Ενημέρωση κατ’ οικονομίαν

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενημέρωση των δημοσιογράφων για τη διαπραγμάτευση στο Χίλτον είναι πικρή ιστορία. Συνήθως περιμένουν με τις ώρες για δυο φρασούλες που ίσως φιλοτιμηθούν να τους πουν οι απερχόμενοι «υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι», πάντα βιαστικά. Ενίοτε, μάλιστα, αυτές οι φρασούλες είναι απολύτως παραπλανητικές. Για παράδειγμα, αυτήν τη φορά ξεκινήσαμε με την ενημέρωση ότι απομένουν 2-3 σημεία για να κλείσουμε (κανείς δεν λέει ποια) και καταλήξαμε προχθές ότι απομένουν 8 σημεία προς επίλυση. Προφανώς, αν δεν υπήρχε πρόβλημα αριθμητικής, οι «υψηλόβαθμοι» απλώς «ξεπέταξαν» τους δημοσιογράφους με πρόχειρη πληροφόρηση. Οπως, επίσης, έκαναν με το περίφημο «καθαρογράψιμο» της συμφωνίας, στο οποίο επιδίδονταν, υποτίθεται, οι θεσμοί χθες. Τι πληροφορία και αυτή! Δεν μάθαμε αν είχαν και γόμα για να σβήνουν οι θεσμοί, καθώς «καθαρογράφανε» τα 3,6 δισ. μέτρα.

Αύξηση ενεργητικού αμοιβαίων κεφαλαίων

Η μεγάλη άνοδος του Χρηματιστηρίου και των κρατικών ομολόγων την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου προκάλεσε και αξιοσημείωτη αύξηση του συνολικού ενεργητικού τών 269 αμοιβαίων κεφαλαίων που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα, στο επίπεδο των 6,75 δισ. ευρώ. Σημαντικές υπεραξίες κατέγραψαν από τις 30 Δεκεμβρίου 2016 τόσο τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια Εσωτερικού όσο και τα Διεθνή Μετοχικά Α/Κ. Τα μεικτά αμοιβαία κεφάλαια στα τέλη Απριλίου εμφάνισαν ενεργητικό 1,183 δισ. ευρώ, τα Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχυπρόθεσμης Διάρκειας είχαν ενεργητικό 985 εκατ. ευρώ και τα Μετοχικά Ελλάδος παρουσίασαν ενεργητικό 707,8 εκατ. ευρώ.

Πλειστηριασμός εργοστασίου

Στις 19 Ιουλίου 2017, στο Ειρηνοδικείο Θηβών θα πραγματοποιηθεί ο πλειστηριασμός για το κεντρικό εργοστάσιο του ομίλου Πετζετάκι στον Eλαιώνα Bοιωτίας. Η τιμή εκκίνησης του εργοστασίου έχει οριστεί στα 15 εκατ. ευρώ, για να καλυφθεί χρέος 1 εκατ. ευρώ προς τους ομολογιούχους δανειστές. H έναρξη της διαδικασίας πλειστηριασμών για τα ακίνητα της πτωχευμένης βιομηχανίας έλαβε χώρα στις 27 Iουνίου 2013, στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, και αφοaρούσε τη μονάδα στη Bιομηχανική Περιοχή της Σίνδου. Επειτα από επανειλημμένες προσπάθειες, η μονάδα πέρασε σε άλλα χέρια στα τέλη Nοεμβρίου 2015.

Πρόσληψη συμβούλου από ΤΑΙΠΕΔ για ΔΕΠΑ

Την περασμένη Παρασκευή το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευσε την πρόσκληση πρόσληψης συμβούλου για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ. Η υποβολή ενδιαφέροντος θα γίνει έως τις 19 Mαΐου και η αμοιβή έχει οριστεί μέχρι 80.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Επειτα και από αυτήν τη δημοσιοποίηση, απομένει η έναρξη της διαδικασίας πρόσληψης χρηματοοικονομικού συμβούλου για την πώληση του 17% της ΔΕΗ, προκειμένου να ικανοποιηθεί ένα ακόμα προαπαιτούμενο της συμφωνίας κυβέρνησης και θεσμών. Εφόσον η συμφωνία βρίσκεται ante portas, λογικό είναι εντός των επόμενων ημερών να δημοσιοποιηθεί και ο διαγωνισμός πρόσληψης συμβούλου για την πώληση του 17% της ΔΕΗ.

«Αποχώρηση» από τη διάταξη Χαρδούβελη

Την πρόθεσή της να προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων της να «αποχωρήσει» από τη διάταξη Χαρδούβελη, που επιτρέπει στις τράπεζες να αναγνωρίζουν οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου, ώστε να ενισχύουν τα εποπτικά τους κεφάλαια, προαναγγέλλει η διοίκηση της Τράπεζα Αττικής, με βάση την έκθεση διοίκησης που συνοδεύει τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2016. Με τον τρόπο αυτό θα «αποφύγει» την υποχρεωτική αύξηση κεφαλαίου, ως αποτέλεσμα των ζημιών της χρήσης του 2016 και της αδυναμίας συμψηφισμού αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.

Σημειώνεται ότι «η διάταξη Χαρδούβελη», όπως τροποποιήθηκε, ορίζει ότι η αδυναμία συμψηφισμού της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης, ως συνέπεια της εμφάνισης ζημιών από μια τράπεζα, υποχρεώνει το Δημόσιο να εξοφλήσει την απαίτηση της τράπεζας μέσω υποχρεωτικής αύξησης κεφαλαίου. Ο όμιλος της Τράπεζας Αττικής έκλεισε το 2016 με ζημίες, πριν από φόρους, 43,3 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συμψηφίσει με φόρο εισοδήματος οριστική και εκκαθαρισμένη αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ύψους 13 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή