Θα μιλήσει για τη ΔΕΗ μαζί με τη ΔΕΗ ή μόνος;

Θα μιλήσει για τη ΔΕΗ μαζί με τη ΔΕΗ ή μόνος;

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στη Δυτική Μακεδονία για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ τρέχει να μαζέψει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης (φωτ.). Μετά το «μασάζ» προς τους βουλευτές της περιοχής την περασμένη Πέμπτη στο γραφείο του στην Αθήνα, ο κ. Σταθάκης καταφθάνει σήμερα στην Πτολεμαΐδα για να ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Η γραμμή στην οποία θα κινηθεί είναι η γνωστή: «Μας πιέζουν οι θεσμοί αλλά καταφέραμε να…». Ενα μάλιστα από τα εύπεπτα για την περιοχή επιχειρήματα σχετικά με την υποχώρηση στην πώληση λιγνιτικών μονάδων είναι το εξής: θα δώσουμε στους ιδιώτες μονάδες που ήταν για απόσυρση και έτσι με νέες επενδύσεις θα στηριχθούν η παραγωγή και η απασχόληση… Με ενδιαφέρον αναμένεται να δούμε αν τον κ. Σταθάκη θα συνοδεύει στην Πτολεμαΐδα ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.

Την παλαιά όψη της, πριν από τα δραματικά γεγονότα του 2008, προσπαθεί να επανακτήσει η οδός Σταδίου, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα. Η τελευταία είδηση που υπάρχει είναι ότι ανακατασκευάζεται το κτίριο που φιλοξενούσε μια ιστορική «φίρμα» του ελληνικού λιανεμπορίου, το κατάστημα «Ακρον Ιλιον Κρυστάλ». Εως το Πάσχα αναμένεται επί της Σταδίου, και πολύ κοντά στο Σύνταγμα, να λειτουργήσει κατάστημα «Intersport» του ομίλου Fourlis. Επίσης, το παλιό κτίριο του ΟΤΕ στην οδό Σταδίου, δίπλα στο άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, θα μετατραπεί σε ξενοδοχειακή μονάδα, ενώ το καλοκαίρι θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τη μίσθωση του πρώην ξενοδοχείου «Εσπέρια».

Πατάξη φοροδιαφυγής

Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα των υπουργών Οικονομικών, οι οποίοι υπερθεματίζουν κάθε φορά για τις ενέργειες που θα κάνουν για τη σύλληψή της. Σχεδόν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών στα χρόνια της κρίσης (από το 2010 και μετά) συλλαμβάνουν τη φοροδιαφυγή! Ωστόσο, η τρόικα αρνείται πεισματικά να δεχθεί, όχι μόνο σήμερα αλλά και στο παρελθόν, οποιοδήποτε ποσό από τη φοροδιαφυγή για την κάλυψη δημοσιονομικών κενών. Και αυτό, διότι καμία κυβέρνηση δεν έφερε τα αποτελέσματα που είχε υποσχεθεί. Αυτή τη φορά, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει στα χέρια της ένα σημαντικό εργαλείο. Ως ανεξάρτητη, ίσως καταφέρει να φέρει έσοδα από τη φοροδιαφυγή.

Υπάρχουν λεφτά για τους Η/Υ του ΥΠΟΙΚ;

Ερώτηση για τους απαρχαιωμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με τους οποίους δουλεύουν πολλοί στο υπουργείο Οικονομικών, δέχθηκε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξη Τύπου, και ο παριστάμενος επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής άδραξε την ευκαιρία να θέσει το θέμα στον υπουργό Οικονομικών. Οπως του είπε, ετοιμάζεται σχετική πρόταση και «όταν είμαστε έτοιμοι, θα σας την παρουσιάσουμε, γιατί το πορτοφόλι το έχετε εσείς!». Είπαμε, ανεξάρτητη η αρχή, αλλά όχι και το πορτοφόλι. Ο κ. Τσακαλώτος περιορίστηκε να χαμογελάσει με νόημα.

Στοιχήματα και δείπνο για τον ελληνικό τουρισμό

Σχεδόν ένα χρόνο πριν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έβαλε στοίχημα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη για το πρόσημο των βασικών τουριστικών μεγεθών το 2016, με έπαθλο το κόστος ενός δείπνου. Ο πρώτος εκτίμησε ότι θα αυξηθούν, ενώ ο δεύτερος ότι θα καταγράψουν μείωση. Τελικά, το κυβερνητικό έργο στον τουρισμό δεν απέδωσε σε ό,τι αφορά τα έσοδα, αφού αυτά μειώθηκαν κατά 905 εκατ. ευρώ, αλλά επιτεύχθηκε αύξηση των αφίξεων. Πάντως, οι δύο πλευρές σε συνάντηση προ ολίγων ημερών στο Μαξίμου συμφώνησαν ότι το στοίχημα αφορούσε τις αφίξεις και έθεσαν ως στόχο για φέτος την αύξηση και των δύο μεγεθών. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το δείπνο τους, με τη συμμετοχή και άλλων μελών του προεδρείου και των προέδρων των κλαδικών ενώσεων-μελών του ΣΕΤΕ, θα πραγματοποιηθεί, εκτός απροόπτου, την Τετάρτη 5 Απριλίου στο ξενοδοχείο Εlectra Metropolis.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή