Αναμένοντας τους αστερίσκους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Αναμένοντας τους αστερίσκους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο φορές τον χρόνο, κάθε 31/3 και 30/9, στέλνει η ΕΛΣΤΑΤ στη Eurostat τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και το χρέος. Ακολουθούν τρεισήμισι εβδομάδες ανταλλαγής διευκρινίσεων μεταξύ των δύο πλευρών και στη συνέχεια η Eurostat αναφέρει στην εθνική αρχή αν έχει κάποια επιφύλαξη ή αν σκοπεύει να τροποποιήσει τα στοιχεία. Δεδομένου ότι η ανακοίνωση της Eurostat θα γίνει τη Δευτέρα, χθες ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Θάνος Θανόπουλος είχε ήδη λάβει τη διαβεβαίωση ότι η Eurostat για 14η φορά στη σειρά δεν έχει επιφυλάξεις για τα ελληνικά στοιχεία. Δεν μένει παρά να πειστεί και το ΔΝΤ…

Με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 2,7 δισ. ευρώ από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη έως τα τέλη του έτους, και υπό τον φόβο νέας έκρηξης των οφειλών τους επόμενους μήνες, η εφορία ξεκινάει κατασχέσεις. Εως τα τέλη Mαΐου, η ΑΑΔΕ θα βγάλει στο «σφυρί» 25 ακίνητα για οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ τα τμήματα δικαστικού και νομικής υποστήριξης των εφοριών επιβάλλουν σωρηδόν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο.

Καμία όρεξη για νέα δάνεια

Δάνεια; Ποια δάνεια; Σε μηδενικά επίπεδα παραμένει η ζήτηση για νέα δάνεια, λόγω της συνεχιζόμενης χαμηλής πτήσης της οικονομίας και της αβεβαιότητας που προκαλούν οι (ατελείωτες) καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των αξιολογήσεων. Για την ακρίβεια, εξαιρετικά χαμηλά κυμαίνεται η ζήτηση για δάνεια από καλούς πελάτες, γιατί η όρεξη από προβληματικές επιχειρήσεις είναι ακόρεστη. Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών, και τον Μάρτιο η εικόνα ήταν ανάλογη του πρώτου διμήνου. Τον Φεβρουάριο, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -1,6%, ενώ οι αποπληρωμές δανείων ήταν κατά 101 εκατ. ευρώ υψηλότερες από τις νέες χορηγήσεις δανείων. Τον Ιανουάριο οι αποπληρωμές ήταν κατά 885 εκατ. υψηλότερες των χορηγήσεων. Την τελική εικόνα, πάντως, βελτιώνουν κάποια μεγάλα δάνεια, όπως αυτό που χορηγήθηκε για τη χρηματοδότηση της Fraport.

Αποπληρωμή προγραμμάτων

Την έγκαιρη καταβολή του πόρου του ΛΑΕΚ στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα, και που όπως έχει αναδείξει η «Κ» καθυστερεί 3 με 4 χρόνια, ζήτησε από την ηγεσία του υπ. Εργασίας το προεδρείο της ΕΣΕΕ. Συζητήθηκαν όλα τα «καυτά» θέματα, όπως η πορεία συγκρότησης του ΕΦΚΑ, όπου συμφωνήθηκε να αναληφθούν δράσεις για την καλύτερη λειτουργία του. Η ΕΣΕΕ έθεσε και το ζήτημα των ελέγχων και των προστίμων που επιβάλλουν στις επιχειρήσεις οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΣΕΠΕ, επαναφέροντας την πρότασή της για μείωσή τους στην περίπτωση της πρόσληψης.

Αντιδρούν οι δικηγόροι στη χρήση των POS

Νομικά ζητήματα από την καθιέρωση υποχρεωτικής τοποθέτησης και χρήσης POS από δικηγόρους θέτει η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Οπως υποστηρίζει, «ο δικηγόρος έχει σχέση εντολής με τον εντολέα του και ο λήπτης των νομικών υπηρεσιών δεν είναι καταναλωτής, και, αντιστοίχως, ο δικηγόρος κατά την παροχή των υπηρεσιών δεν είναι προμηθευτής». Γι’ αυτόν τον λόγο, η παροχή των δικηγορικών υπηρεσιών δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του νόμου περί προστασίας καταναλωτών. Συνεπώς, είναι αμφίβολο αν οι δικηγόροι υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Νόμου 4446/2016 για τοποθέτηση POS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή