Προς συμφωνία ΔΕΗ και τράπεζες για το δάνειο

Προς συμφωνία ΔΕΗ και τράπεζες για το δάνειο

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπογραφή σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ και τραπεζών για την έκδοση του νέου κοινοπρακτικού δανείου, πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα και το αργότερο την επομένη, αναμένουν αρμόδιες πηγές, καθώς υπήρξε άρση του αδιεξόδου στα δύο από τα τρία σημεία που είχαν μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες φέρεται να έχουν υποχωρήσει στην αρχική τους απαίτηση για επιτόκιο 6,25% και να αποδέχονται διακύμανση κάτω από το 6% και κοντά στο 5,5% που έχει θέσει ως «ταβάνι» η ΔΕΗ. Εχει βρεθεί επίσης λύση που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές σε σχέση με τον ειδικό λογαριασμό που θα μπαίνουν οι εισπράξεις από τις συμβάσεις που θα εκχωρήσει η ΔΕΗ στις τράπεζες. Η ΔΕΗ αποδέχτηκε το αίτημα των τραπεζών για τη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού, αλλά χωρίς δέσμευση των χρημάτων, και οι τράπεζες υποχώρησαν μετά τις ενστάσεις που διατύπωσε για το θέμα της δέσμευσης η ΕΤΕπ.

Στα 6,507 δισ. ευρώ ανήλθαν την περασμένη Δευτέρα τα υπό διαχείριση κεφάλαια στην εγχώρια αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων. Η μεγαλύτερη αξία αγορασθέντων μεριδίων κατεγράφη στα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια (Α/Κ), με 1,506 εκατ. ευρώ, και ακολούθησαν τα Διαχείρισης Διαθεσίμων (Α/Κ), με 1,225 εκατ. ευρώ. Τις υψηλότερες εκροές στο ξεκίνημα της εβδομάδας είχαν τα Σύνθετα Ειδικού Τύπου (Α/Κ), με 868.000 ευρώ, και τα (Α/Κ) Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχείας Διάρκειας, με 749.000 ευρώ. Η τάση εξαγορών στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας βαίνει αμείωτη. Οι εκροές των εν λόγω κατηγοριών ανήλθαν σε 331.000 ευρώ και 316.000 ευρώ, αντιστοίχως.

Μειωμένα έσοδα από φόρους

Από το 2010 και μετά, τα έσοδα τόσο από την άμεση όσο και από την έμμεση φορολογία μειώνονται. Παρά το γεγονός ότι έχουν ληφθεί μέτρα δεκάδων δισ. ευρώ, τα έσοδα του προϋπολογισμού είναι λιγότερα σε σύγκριση με το 2010. Ταυτόχρονα, η φοροδιαφυγή αυξάνεται, συνεπεία όχι μόνο των σκληρών φορολογικών μέτρων αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών. Οπως αναφέρεται σε όλες τις εκθέσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί, ακόμα και στα τεχνικά μνημόνια, δεν υπάρχει η πολιτική βούληση. Και, δυστυχώς, αν δεν αλλάξει αυτή η νοοτροπία, δεν πρόκειται ούτε να ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά, αλλά ούτε και να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου.

Στα χέρια ιδιωτών επενδυτών το 70% των ομολογιών ΟΠΑΠ

Σε ιδιώτες επενδυτές κατανεμήθηκε το 70% των ομολογιών του ΟΠΑΠ, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Οι ιδιώτες επενδυτές πήραν 140.000 ομολογίες, περίπου το 50% αυτών που είχαν ζητήσει. Σε θεσμικούς επενδυτές πήγαν οι υπόλοιπες 60.000. Από αυτές περίπου 27.000 πήραν για λογαριασμό τους οι ανάδοχοι (Eurobank, Εθνική, Πειραιώς ΑΕΠΕΥ, Euroxx, Επενδυτική Τράπεζα), αν και στη σύμβαση αναδοχής δεν υπήρχε δέσμευση για κάλυψη της έκδοσης. Εξάλλου, οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 421,3 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας την προσφορά κατά 2,1 φορές. Η απόδοση καθορίστηκε σε 3,5%.

Εξαφανίστηκαν και πάλι τα στατιστικά του ΓΕΜΗ

Προσωρινή ήταν, τελικά, η επανεμφάνιση στην ιστοσελίδα του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) των στατιστικών για τις συστάσεις και τις διαγραφές επιχειρήσεων. Τα στατιστικά στοιχεία είχαν «εξαφανιστεί» για αρκετούς μήνες το 2016, με τη δικαιολογία ότι δεν ήταν αξιόπιστα και οδηγούσαν σε λανθασμένα συμπεράσματα, για να επανεμφανισθούν και μάλιστα σε ανανεωμένη μορφή το 2017. Στη νέα ιστοσελίδα του ΓΕΜΗ, αν και το μενού περιλαμβάνει συγκεκριμένη ενότητα για τα στατιστικά στοιχεία, αυτή παραπέμπει στη σελίδα με το γνωστό μήνυμα λάθους «404 Page Not Found» (η σελίδα δεν βρέθηκε). Δεν γνωρίζουμε εάν αυτό οφείλεται στην προσπάθεια για βελτίωση της αξιοπιστίας των στοιχείων ή στο γεγονός ότι άρχισαν να επανεμφανίζονται δημοσιεύματα για τα «λουκέτα». Θέλουμε να πιστεύουμε το πρώτο και όχι στο ενδεχόμενο σε λίγο καιρό να διαβάζουμε μήνυμα «επιχείρηση δεν βρέθηκε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή