, ότι η αλληλογραφία με την ΕΛΣΤΑΤ για τον συντελεστή άρχισε αμέσως μόλις ψηφίστηκε ο νόμος. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, όμως, το αίτημα υπεβλήθη τον Νοέμβριο του 2016, αν και ο νόμος ψηφίστηκε τον Μάιο. Κι αυτό μικρή σημασία έχει. Τι είναι ένα εξάμηνο μπροστά στην αιωνιότητα;

«Kαμπανάκι» από Στουρνάρα για να κλείσει η αξιολόγηση

Δεν χάνει ευκαιρία να χτυπήσει «καμπανάκι» για το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας (φωτ.). Χθες, σε ομιλία του στον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ζήτησε να γίνει συμβιβασμός για την άμβλυνση των διαφορών κυβέρνησης και θεσμών, ώστε να κλείσει η συμφωνία, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να επανέλθει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά. Οπως τόνισε, η αβεβαιότητα επηρέασε τις επενδύσεις, οδηγώντας στην πτώση του ΑΕΠ κατά 1,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2016, ενώ εξηγεί και την υποχώρηση των δεικτών εμπιστοσύνης και τους πρώτους μήνες του 2017. Θύμισε, άλλωστε, ότι έχουμε ολοκληρώσει το 90% των απαραίτητων προσαρμογών, δηλαδή βρισκόμαστε κοντά στο τέλος…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή