Συνάντηση Τσακαλώτου με τους Ελληνες τραπεζίτες

Συνάντηση Τσακαλώτου με τους Ελληνες τραπεζίτες

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασιστικός εμφανίστηκε, όπως μαθαίνουμε, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο θέμα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, κατά τη συνάντησή του προχθές με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέτρα θα περάσουν από τη Βουλή έως τις 15 Mαΐου, ώστε να μην υπάρχει καμία εκκρεμότητα από ελληνικής πλευράς έως το Eurogroup της 22ας Mαΐου. Από την άλλη, ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην έχει εξασφαλισθεί έως τότε το άλλο κομμάτι της συμφωνίας, για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς αυτό εξαρτάται από το ΔΝΤ και τη Γερμανία. Τι θα γίνει σε αυτήν την περίπτωση; Προφανώς, ο υπουργός ελπίζει σε δέσμευση για λύση στο θέμα του χρέους προσεχώς. Γιατί διαφορετικά, από το global deal θα μας μείνουν μόνο τα μέτρα του ΔΝΤ. Αντε και τα 7 δισ. ευρώ της δόσης.

Mετά το θετικό κλίμα που επικράτησε σε Χρηματιστήριο και ΗΔΑΤ (κρατικά ομόλογα) και η εγχώρια αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων την περασμένη Δευτέρα υποδέχθηκε με ισχυρή άνοδο του ενεργητικού (0,55% και αξία κεφαλαίων στα 6,719 δισ. ευρώ) την εκλογή Μακρόν στο πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Η παραπάνω αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων είναι η υψηλότερη που έχει σημειωθεί εντός του 2017. Το ανοδικό ξέσπασμα του ενεργητικού οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στις αποδόσεις και ειδικότερα των κατηγοριών που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα σε ελληνικούς τίτλους. Η μέση απόδοση της αγοράς των Α/Κ έκλεισε θετικά κατά 0,37%, καθώς οι 10 από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ είχαν κέρδη, οι 9 απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη.

Ομολογιακό δάνειο για ΔΕΗ

Την υπογραφή της σύμβασης με τις τράπεζες για την έκδοση του νέου ομολογιακού δανείου 200 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ. Στην έκδοση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συμμετέχει κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών, αποτελούμενη από τις Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Attica Bank. Η σύμβαση, που κατέστη εφικτή έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις διάρκειας περίπου τεσσάρων μηνών και αφού η ΔΕΗ εκχώρησε ισόποσης αξίας συμβάσεις πελατών της, αναμένεται να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αύριο. Εν τω μεταξύ, η ΔΕΗ θα επιδιώξει την αποπληρωμή ισόποσης αξίας ομολόγου λήξης Mαΐου την Παρασκευή και το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Δηλώσεις Ντόναλντ Τραμπ για ΔΝΤ και Ελλάδα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ ότι θα αποκαλύψει σύντομα την πολιτική του για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Newsmax, ο Τραμπ έκανε τις δηλώσεις στη διάρκεια συνάντησης κεκλεισμένων των θυρών με συντηρητικούς δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με το Newsmax, ο κ. Τραμπ έδειξε συμπάθεια για την κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα. «Η Ελλάδα!», αναφώνησε ο κ. Τραμπ. «Βρίσκονται σε τόσο άθλια κατάσταση εκεί. Είναι φρικτό. Είσαι Ελληνας;» ρώτησε τον δημοσιογράφο που του ζήτησε το σχόλιο για τη χώρα μας.

Το ΣτΕ δικαίωσε προσφυγή δύο τέως στελεχών του ΟΒΙ

Δικαίωμα να διεκδικήσουν τις αποδοχές τους έχουν ο τέως πρόεδρος του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) Κυριάκος Μακαρώνας και το μέλος του Δ.Σ. Βασίλης Λαμπρόπουλος, οι οποίοι παύθηκαν από τις θέσεις τους τον Νοέμβριο του 2016 έπειτα από εξάμηνη θητεία. Οι πρώην επικεφαλής του ΟΒΙ είχαν τοποθετηθεί στις θέσεις τους τον Μάιο του 2015 με απόφαση του τότε υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνη και της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών N. Βαλαβάνη. Ωστόσο, έξι μήνες μετά αντικαταστάθηκαν με υπουργικές αποφάσεις των Γ. Σταθάκη και Ευκλ. Τσακαλώτου. Οι κ. Μακαρώνας και Λαμπρόπουλος προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης και δικαιώθηκαν. Βάσει της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου, τυπικά μπορούν να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, αλλά και να διεκδικήσουν τις αποδοχές που «έχασαν» λόγω παύσης τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή