Νέα στήριξη 100 εκατ. από την EBRD

Νέα στήριξη 100 εκατ. από την EBRD

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρύνει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), εγκρίνοντας τη συμμετοχή της με 100 εκατ. ευρώ σε εκδόσεις εταιρικών ομολόγων από ελληνικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για εταιρικά ομόλογα ελληνικών μικρομεσαίων ή μεγάλων επιχειρήσεων, πλην τραπεζών, που θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο, στο πλαίσιο της απόφασης για τη δημιουργία αγοράς εταιρικών ομολόγων. Στόχος είναι να βοηθηθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια και ρευστότητα. Το συνολικό ύψος των εκδόσεων μπορεί να είναι έως και 500 εκατ. ευρώ, στα οποία η EBRD δεσμεύεται ότι μπορεί να συμμετάσχει με ποσοστό 20%, δηλαδή με 100 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα το συνολικό ύψος των επενδύσεων που έχει κάνει η τράπεζα ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει συμμετοχή σε ομολογιακές εκδόσεις ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών, παροχή δανείων, εγγυήσεων κ.λπ.

Το κουμπί της «επιφύλαξης» στις φορολογικές δηλώσεις

Οσοι φορολογούμενοι επιθυμούν να πληρώσουν τους φόρους ακόμη και μετά την 31η Ιουλίου υπάρχει τρόπος. Μπορούν να υποβάλουν τη δήλωσή τους με «επιφύλαξη». Οι εν λόγω δηλώσεις εκκαθαρίζονται τελευταίες, και ο φόρος που προκύπτει, στην καλύτερη περίπτωση θα καταβληθεί στα τέλη του έτους. Βέβαια, πριν εκκαθαριστεί η δήλωσή τους, θα πρέπει να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά στην εφορία, δεδομένου ότι η δήλωση υποβλήθηκε με επιφύλαξη. Αν μάλιστα αυτό έχει γίνει κατά λάθος, δηλαδή πατήθηκε το λάθος «κουμπί», δεν μπορεί ο φορολογούμενος να το διορθώσει, καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα δεν το επιτρέπει, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να καθυστερεί να συλλέξει τους φόρους του.

Υψηλή εταιρική φορολογία

Σχεδόν όλες οι εκθέσεις των εισηγμένων το 2016 σχολίασαν αρνητικά τη βαριά φορολογία που υπάρχει στη χώρα μας, από τις πιο εχθρικές σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι βασικοί φορολογικοί συντελεστές για ΦΠΑ, εταιρικό φόρο και φόρο μερισμάτων στην Ελλάδα το 2016 ήταν 24%, 29% και 15%, αντιστοίχως, και αποτελούν τον υψηλότερο συνδυασμό φόρων που έχουν επιβληθεί σε ανώνυμες εταιρείες από το 2000 και μετά. Μάλιστα, αρκετές εξαγωγικές εταιρείες ανέφεραν τους αντίστοιχους εταιρικούς φόρους στα Βαλκάνια. Στη Ρουμανία ο φόρος είναι 16%, στη Βουλγαρία 10%, στα Σκόπια 10%, στην Αλβανία 15%, στη Σερβία 15% και στη Σλοβενία 17%.

Εντός ολίγων εβδομάδων η απόφαση για ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα δοθεί σύντομα το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έλαβαν τα εμπλεκόμενα μέρη. Εκπρόσωποι της ιταλικής Ferrovie, που έχει ανακηρυχθεί πλειοδότρια, αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ βρέθηκαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να διερευνήσουν πού βρίσκεται η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας. Σύμφωνα με πηγές κοντά στην αποκρατικοποίηση, αρμόδιοι κοινοτικοί παράγοντες διαβεβαίωσαν ότι είναι θέμα λίγων εβδομάδων η έκδοση της απόφασης. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν πως για τα δεδομένα της κοινοτικής γραφειοκρατίας, ο έλεγχος της υπόθεσης διενεργήθηκε σε χρόνο-ρεκόρ.

Απόρριψη αιτήματος αποζημίωσης

Αποζημιώσεις που ξεπερνούν τις 870.000 ευρώ ζητούσαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης Ελληνες συνταξιούχοι για τις περικοπές των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, που υπέστησαν κατά το διάστημα 2011-2014 από την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Η υπόθεση έφθασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και απορρίφθηκε, καθώς κρίθηκε ότι δεν υφίσταται εκ μέρους του Συμβουλίου οποιαδήποτε κατάφωρη παράβαση κανόνα δικαίου. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Δικαστήριο, στην απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες, ακόμη κι αν οι αποφάσεις του Συμβουλίου ήταν ικανές να προξενήσουν την προβαλλόμενη από τους ενάγοντες ζημία, το δικαίωμα πρόσβασης στη σύνταξη δεν συνιστά «απόλυτο προνόμιο». Αλλωστε, επισημαίνει, τα μέτρα που επιβλήθηκαν στη χώρα μας από το Συμβούλιο της Ευρώπης ανταποκρίνονται σε σκοπούς γενικού συμφέροντος που επιδιώκει η Ενωση. Ητοι, το γενικό συμφέρον παραγκωνίζει το ειδικό. Το οποίο στην περίπτωση της σύνταξης δεν είναι και απόλυτο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή