Ο νέος διαγωνισμός για το 66% του ΔΕΣΦΑ

Ο νέος διαγωνισμός για το 66% του ΔΕΣΦΑ

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λήξη τού μεταξύ τους προσυμφώνου για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ γνωστοποίησαν χθες με επιστολή τους προς τη Socar τα ΕΛΠΕ. Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της απόφασης επικύρωσης της σχετικής συμφωνίας που είχε πάρει η γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ το 2013 και αποτελεί το πρώτο βήμα για τη συνέχιση της διαδικασίας του νέου διαγωνισμού που έχει εξαγγείλει το ΤΑΙΠΕΔ. Ο νέος διαγωνισμός, ωστόσο, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, δεν θεωρείται ο μοναδικός δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και το θέμα παραμένει ανοικτό έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η σχετική εκτίμηση στηρίζεται στο ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί από τον Ολλανδό διαχειριστή Gasunie. Οι Ολλανδοί φαίνεται να έχουν μεταφέρει στην κυβέρνηση πρόταση να μπει στη συμφωνία με τους πιστωτές όρος που θα προβλέπει τη δυνατότητα πώλησης με διαδικασίες fast track, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει Eυρωπαίος Διαχειριστής που θα προσφέρει κατ’ ελάχιστον τίμημα 400 εκατ. ευρώ για το 66% του ΔΕΣΦΑ.

Αυξάνεται η ανησυχία πολλών ελληνικών επιχειρήσεων ότι το 2017 θα ξαναβιώσουν, όπως και το 2015, κύμα «επισφαλειών» από πελάτες τους, που θα προκαλέσει αρνητικές ταμειακές ροές. Ετσι, από το ξεκίνημα της χρονιάς εφαρμόζονται διάφορα μέτρα, όπως ο αποκλεισμός πελατών με εμφανή δείγματα επισφάλειας, η αυστηρή διατήρηση του συμφωνημένου χρόνου πίστωσης και ο περιορισμός των ποσών πίστωσης πάνω από το όριο της ασφαλιστικής εταιρείας (ρίσκου), εκτιμώντας ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα (αποκλεισμός τυχόν επισφαλών πελατών, μείωση τραπεζικού δανεισμού) θα αντισταθμίσουν τις τυχόν απώλειες εσόδων από ενδεχόμενη συρρίκνωση της πελατειακής τους βάσης.

Πάντως, ο ΕΝΦΙΑ δεν θα μειωθεί

Τέλος στην εξομοίωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές έβαλε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Οπως είπε, είναι αδύνατον εντός του 2017 να γίνει αυτό, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία από δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει. Ο κύριος λόγος που δεν επιτρέπει τη δημιουργία του νέου συστήματος είναι οι λιγοστές πράξεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν στατιστικά δεδομένα. Ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι μάλλον θα πάμε για οριζόντια μείωση στις τιμές ζώνης το δεύτερο εξάμηνο του 2017, προκειμένου να εφαρμοσθούν από 1/1/2018. Βέβαια, η ενδεχόμενη μείωση των αντικειμενικών αξιών δεν σημαίνει ότι θα μειωθεί και ο ΕΝΦΙΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος του υπουργείου.

ΦΑΓΕ κατά λιανεμπόρων για πιέσεις στις τιμές

Σαφείς αιχμές για τις πιέσεις που ασκούν οι λιανέμποροι προς τους προμηθευτές για μείωση των τιμών αφήνει η ΦΑΓΕ στην οικονομική έκθεσή της για το 2016. Αν και τονίζει ότι σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό πωλήσεών της προς έναν πελάτη δεν ξεπερνά το 7,9% του συνόλου, δηλαδή δεν έχει υψηλό ποσοστό εξάρτησης από έναν λιανέμπορο, δεν κρύβει την ανησυχία της, ενόψει της αυξημένης συγκέντρωσης που παρατηρείται στον κλάδο των σούπερ μάρκετ. «Οσο τα σούπερ μάρκετ ενοποιούνται και μεγαλώνουν, τόσο θα ζητούν χαμηλότερες τιμές από εμάς και αυξημένες προωθητικές ενέργειες», τονίζει η ΦΑΓΕ.

Στις 3 Απριλίου οι προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική

Για την προσεχή Δευτέρα 3 Απριλίου μετατέθηκε η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Στην τελική ευθεία της διεκδίκησης εισέρχονται οι τρεις κινεζικοί όμιλοι (Fosun, Gongbao και Wintime), με επικρατέστερο τον χρηματοοικονομικό όμιλο της Fosun, καθώς και το Exin Group –που συνεργάζεται στην Ελλάδα με τους Ν. Κανελλόπουλο – Χρ. Αδαμαντιάδη στην AIG Ελλάς– από κοινού με το fund Calamos του Ελληνοαμερικανού κ. Τζον Κάλαμος. Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας έκανε λόγο για δυσθεώρητα ποσά κατά τη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, τη στιγμή που η αποτίμηση της εταιρείας προσδιορίζεται από 800 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση προσδοκά να καταγράψει ένα ποσό τουλάχιστον 800 εκατ. στις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή