Εγκριση μεταβίβασης του 25% του ΑΔΜΗΕ

Εγκριση μεταβίβασης του 25% του ΑΔΜΗΕ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεταβίβαση του 25% του ΑΔΜΗΕ στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ έναντι τιμήματος 295.608 εκατ. ευρώ ενέκρινε χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ. Η μεταβίβαση θα εγκριθεί και από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, που ορίστηκε για τις 23 Mαΐου. Το χθεσινό Δ.Σ. της εταιρείας προχώρησε και σε βελτιώσεις σε σχέση με την εταιρική διακυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, ενέκρινε την κατάργηση εκπροσώπου της ΟΚΕ στο διοικητικό συμβούλιο, την οποία κατείχε σήμερα ο συνδικαλιστής της ΔΕΗ, Γιώργος Μπίζας. Επιπλέον έθεσε ανώτερο όριο θητείας στα 9 έτη για τα μη εκτελεστικά μέλη, ενώ ενέκρινε και τη δυνατότητα της γενικής συνέλευσης να αλλάξει οποιοδήποτε μέλος. Τέλος, από την εισήγηση αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή πρόταση της διοίκησης για παράταση της θητείας του προέδρου από τα 3 στα 5 έτη.

Μπορεί η μείωση του ορίου του ELA, που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, να ήταν οριακή, μόλις κατά 100 εκατ. ευρώ, ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί… τυχερή για την άμεση ολοκλήρωση της συμφωνίας και της αξιολόγησης. Αλλωστε, δεδομένη είναι η ισχυρή προδιάθεση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Οπως έγινε γνωστό χθες, η ΕΚΤ αποδέχθηκε πρόταση της ΤτΕ για μείωση του ορίου για την παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA) στις εγχώριες τράπεζες στα 46,5 δισ. ευρώ έναντι 46,6 δισ. ευρώ που ήταν πριν. Σημειώνεται ότι από τα μέσα Μαρτίου οι πιέσεις στις καταθέσεις περιορίστηκαν και η εικόνα βελτιώθηκε σημαντικά.

Επενδυτικό ταμείο 800 εκατ.

Στα 800 εκατ. ευρώ μπορεί να φτάσει το Equifund που δημιουργούν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) και το ελληνικό κράτος με πόρους ΕΣΠΑ. Εκτός από το ΕΤΕ αναμένεται να συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και πιθανώς η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ανασυγκρότησης. Στόχος είναι να μοχλευθούν πάνω από 400 εκατ. ευρώ ιδιωτικών κεφαλαίων. Αν συμβεί αυτό, η χώρα θα καταστεί ο παράδεισος των νεοφυών επιχειρήσεων. Τα παραπάνω ανέφερε ο Θανάσης Μισδανίτης, σύμβουλος του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Χ.Α. Παραδέχθηκε ότι το EIF έχει «κόψει» το 50% των προτάσεων που κατατέθηκαν για χρηματοδότηση από το Equifund.

Σύσσωμη η Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες όχι μόνον η ανώτατη διοίκηση αλλά όλο το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς, όπου και συνεδρίασε. Ο πρόεδρος της τράπεζας Γεώργιος Χαντζηνικολάου μαζί με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Χρήστο Μεγάλου συναντήθηκαν με πολλά στελέχη της τράπεζας στη Βόρεια Ελλάδα, όπου συζήτησαν τις γενικότερες οικονομικές εξελίξεις, επενδυτικά σχέδια και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και ειδικότερα θέματα για τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες του Ομίλου Πειραιώς.

Λειτουργία ξενοδοχείου υπό επιτήρηση

Τη δυνατότητα λειτουργίας μεγάλου ξενοδοχείου στη Ρόδο, για το οποίο προχώρησε διαδικασίες κατάσχεσης αυστριακή εταιρεία Leasing, έδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο στο νησί, καθώς έκανε εν μέρει δεκτά τα αιτήματα των ιδιοκτητών και των εργαζομένων, που κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και έκδοση προσωρινής διαταγής για το εν λόγω θέμα. Το δικαστήριο απαγόρευσε στην αυστριακή εταιρεία να επιφέρει οποιαδήποτε νομική ή και πραγματική μεταβολή στο ακίνητο του ξενοδοχείου μέχρι να συζητηθεί η κύρια αίτηση στις 22 Μαΐου. Παράλληλα, το δικαστήριο όρισε την καταβολή ποσού 120.000 ευρώ μηνιαίως στην αυστριακή εταιρεία ως δόση για το δάνειο που έχει πάρει ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου. Η απόφαση έφερε χαμόγελα στους 165 εργαζομένους του ξενοδοχείου, που βλέπουν ότι μπορεί να λειτουργήσει η μονάδα υπό τον έλεγχο και την εποπτεία ορκωτού ελεγκτή που όρισε το δικαστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή