Επενδυτικό ενδιαφέρον για το ταμείο Equifund

Επενδυτικό ενδιαφέρον για το ταμείο Equifund

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτάσεις από περίπου 40 επενδυτικούς φορείς, τράπεζες (μεταξύ των οποίων και ελληνικές) και ιδιώτες επενδυτές –κάποιοι από τους οποίους προέρχονται και από τον τραπεζικό χώρο– κατατέθηκαν για να συμμετάσχουν ως συνεπενδυτές στο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund). Το Equifund αποσκοπεί στη στήριξη καινοτόμων και δυναμικών ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης σε κεφάλαια, και απευθύνθηκε σε εγχώριους και διεθνείς επενδυτές που επιθυμούν να επενδύσουν σε τέτοιες επιχειρήσεις αλλά αδυνατούν να τις εντοπίσουν και να τις προσεγγίσουν μία προς μία. Η επενδυτική πλατφόρμα του Equifund έχει προικοδοτηθεί με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (βραχίονα της ΕΤΕπ), το οποίο έχει αναλάβει να «τρέξει» την πλατφόρμα και τον διαγωνισμό για την προσέλκυση επενδυτών.

Συγκρατημένα αισιόδοξος για τις εγχώριες τράπεζες εμφανίζεται ο αμερικανικός οίκος Goldman Sachs, παρά την επιδείνωση των συνθηκών σε καταθέσεις και ποιότητα δανείων το πρώτο τρίμηνο του 2017. Οπως σημειώνεται σε έκθεση του οίκου, η επιστροφή των εγχώριων τραπεζών σε κερδοφορία αποτελεί θετική εξέλιξη, κάτι που αναμένεται να έχει συνέχεια και κατά τη φετινή χρήση, παρά το αδύναμο ξεκίνημα. Η Goldman σημειώνει ότι η βελτίωση των κερδών θα τροφοδοτηθεί από την περαιτέρω μείωση του κόστους χρήματος, τον μειωμένο πιστωτικό κίνδυνο αλλά και τον περιορισμό των δαπανών. Από τις επιμέρους τράπεζες ξεχωρίζει τη μετοχή της Alpha Bank, επισημαίνοντας ότι δεν λαμβάνει κρατική στήριξη.

Λεφτά μόνο μετά την αξιολόγηση

Γίνεται εκταμίευση χωρίς ολοκλήρωση της αξιολόγησης; Φαίνεται ότι στο υπουργείο Οικονομικών κάποιοι θεωρούν ότι αυτό είναι δυνατόν, αν πρόκειται με τα σχετικά κεφάλαια να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Το υποστήριζαν και προ μηνών, το ξαναλένε και τώρα. Πλην όμως, οι θεσμοί το ξέκοψαν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκπρόσωπος του ESM σημείωνε χθες ότι «όλες οι εκταμιεύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM συνδέονται με την επιτυχή ολοκλήρωση των αξιολογήσεων. Οποιεσδήποτε περαιτέρω εκταμιεύσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων, θα συνδέονται με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

Tα νομοσχέδια της Μεγάλης Εβδομάδας

Τη Μεγάλη Εβδομάδα περίμενε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για να αναπτύξει νομοθετική πρωτοβουλία. Τη Μεγάλη Δευτέρα κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ χθες κατέθεσε και άλλο νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης. Επίσης, χθες έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τους νέους αγορανομικούς κανόνες. Ας σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό αναμενόταν τον περασμένο Ιανουάριο, οι αγορανομικοί κανόνες τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ οι αλλαγές στο ΕΣΥΔ έγιναν στο «παρά πέντε» της ολοκληρωτικής καταστροφής για τις ελληνικές εξαγωγές.

Οδηγίες στους ταξιδιώτες της εορταστικής περιόδου

Συστάσεις στους ταξιδιώτες που αγοράζουν τουριστικά πακέτα ή μεμονωμένες ταξιδιωτικές υπηρεσίες, ενόψει της εορταστικής περιόδου, απηύθυνε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι ταξιδιώτες πρέπει να εμπιστεύονται τις μετακινήσεις και τις online κρατήσεις τους μόνο σε τουριστικά γραφεία που λειτουργούν νόμιμα. Επίσης, πρέπει να ελέγχουν αν το γραφείο ανήκει σε κάποια από τις ενώσεις τουριστικών γραφείων της χώρας. Σε περίπτωση οργανωμένου ταξιδιού, πρέπει να διαβάζουν τους όρους συμμετοχής πριν υπογράψουν τη σύμβαση, να παραλαμβάνουν το αντίγραφο της σύμβασης και την απόδειξη παροχής υπηρεσιών και να ελέγχουν αν το ταξίδι είναι ασφαλισμένο. Επιπλέον, να φροντίζουν, αν αγοράζουν μόνο αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά εισιτήρια, να τα παραλαμβάνουν αμέσως με την καταβολή του τιμήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή