Χαμηλές προσδοκίες για ρύθμιση χρέους

Χαμηλές προσδοκίες για ρύθμιση χρέους

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα δείχνουν πως όσο περνούν οι ώρες παγιώνεται η εκτίμηση ότι και στο επόμενο Eurogroup δεν πρόκειται να προκύψει συμφωνία για το χρέος και πως, τελικά, θα περάσει η πρόταση Σόιμπλε (φωτ.) για συμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς χρηματοδότηση στο πρόβλημα. Ετσι, περιορίζονται δραματικά οι πιθανότητες για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι δε τόσο ορατό πλέον αυτό το ενδεχόμενο, που άρχισε η γκρίνια από βουλευτές της συμπολίτευσης. Γκρίνια που δεν ακουμπά μόνο τους συνήθεις υπόπτους, δηλαδή το οικονομικό επιτελείο, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η κριτική εστιάζεται στο ότι και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ανέβασε ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών για το χρέος, το QE και την έξοδο στις αγορές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πια να περάσουν όλοι μαζί από κάτω. Σημειώνεται ότι η ένταξη στο QE ήταν το βασικό επιχείρημα για να ψηφίσουν οι βουλευτές τα μέτρα.

Απολογισμός και αυτοκριτική από το Φόρουμ Βιομηχανίας

Καλές οι προτάσεις και οι ιδέες, αλλά χρειάζονται και πράξεις. Αυτό ήταν το γενικό συμπέρασμα του χθεσινού Φόρουμ Βιομηχανίας, όπου έγινε απολογισμός του πρώτου χρόνου λειτουργίας του. «Δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό παραμένουν αναξιοποίητες οι προτάσεις που υιοθετήθηκαν πέρυσι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Κ. Μπίτσιος. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα καίρια προβλήματα τα οποία δεν έχουν επιλυθεί, όπως το υψηλό ενεργειακό και μη μισθολογικό κόστος. Και κατέληξε: «Θα είναι κρίμα η πρωτοβουλία να μην επιφέρει απτά αποτελέσματα».

Σύμβουλο για τα ακίνητα αναζητεί το υπερταμείο

Toν σύμβουλο που θα βοηθήσει στη βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων του θέλει να προσλάβει το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων (ΕΕΣΥΠ). Ο διαγωνισμός, που προκηρύχθηκε χθες, προβλέπει αμοιβή 130.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για έργο μέγιστης διάρκειας τριών μηνών. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν τις προσφορές τους έως 9 Ιουνίου. Ουσιαστικό έργο του συμβούλου θα είναι ο συγχρονισμός της ΕΕΣΥΠ με την ΕΤΑΔ και η παροχή συμβουλών για τον καλύτερο τρόπο αξιοποίησης των ακινήτων που θα διαχειρίζεται από εδώ και στο εξής η δεύτερη, ως θυγατρική της πρώτης.

Σπεύδουν να ενταχθούν σε ευνοϊκή ρύθμιση

Ο «μεγάλος αδελφός» φαίνεται ότι αποδίδει. Το ηλεκτρονικό σύστημα έχει εντοπίσει αρκετούς φορολογουμένους που δεν έχουν δηλώσει στην εφορία σημαντικά ποσά τα προηγούμενα χρόνια. Πλέον, οι ενδιαφερόμενοι σπεύδουν στις εφορίες να προλάβουν να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση, με στόχο να γλιτώσουν τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία. Ωστόσο, όσοι έχουν διαφορές με την εφορία και προκειμένου να τύχουν εκπτώσεων στα πρόστιμα μπορούν μέχρι τα τέλη Μαΐου να υποβάλουν τη σχετική αίτηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος, το υπ. Οικονομικών θα παρατείνει τις σχετικές προθεσμίες κατά έναν ή δύο μήνες.

«Πράσινο φως» για εξυγίανση της Μπουτάρης

Θετική κατάληξη είχε μία ακόμη συμφωνία αναδιάρθρωσης των χρεών επιχείρησης, καθώς επικυρώθηκε από το δικαστήριο και εν προκειμένω από το Πρωτοδικείο Βέροιας. Ο λόγος για την Ι. Μπουτάρης & Υιός Οινοποιητική Α.Ε. Η συμφωνία προβλέπει ρύθμιση του τραπεζικού της δανεισμού σε 15 έτη και χρηματοδότηση των βραχυπρόθεσμων αναγκών της εταιρείας, χαμηλό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια της συμφωνίας, ρύθμιση των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία σε 15 έτη, περίοδο χάριτος ενός έτους, κατά την οποία πληρώνονται μόνο τόκοι, καθώς και πώληση θυγατρικών εταιρειών. Η συμφωνία προβλέπει επίσης την αποπληρωμή των οφειλών σε όλους τους προμηθευτές της εταιρείας, χωρίς «κούρεμα». «Απόφαση-σταθμό στη μακρόχρονη πορεία της εταιρείας», χαρακτήρισε την ετυμηγορία του δικαστηρίου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Σ. Μπουτάρης, προσθέτοντας ότι «θα οδηγήσει την εταιρεία σε επόμενη φάση ανάπτυξης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή