Πλεονάσματα και αστέρες του Χόλιγουντ

Πλεονάσματα και αστέρες του Χόλιγουντ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλεονάσματα και χολιγουντιανοί αστέρες έμπλεξαν γλυκά στη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Εκεί, κατά τις απογευματινές ώρες που γινόταν η συνεδρίαση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτ.), προφανώς σε χαλαρή διάθεση, μας αποκάλυψε την προτίμησή του μεταξύ των πρωταγωνιστριών του Χόλιγουντ. Πρόκειται για την εκρηκτική Σκάρλετ Γιόχανσον. Απαντώντας σε επισήμανση του βουλευτή της Ν.Δ. Δημήτρη Σταμάτη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει σημαία του τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο υπουργός σχολίασε: «Οντως, έχει πει ότι θέλει πλεονάσματα 2%, αλλά και εγώ θα ήθελα να βγω για κοκτέιλ με τη Σκάρλετ Γιόχανσον. Και εγώ θέλω πολλά πράγματα». Δεν τον αδικώ τον κ.Τσακαλώτο για την επιλογή του, αλλά η σκληρή πραγματικότητα λέει ότι σήμερα, την ώρα του κοκτέιλ, θα τα λέει με την τρόικα, όχι με τη Σκάρλετ.

Μονογράφεται σήμερα, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η σύμβαση μίσθωσης για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Μπλοκ 2 του Ιονίου με την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ. Αμέσως μετά, ο φάκελος θα προχωρήσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο και θα ακολουθήσει η οριστική υπογραφή της σύμβασης και η κατάθεσή της στη Βουλή για κύρωση. Αμεσα, σύμφωνα με την ίδια άτυπη ενημέρωση του υπουργείου, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τα ΕΛΠΕ για την υπογραφή σύμβασης μίσθωσης του Μπλοκ 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Ληξιπρόθεσμα χρέη στα ύψη

Σχεδόν τα μισά ληξιπρόθεσμα χρέη δημιουργήθηκαν την τελευταία διετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τον Ιανουάριο του 2017 τα χρέη των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων προς την εφορία έφθασαν τα 41,45 δισ. ευρώ. Συνολικά, τα χρέη ανέρχονται περίπου στα 93 δισ. ευρώ. Ποσό που δεν θα καταφέρει ποτέ να εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο, καθώς μεγάλο τμήμα του χρωστούν οι ΔΕΚΟ (9 δισ. ευρώ) και 13 δισ. ευρώ οι πτωχευμένες επιχειρήσεις. Επίσης, μεγάλο τμήμα από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, συγκεκριμένα το 40%, προέρχεται από παραβάσεις και πρόστιμα φοροδιαφυγής, η εισπραξιμότητα των οποίων μόλις και μετά βίας φθάνει το 1%.

Απάντηση στην κριτική του κ. Χρίστου Δήμα

Η δέσμευση πόρων είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών ταμείων, απαντά ο γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ Τάκης Κορκολής στην κριτική του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ν.Δ. Χρίστου Δήμα, ο οποίος έκανε λόγο για «παρκάρισμα» χρημάτων. Το υπουργείο Οικονομίας, σημειώνει, δέσμευσε το ελάχιστο ποσοστό (25%) των σχετικών πόρων, δηλαδή 167 εκατ. ευρώ, ακολουθώντας τους κανονισμούς της Ε.Ε., που για να αποτραπούν φαινόμενα του παρελθόντος επιβάλλουν ότι το ποσό που δεσμεύεται δεν μπορεί να ξεπερνάει το ένα τέταρτο των χρημάτων που θα διατεθούν για τα εν λόγω ταμεία.

Συζήτηση για την Εθνική Σύμβαση Εργασίας

Το πρώτο ραντεβού για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς στο τέλος Μαρτίου λήγει και η τρίμηνη διάρκεια μετενέργειάς της. Μάλιστα, κι ενώ τα εργασιακά βρίσκονται στον πυρήνα της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, στην πράξη, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών και των εργαζομένων δεν θα μπορέσουν να διασώσουν και πολλά. Η διαδικασία αναμένεται να περιοριστεί στη διάσωση του οικογενειακού επιδόματος, αλλά και σειράς θεσμικών θεμάτων που τα τελευταία χρόνια κατοχυρώνονται με τη σύμβαση. Και αυτό γιατί φαίνεται οι πιστωτές να μην έχουν τη διάθεση να συζητήσουν οποιαδήποτε αλλαγή στα εργασιακά, ακόμη κι αν αυτά αφορούν την Εθνική Σύμβαση Εργασίας, για την οποία το σύνολο των εργοδοτικών φορέων και η ΓΣΕΕ έχουν ζητήσει να «επανέλθει στα χέρια τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή