Πινγκ πονγκ οι ευθύνες για τα προβλήματα της ΔΕΗ

Πινγκ πονγκ οι ευθύνες για τα προβλήματα της ΔΕΗ

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπόθεση της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή και αντιπαραθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο ένας προσπαθεί να επιρρίψει την ευθύνη στον άλλον για τις εξελίξεις κι όλοι μαζί σε φανταστικούς εχθρούς.

Ο στενός συνεργάτης του Π. Σκουρλέτη, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του ΑΔΜΗΕ και μέλος της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Καϊμάκης, προσπάθησε να «περάσει» στο κόμμα σχέδιο απόφασης με το οποίο επιρρίπτονται ευθύνες για το κατάντημα της ΔΕΗ στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Επιχείρησης Μανώλη Παναγιωτάκη. Το κείμενο απορρίφθηκε από την Επιτροπή Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ κι ο συνεργάτης του κ. Σκουρλέτη περιορίστηκε σε μια ανάρτηση στο blog του.

Ο ίδιος ο κ. Σκουρλέτης, που ανησυχεί μην φορτώσουν σ’ αυτόν και τις επιλογές του και τα αδιέξοδα, επέρριψε ευθύνες στη διοίκηση της ΔΕΗ, στους θεσμούς, στα ΜΜΕ, στους πάντες, πλην του ιδίου. Ωστόσο, έχει και αυτός ευθύνη για το χάος στην αγορά ενέργειας. Είναι και ο κ. Σταθάκης, ο οποίος στην αρχή προσπάθησε «να κάνει» τον Σκουρλέτη, για να μη χαρακτηριστεί λιγότερο «αριστερός» από τον προκάτοχό του, έστω και με τίμημα να βυθίσει τη χώρα στο σκοτάδι. Στη συνέχεια, υπό την πίεση των θεσμών υποχώρησε και αποδέχθηκε την πώληση λιγνιτικών μονάδων, αφήνοντας επίσης ανοικτό παράθυρο και για τις υδροηλεκτρικές εν ευθέτω χρόνω. Και επειδή δεν του έμεινε τίποτα άλλο για να «θυμίζει» Σκουρλέτη, δείχνει κι αυτός ως υπευθύνους τη ΔΕΗ και τον Τύπο.

Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, το γραφείο Τύπου έφθασε στα όριά του συντάσσοντας ανακοινώσεις κατά της «Κ». Σταμάτησε μετά τη δεύτερη…

Προσοχή στα διαδικτυακά ταξίδια

Αίσθηση προκάλεσαν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την αξιοπιστία των διαδικτυακών τόπων σύγκρισης τιμών και ταξιδιωτικών κρατήσεων. Η έρευνα έδειξε ότι δύο στους τρεις διαδικτυακούς τόπους παρείχαν στους ταξιδιώτες παραπλανητικές πληροφορίες σε σχέση με τις τιμές. Συνολικά από τους 352 ιστοτόπους που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκαν παρατυπίες σε 235 εξ αυτών. Στις παραπλανητικές πληροφορίες που αναρτούσαν περιλαμβάνονται αναφορές για διαθεσιμότητα περιορισμένου αριθμού δωματίων, για χαμηλότερες τιμές από τις πραγματικές ή και για ανύπαρκτες προσφορές. Γι’ αυτό και όσοι «κλείνουν» κατ’ αυτόν τον τρόπο τις διακοπές τους καλό θα είναι προσεκτικοί. Κι αυτό γιατί μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων, που μετά είναι πολύ αργά για να διορθωθούν.

Ρυθμίσεις και διαγραφές με τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Τη ρύθμιση κάθε είδους οφειλών ακόμη και για ατομικές επιχειρήσεις, αλλά όχι για ελεύθερους επαγγελματίες, με τη δυνατότητα διαγραφής ακόμη και του 95% των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα παρέχει το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή. Στον μηχανισμό υπάγονται οφειλές επιχειρήσεων προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και άλλους πιστωτές (π.χ. προμηθευτές). Το σύνολο των οφειλών πρέπει να υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, να είναι σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών έως την 31η Δεκεμβρίου 2016 ή να είναι οφειλές που ρυθμίστηκαν μετά την 1η Ιουλίου 2016. Επιτρέπεται η ένταξη οφειλών που μπορεί να μην έχουν σχέση με την επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. στεγαστικό δάνειο). Το νομοσχέδιο προβλέπει την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για τη ρύθμιση των οφειλών από 20.000 έως 50.000 ευρώ μέσω απλοποιημένης διαδικασίας. Οι επιχειρήσεις, μικρές ή μεγάλες, θα πρέπει να έχουν λειτουργική κερδοφορία σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλα τα είδη οφειλών. Από τη διαγραφή εξαιρείται μόνο η εργατική εισφορά, το μέρος δηλαδή εκείνο της ασφαλιστικής εισφοράς του εργαζομένου που βαρύνει τον ίδιο τον εργαζόμενο και παρακρατείται από τον μισθό του προκειμένου να αποδοθεί στη συνέχεια στον ασφαλιστικό φορέα από τον εργοδότη.

Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή