Στον φορολογούμενο πάλι ο λογαριασμός

Στον φορολογούμενο πάλι ο λογαριασμός

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα εξοφλεί το Δημόσιο τους… λεονταρισμούς της περιόδου 2010 – 2012 για τα διόδια Αιγινίου Πιερίας. Ο σταθμός διοδίων παρέμεινε κλειστός επί τρία χρόνια, με απόφαση του υπουργείου Υποδομών, με το επιχείρημα ότι βρισκόταν σε πολύ μικρή απόσταση από τα διόδια Μαλγάρων. Μάλιστα, η μη λειτουργία των διοδίων του Αιγινίου παρουσιάστηκε από το υπουργείο Υποδομών… ως επιτυχία και προσφορά στην τοπική κοινωνία, παρότι όλοι γνώριζαν ότι ο σταθμός προβλεπόταν από τη σύμβαση παραχώρησης. Ετσι, οι διελεύσεις καταγράφονταν κανονικά από τον παραχωρησιούχο (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου), ώστε να πληρωθούν στη συνέχεια από το κράτος. Η «ζημία» ήταν περίπου 830.000 ευρώ μηνιαίως, κάπου 22 εκατ. ευρώ συνολικά. Χθες με απόφασή του το υπουργείο διέταξε να καταβληθούν 2,7 εκατ. ευρώ ακόμα, τα οποία έπρεπε να είχαν εξοφληθεί μέσω του ΤΕΟ, το οποίο όμως καταργήθηκε, και έτσι η οφειλή… έμεινε «ορφανή».

Πληγή για τον χρηματιστηριακό κλάδο εξακολουθεί να αποτελεί και το 2017 η συγκέντρωση των συναλλαγών στις 10 μεγαλύτερες εταιρείες. Οπως δείχνουν και τα στοιχεία που έγιναν γνωστά από το Χρηματιστήριο, το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι 10 ΑΧΕΠΕΥ πραγματοποίησαν το 78,96% των συναλλαγών, ενώ οι υπόλοιπες 41 μοιράσθηκαν μόλις το 21,04% των συναλλαγών. Ειδικότερα τον φετινό Μάρτιο στην πρώτη θέση ήταν η θυγατρική χρηματιστηριακή της Eurobank, με μερίδιο αγοράς 16,68%, δεύτερη η ιδιωτική χρηματιστηριακή και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Euroxx, με ποσοστό 13,34%, και τρίτη η Εθνική Χρηματιστηριακή, με ποσοστό 12,15%. Στην τέταρτη θέση ήταν η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, με ποσοστό 6,26%.

Προειδοποίηση από Citigroup

Οσο πιο πολύ καθυστερεί η αξιολόγηση, τόσο θα αυξάνονται οι απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για περισσότερα μέτρα, προειδοποίησε η Citigroup σε χθεσινό της σημείωμα για την Ελλάδα, επικαλούμενη και σχετικές δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου. Να προσέξει, πάντως, η αμερικανική τράπεζα, γιατί με κάτι τέτοιες δηλώσεις κινδυνεύει να βρεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης και να της τεθεί το ερώτημα τίνος συμφέροντα εξυπηρετεί. Ευτυχώς, με το χθεσινό της σημείωμα διασώζεται, καθώς υποστηρίζει ότι ενδεχόμενες εκλογές είναι πιθανόν να αναδείξουν νικήτρια τη Νέα Δημοκρατία, αλλά θα εντείνουν την αβεβαιότητα και θα καθυστερήσουν την εφαρμογή του προγράμματος.

Ανεβάζουν βίντεο Τσίπρα, αντί να κατεβάσουν διακόπτες

Μακριά από τις απεργιακές κινητοποιήσεις και το κατέβασμα του διακόπτη θα κινηθεί η ΓΕΝΟΠ σε σχέση με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Αντ’ αυτής της επισφαλούς ως προς τη συμμετοχή των εργαζομένων πρακτικής, αμέσως μετά το συλλαλητήριο στις 7 Απριλίου στην Πτολεμαΐδα θα προχωρήσει σε ενημερωτική εκστρατεία στις πλατείες πόλεων. Θα προβάλλεται βιντεάκι με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο Αμύνταιο (φωτ.) ότι «αποτελεί έγκλημα» η εκποίηση μονάδων της ΔΕΗ, με την οποία τοποθέτηση η ΓΕΝΟΠ συμφωνεί απόλυτα. Η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ εκτίμησε ότι το market test του Σεπτεμβρίου δεν θα πετύχει και θα τεθεί άμεσα θέμα πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων.

Νέα επενδυτική εταιρεία σε ακίνητη περιουσία

Μία ακόμη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) πρόκειται να δημιουργηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Είναι ένα επιπλέον δείγμα ότι οι προοπτικές της αγοράς ακινήτων, τουλάχιστον σε επίπεδο επενδυτικό, φαντάζουν αρκετά ελκυστικές, παρά την αυξημένη φορολογία. Ο λόγος για την «Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ», συμφερόντων της οικογένειας Ευμορφίδη, η οποία είναι περισσότερο γνωστή από τα καταστήματα Coco-Mat. Η εταιρεία έλαβε πριν από λίγες ημέρες άδεια λειτουργίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με τη διοίκηση να σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της, καθώς στόχος είναι η ένταξη των μετοχών στο ΧΑΑ έως τα τέλη του 2018. Το αρχικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εταιρείας είναι αξίας 29 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τα δεκάδες ιδιόκτητα καταστήματα της Coco-Mat. Ωστόσο, στόχος είναι ο εμπλουτισμός της και η ανάπτυξή της κυρίως με ξενοδοχειακά ακίνητα που διαθέτει η οικογένεια Ευμορφίδη σε περιοχές όπως η Κηφισιά, το Κολωνάκι και στο μέλλον και η Ακρόπολη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή