Οι ηλεκτρονικές πληρωμές ενίσχυσαν το λιανεμπόριο

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές ενίσχυσαν το λιανεμπόριο

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αντανακλάται εν μέρει στην εξέλιξη του δείκτη όγκου των λιανικών πωλήσεων, αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, ο όγκος λιανικών πωλήσεων σημείωσε αύξηση κατά 4,6% σε ετήσια βάση στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2017, έναντι πτώσης κατά 4,3% το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Ειδικότερα, επισημαίνεται από την Alpha Bank η αύξηση του δείκτη όγκου λιανικών πωλήσεων στην κατηγορία «καταστήματα ειδών διατροφής» κατά 4,9% σε ετήσια βάση στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2017 (-3,7% στο δίμηνο του 2016).

Αυτό συνέβη, εξηγεί η ανάλυση της τράπεζας, παράλληλα με την αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών καρτών κυρίως στον κλάδο των τροφίμων, που ανήλθε στο 281% στο πρώτο τετράμηνο του έτους.

Εν αναμονή απόφασης ΣτΕ για φορολογικές παραβάσεις

Εντός του προσεχούς καλοκαιριού αναμένεται να εκδοθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ η πολυαναμενόμενη απόφαση που αφορά στη συνταγματικότητα ή μη των συνεχών παρατάσεων παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων. Το θέμα συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια του ΣτΕ και εφόσον το ανώτατο δικαστήριο ταχθεί, όπως και το Β΄ τμήμα, υπέρ της αντισυνταγματικότητος, αυτό θα σημάνει τεράστια ζημία για τα κρατικά ταμεία. Το γεγονός επισήμαναν οι συνήγοροι του Δημοσίου, οι οποίοι απέδωσαν τις συνεχείς παρατάσεις παραγραφής στη μεγάλη συσσώρευση των φορολογικών υποθέσεων.

Η διανομή μερίσματος από ΟΠΑΠ ξεκινάει την Τρίτη

Tην ερχόμενη Τρίτη 9 Mαΐου θα ξεκινήσει από τον ΟΠΑΠ η καταβολή πρόσθετου μερίσματος 0,60 ευρώ ανά μετοχή για την οικονομική χρήση 2016. Η ανάπτυξη του δικτύου των VLTs συνέβαλε μέχρι σήμερα στη δημιουργία περίπου 400 νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, 3.000 πρακτορεία προσφέρουν τα νέα παιχνίδια Virtual Sports της Inspired Gaming, και πολύ σύντομα αυτά θα είναι διαθέσιμα στο σύνολο του δικτύου. Το επόμενο διάστημα ξεκινάει και η εγκατάσταση των πρώτων συσκευών αυτόματου στοιχηματισμού (SSBTs). Θα ξεπεράσουν τις 4.000 πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 στη Ρωσία.

Προκαταβολή σύνταξης για τους ενστόλους

Προκαταβολή σύνταξης, στο 50% του βασικού μισθού τού μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού που έφεραν κατά τον χρόνο αποχώρησής τους, προσαυξημένου με το 50% τού τυχόν επιδόματος χρόνου υπηρεσίας, θα λαμβάνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, τα οποία συνταξιοδοτούνται και υπάγονται στις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Αυτό προβλέπει υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Γ. Χουλιαράκη, βάσει της οποίας και οι ένστολοι θα λαμβάνουν αναδρομικά, από 1-1-2017, προκαταβολή σύνταξης… Οσο για την κανονική σύνταξη, αυτή μάλλον θα αργήσει λίγο ακόμη…

Δεν θα γίνουν αιφνιδίως stress tests στις τράπεζες

Πολλά ακούγονται και γράφονται εσχάτως περί έκτακτων ελέγχων ή και για stress tests στις εγχώριες τράπεζες, τα οποία όμως, όπως επισημαίνουν στην «Κ» στελέχη τραπεζών, δεν έχουν βάση. Πρόκειται για προγραμματισμένες αποστολές στοιχείων ή άλλων διαδικασιών ελέγχου που διενεργούν οι εποπτικές αρχές, δηλαδή η ΕΚΤ, και αφορούν όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, και όχι μόνο τις εγχώριες. Αποστολή στοιχείων ή απαντήσεις σε ερωτήματα των εποπτικών αρχών είναι ρουτίνα για τις τράπεζες. Το stress test θα πραγματοποιηθεί για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες το 2018, ωστόσο ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί η μεθοδολογία και οι τεχνικές παράμετροι της άσκησης. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή τον επόμενο μήνα θα έχει επαφές με επιτελικά στελέχη τραπεζών, όπου θα συζητηθούν τα τεχνικά ζητήματα της άσκησης προτού ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Το stress test θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2018, ενώ τα αποτελέσματά του θα δημοσιευθούν στα μέσα του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή