Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα ελάφρυνση χρέους

Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα ελάφρυνση χρέους

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ για περισσότερα από τρία έως τέσσερα συνεχόμενα χρόνια και, συνεπώς, θα χρειασθεί πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους της, καταλήγει μελέτη τριών οικονομολόγων που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Πέτερσον (Peterson Institute for International Economics). H μελέτη, στην οποία αναφέρεται χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, είναι του Jeromin Zettelmeyer, που διετέλεσε γενικός διευθυντής του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας την περίοδο 2014-16, του Eike Kreplin, οικονομολόγου στη διεύθυνση οικονομικής πολιτικής του ίδιου υπουργείου, και του Ugo Panniza, καθηγητή Διεθνών Οικονομικών. Ο τίτλος της είναι: «Χρειάζεται η Ελλάδα μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους; Και αν ναι, πόση;».

Στον «αέρα» βρίσκεται η λειτουργία μεγάλου ξενοδοχείου στη Ρόδο, το οποίο κατασχέθηκε από αυστριακή εταιρεία leasing. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους εργαζομένους, η ξενοδοχειακή μονάδα επρόκειτο να ανοίξει στις 23 Απριλίου, αλλά, λόγω των τελευταίων εξελίξεων, δεν έχει προχωρήσει καμία προετοιμασία για κάτι τέτοιο. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν, επίσης, ότι οι κρατήσεις που έχουν γίνει, κυρίως από το εξωτερικό, για διαμονή στο ξενοδοχείο έως το Ιούνιο αφορούν την κάλυψη χιλιάδων κλινών. Οι εργαζόμενοι σκοπεύουν να μείνουν έξω από το ξενοδοχείο, ακόμη και το Πάσχα, ώστε να ασκήσουν πίεση να τεθεί σε λειτουργία, όπως ήταν προγραμματισμένο, τις επόμενες ημέρες.

Αδυναμία καταβολής ΕΚΑΣ

«Τεχνικούς λόγους» επικαλείται η ΗΔΙΚΑ για την αδυναμία καταβολής του ΕΚΑΣ κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2016 σε συνταξιούχους που κατέστησαν δικαιούχοι εντός του συγκεκριμένου έτους. Με εγκύκλιό του, ο ΕΦΚΑ μεταφέρει την αρμοδιότητα στις υπηρεσίες πληρωμής συντάξεων, οι οποίες θα πρέπει στην περίπτωση που διαπιστωθεί δικαίωμα καταβολής για το συγκεκριμένο διάστημα, όχι όμως και για το διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2016, να κινήσουν τις διαδικασίες ώστε οι συνταξιούχοι να ενταχθούν στους δικαιούχους των αντισταθμιστικών μέτρων και να τους καταβληθούν τα αναλογούντα ποσά για το διάστημα από 1/8/2016 μέχρι 31/12/2016. Να σημειωθεί ότι ήδη είμαστε στον Απρίλιο του 2017, κι αν αργήσουν λίγο ακόμη οι υπηρεσίες, δεν θα υπάρχει ΕΚΑΣ…

Ο Στουρνάρας θα μιλήσει στο συνέδριο Economist

Σε συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη θα μιλήσει στις 17 Mαΐου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Εκεί αναμένεται να κινηθεί στο πνεύμα της πρόσφατης ομιλίας του στο Συνέδριο των Δελφών: Yπέρ ταχύτερων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα αλλά και μικρότερης διάρκειας στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ (τα 3 χρόνια φτάνουν), σε συνδυασμό, φυσικά, με μια «μικρή σπρωξιά» για να γίνει το χρέος βιώσιμο.Το ενδιαφέρον είναι ότι μαζί του θα βρίσκεται στο ίδιο συνέδριο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θα κληθεί να δώσει τη «σπρωξιά». Για να δούμε τι θα απαντήσει…

Εληξαν οι συμβάσεις των ταχυδρόμων

Σε διάφορες περιοχές των Αθηνών οι πολίτες αναζητούν τα γράμματά τους. Ψάχνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, των δανείων τους, τα συστημένα τους κ.ο.κ. Μάλιστα, οι ανωτέρω επιχειρήσεις έχουν πληρώσει τα ΕΛΤΑ για την αποστολή των λογαριασμών. Αλλά, δυστυχώς, δεν φτάνουν στους παραλήπτες. Οπως πληροφορηθήκαμε, έχουν λήξει οι συμβάσεις των ταχυδρόμων. Αυτό σημαίνει, δυστυχώς, ότι στη σημερινή Ελλάδα κάποιοι δεν θα λάβουν τα γράμματά τους. Στην περιοχή των Αμπελοκήπων Αθηνών, ένας πολίτης έκανε τον ταχυδρόμο. Πήγε στα γραφεία των ΕΛΤΑ στη Μεσογείων 15, πήρε τα γράμματα της δικής του πολυκατοικίας και της διπλανής. Πάντως, ο προϊστάμενος της υπηρεσίας ευχαρίστησε τον πολίτη για την εθελοντική του υπηρεσία. Τώρα, αν οι λογαριασμοί έληξαν ή καθυστέρησε η πληρωμή κάποιων δανείων κ.λπ., προφανώς και δεν απασχολεί τη διοίκηση των ΕΛΤΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή