Οσο υπάρχουν κίνητρα για φοροδιαφυγή…

Οσο υπάρχουν κίνητρα για φοροδιαφυγή…

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παρακάτω περιστατικό δείχνει ότι αν δεν υπάρχει κίνητρο για έκδοση απόδειξης, η φοροδιαφυγή θα βασιλεύει ακόμα και με capital controls και ηλεκτρονικές συναλλαγές. Σε πολυκατοικία με 15 ενοίκους χάλασαν η πομόνα και το πιεστικό μηχάνημα του κήπου. Ο τεχνικός ζήτησε για την αποκατάσταση της ζημίας 2.500 ευρώ, χωρίς απόδειξη. «Αλλιώς το ποσό θα ανέβει, πρέπει να βάλω και τον ΦΠΑ, τον δικό μου, και του μηχανήματος…», είπε ο τεχνικός στον διαχειριστή. Ο τελευταίος, λοιπόν, ζήτησε από τους ενοίκους την πληρωμή των τελευταίων κοινοχρήστων, ώστε μαζί με το αποθεματικό της πολυκατοικίας να πληρωθεί ο τεχνικός με μετρητά και «μαύρα». Ενας ένοικος ρώτησε: «Γιατί να μη ζητήσουμε απόδειξη; Πόσο αυξάνεται το ποσό για τον καθένα μας;» Η απάντηση ήρθε από όλους με μια φωνή: «Θες να πληρώσεις 25% παραπάνω; Να πληρώσεις και να πληρώσουμε όλοι. Αλλά τι θα κερδίσουμε. Από το αφορολόγητο με τις φορολογικές δηλώσεις του 2018;».

Ερχονται νέες διαγραφές στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Συνολικά 27 εισηγμένες παραμένουν στην κατηγορία «υπό αναστολή» στο Χρηματιστήριο. Επίσης υπάρχουν άλλες επτά εισηγμένες στην κατηγορία «προς διαγραφή». Οπως πληροφορείται η «Κ», η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ολοκληρώσει τη λίστα των διαγραφών για εισηγμένες που αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αποτελούσαν κίνδυνο για τους επενδυτές. Συνεπώς, αναμένονται το επόμενο διάστημα οι εισηγήσεις της διοίκησης της ΕΧΑΕ για εταιρείες που βρίσκονται στην κατηγορία «υπό αναστολή» και πιθανότατα θα αποτελέσουν τον επόμενο κύκλο διαγραφών στο Χρηματιστήριο.

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου ’17 από εισηγμένες

Πριν προλάβουν οι επενδυτές να αξιολογήσουν τα ετήσια αποτελέσματα του 2016 για τις 200 εισηγμένες, εισερχόμαστε στις επιδόσεις του α΄ τριμήνου του 2017. Hδη ανακοίνωσαν αποτελέσματα οι εισηγμένες ΟΤΕ, Τιτάν, ΕΛΠΕ, Πετρόπουλος και ακολουθούν την ερχόμενη Δευτέρα τα Ελληνικά Χρηματιστήρια και η Grivalia. Την επόμενη μέρα, η Aegean Airlines, η ΔΕΗ και ο όμιλος Fourlis. Tέλος, την ερχόμενη Τετάρτη 24 Mαΐου ανακοινώνουν τις επιδόσεις τριμήνου η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς.

Ενημέρωση για υπερχρεωμένους

Σε λειτουργία είναι από χθες η ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, την οποία μπορούν να επισκέπτονται οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να ενημερωθούν για θέματα υπερχρέωσης. Μεταξύ αυτών και θέματα που έχουν να κάνουν με το σύνολο της νομοθεσίας που αφορά τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, την ανάπτυξη του πανελλαδικού δικτύου ενημέρωσης και υποστήριξης δανειοληπτών και άλλες πρωτοβουλίες της ΕΓΔΙΧ. Ηδη έχουν αναπτυχθεί τρία γραφεία εξυπηρέτησης και υποστήριξης, τα οποία επισκέφθηκαν μέχρι και χθες 600 πολίτες, ενώ ο στόχος είναι να αναπτυχθούν 120 γραφεία σε όλη την επικράτεια.

Επενδυτική άνοιξη υπό προϋποθέσεις

Μόνο οι επενδύσεις μπορούν να εξασφαλίσουν τον ρυθμό ανάπτυξης που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, 2,4% κατά την περίοδο 2018-2021, σημειώνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων. Και αυτό γιατί η καταναλωτική δαπάνη θα παραμείνει υποτονική, λόγω των νέων μέτρων, σε συντάξεις και φόρους. Υπάρχουν, όμως, πιθανότητες για μια επενδυτική άνοιξη; Οι μελετητές της τράπεζας αναφέρουν μια σειρά από προϋποθέσεις: να διαμορφωθεί ένα σταθερό επιχειρηματικό πλαίσιο, που θα αντισταθμίζει την αρνητική επίδραση των υψηλών συντελεστών, να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν, ώστε να εκλείψει η αβεβαιότητα, και να αρθούν τα capital controls, να αυξηθεί η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων και να γίνει αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δύσκολο; Σίγουρα. Δεν είπε κανείς ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι το τέλος του δρόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή