Ανακάλυψη εχθρών και υπονομευτών

Ανακάλυψη εχθρών και υπονομευτών

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καμπανάκι» στην κυβέρνηση για τη στοχοποίηση του Γιάννη Στουρνάρα (φωτ.) χτύπησε χθες η Handelsblatt. Οπως επισημαίνει, οι επιθέσεις που ασκούν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατά του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας «ενδέχεται να είναι μάλλον μη εποικοδομητικές για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, οι οποίες έχουν, ούτως η άλλως, καθυστερήσει. Διότι ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με πληροφόρηση ατόμων εκ των έσω, τυγχάνει της πλήρους κάλυψης του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Η ΕΚΤ είναι ένας εκ των τεσσάρων θεσμών των δανειστών με τους οποίους παλεύει η Αθήνα εδώ και μήνες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης». Βεβαίως, να προσθέσουμε εμείς, η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι ο κ. Στουρνάρας έχει την κάλυψη της ΕΚΤ. Φαίνεται, όμως, ότι η ανάγκη της να ανακαλύψει εχθρούς και υπονομευτές σε αυτήν τη δύσκολη φάση της διαπραγμάτευσης, ενόψει της λήψης επώδυνων και αντιδημοφιλών μέτρων, είναι μεγαλύτερη.

H κορύφωση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα έχει σημάνει συναγερμό και στον χώρο των επιχειρήσεων, που λαμβάνουν ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα φύλαξης. Σημαντικό τμήμα των λειτουργικών εξόδων πολλών επιχειρήσεων διοχετεύεται στα μέτρα φύλαξης και ασφάλειας. Επίσης, σε επίπεδο φύλαξης των υψηλόβαθμων στελεχών των εταιρειών (προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων) τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά. Οι επικεφαλής των εταιρειών είναι υποχρεωμένοι να συνοδεύονται από ασφάλεια, ενώ τελευταία έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο σε προγραμματισμένες εκδηλώσεις μεγάλων επιχειρήσεων να επιβεβαιώνονται τα ονόματα των παρευρισκομένων τουλάχιστον 20 ημέρες πριν από την εκδήλωση.

Πότε θα ανάψει το «πράσινο φως»

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης δημιουργεί προβλήματα. Οχι μόνο στην αγορά που στενάζει εδώ και μήνες, αλλά και στα υπουργεία και στις υπηρεσίες. Μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν βγαίνουν σημαντικές αποφάσεις και δεν ανακοινώνονται οι σχεδιασμοί για το επόμενο διάστημα από τους υπουργούς. Ουσιαστικά, ένα ολόκληρο κράτος σταματάει μέχρι να δοθεί το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση. Αυτό, βέβαια, δημιουργεί και προβλήματα στην αγορά, που περιμένει εγκυκλίους και αποφάσεις για να προχωρήσει στον προγραμματισμό της. Παλαιότερα, οι αρμόδιοι δεν κοινοποιούσαν τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων, ενώ καθυστερούσαν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Η γνωστή εντατικοποίηση ελέγχων λόγω Πάσχα

Την… παραδοσιακή εγκύκλιο για την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά ενόψει Πάσχα εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή. Στην εγκύκλιο, ως συνήθως, τονίζεται ότι τα κλιμάκια θα πρέπει να ελέγχουν τους εμπόρους ως προς τις πινακίδες που αναρτούν, την επισήμανση των τροφίμων, την έκδοση αποδείξεων κ.ο.κ. Πάντως, και σε αυτήν την εγκύκλιο γίνεται επίκληση των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών του 2014, οι οποίοι επρόκειτο από τον περασμένο Σεπτέμβριο να τροποποιηθούν.

«Και τα αεροδρόμια κανείς δεν θα τα πάρει…»

Περιχαρής ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης (φωτ.) ανακοίνωσε χθες ότι η μεταβίβαση των περιφερειακών αεροδρομίων θα ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα. «Είμαστε σε θέση να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό ότι εντός 15 ημερών, και πάντως πριν από το Πάσχα, θα έχει ολοκληρωθεί η επένδυση και το ελληνικό Δημόσιο θα έχει εισπράξει 1,233 δισ. ευρώ για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. Ο ίδιος, μάλιστα, έκανε λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση που άλλαξε τη «γεμάτη παραλείψεις» συμφωνία της κυβέρνησης Σαμαρά. Η Ν.Δ., φυσικά, δεν έχασε την ευκαιρία, σημειώνοντας ότι ο υπουργός Επικρατείας είναι ο ίδιος και οι σύντροφοί του κάνουν όσα οι ίδιοι κατήγγελλαν. Θυμίζουν δε αυτολεξεί όσα είχε πει ο κ. Φλαμπουράρης σε συνέντευξή του στις 15 Μαρτίου 2015. «Τα λιμάνια κανείς δεν θα τα πάρει. Και τον σιδηρόδρομο κανείς δεν θα τον πάρει. Και τα αεροδρόμια κανείς δεν θα τα πάρει…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή