Ημερίδα για προστασία φορολογουμένων

Ημερίδα για προστασία φορολογουμένων

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Mια σύγχρονη φορολογική διοίκηση δεν μπορεί να επιδιώκει την οικειοθελή συμμόρφωση των φορολογουμένων, αν δεν περιλαμβάνει στους στόχους της τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους». Η φράση αυτή ανήκει στον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, ο οποίος «άνοιξε» χθες τη διεθνή ημερίδα «Επίλυση διαφορών και προστασία φορολογουμένων». Ωστόσο, μέχρι να φθάσουμε σε αυτό το σημείο, δηλαδή του σεβασμού των δικαιωμάτων των πολιτών, θα πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα, κυρίως στη νοοτροπία των Ελλήνων φορολογουμένων και ελεγκτών.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ομιλία αναφέρθηκε μόνο στη φοροδιαφυγή. Ο υπουργός σημείωσε ότι η εποχή όπου οικονομικές δυνάμεις φοροδιέφευγαν ανεξέλεγκτα έχει τελειώσει. «Για πάρα πολλά χρόνια, τα έσοδα στην Ελλάδα υστερούσαν από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο 6%-7%, και αποκαλούνταν νόμιμη φοροδιαφυγή».

Αναμένοντας την απόφαση ΣτΕ για μείωση συντάξεων, εφάπαξ

Πιθανότατα τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ για τις μειώσεις στις κύριες συντάξεις και το εφάπαξ των γιατρών, βάσει των προβλεπομένων στο Μεσοπρόθεσμο. Η προσφυγή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου συζητήθηκε χθες, ωστόσο η απόφαση θα αργήσει. Πιθανόν το θέμα θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ λόγω μείζονος ενδιαφέροντος. Οι συνήγοροι των γιατρών υποστήριξαν ότι το νομοθετικό πλαίσιο του 2016 προσκρούει σε σειρά συνταγματικών διατάξεων. Οι συνήγοροι του Δημοσίου υποστήριξαν ότι «δεν είναι σαφές ότι με το νέο σύστημα επέρχονται μειώσεις».

Πρόσληψη συμβούλου για στελέχωση Δ.Σ. ΤΑΙΠΕΔ

Αρχισε η διαδικασία διορισμού νέου διοικητικού συμβουλίου στο ΤΑΙΠΕΔ. Το υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) δημοσιοποίησε την περασμένη Παρασκευή 5 Mαΐου την πρόσκληση πρόσληψης συμβούλου που θα επιλέξει τα νέα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν ενδιαφέρον έως τις 19 Μαΐου, και ο ανάδοχος, σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα έχει περιθώριο 45 ημερών για να ολοκληρώσει το έργο του. Η αμοιβή του έχει οριστεί στις 65.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για τον εντοπισμό, αξιολόγηση και τοποθέτηση όλων των μελών του Δ.Σ.

Σε στρατηγικό επενδυτή «κόκκινα» δάνεια Αττικής

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η υπερψήφιση της πρότασης του Δ.Σ. της Attica Bank από τη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Mαΐου για τη διάθεση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων σε στρατηγικό επενδυτή. Με αυτήν τη συναλλαγή θα εκδοθεί ομόλογο που θα αποκτήσει ο επενδυτής, ενώ με τα κεφάλαια που θα εισπράξει η τράπεζα θα καλύψει το ποσό των 70 εκατ. ευρώ που είχε μείνει αδιάθετο, στο πλαίσιο της αύξησης για την ανακεφαλαιοποίηση. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές, καθώς στη νέα συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών οι κεφαλαιακές ανάγκες θα πρέπει να καλυφθούν τον Μάιο, διαφορετικά η ΤτΕ θα αναλάβει δράση.

Συνάντηση Τσακαλώτου με Μάρκους Ζέντερ

Συνάντηση με τον Βαυαρό υπουργό Οικονομικών Μάρκους Ζέντερ είχε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο πανύψηλος Γερμανός, στέλεχος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, είναι ο ίδιος που ενάμιση μήνα πριν είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιβιώσει μακροπρόθεσμα στην Ευρωζώνη και ότι οι δανειστές πρέπει να ετοιμάζουν Plan B. Χθες, πάντως, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο δρ Ζέντερ «επισήμανε ότι η Γερμανία αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση». Αν ειπώθηκε και κάτι άλλο πίσω από κλειστές πόρτες, δεν έγινε γνωστό. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επισκέπτης του κ. Τσακαλώτου ήταν ευγενικός και δεν υπήρξε κανένα παρατράγουδο. Ο Ελληνας υπουργός τόνισε την ανάγκη επίτευξης της καλύτερης δυνατής λύσης για το χρέος, ώστε να διασφαλισθεί ένα περιβάλλον ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Περιμένουμε, πάντως, με ενδιαφέρον την επόμενη δήλωση Ζέντερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή